15 Verrassende manieren om een presentatie te openen

Sterke inleiding

Je presentatie op een
verrassende manier openen

Wist je dat, als je een presentatie op locatie gaat geven, een video gaat opnemen, een artikel gaat schrijven of een podcast gaat inspreken, je dezelfde verrassende opening kunt gebruiken? Wist je dat?

Nog vóórdat jij jezelf gaat voorstellen of je onderwerp gaat delen, moet je zeker een sterke inleiding neerzetten. Door een verrassende inleiding te gebruiken krijg je meteen op een andere manier de aandacht van het publiek. In dit artikel ga ik je uitleg geven over hoe jij je presentatie voortaan sterk openen.

  • Wil je liever dit artikel beluisteren?

  • Wil je liever dit artikel beluisteren?

Video - Start je presentatie met een verrassende inleiding

#1 De voordelen van een sterke inleiding

Je verrast het publiek met een spetterende opening, waardoor je meteen de gewenste aandacht krijgt. Door het inzetten van dit verrassende element neem je meteen het publiek mee in jouw verhaal. Sterker nog, je maakt ze nieuwsgierig naar meer!

Door je presentatie te starten met een verrassende inleiding, leg je de focus op het onderwerp en zet je het publiek meteen centraal. Er zijn genoeg sprekers die beginnen met een cliché of met het voorstellen van zichzelf, daardoor kun je helaas de aandacht van een gedeelte van het publiek verliezen.

Wanneer je begint met een sterke inleiding, krijg je een houvast omdat je een vorm hebt uitgekozen. Je hoeft niet langer meer te zoeken, want je weet precies waarmee je gaat openen.

#2 Start niet met een cliché

Ken je dat moment, je gaat beginnen bij het kijken van een video, het luisteren van een podcast of je bent aanwezig bij een presentatie en de spreker in kwestie gaat meteen beginnen over zichzelf. Deze slechte inleiding noem ik ook wel een cliché die je beter achterwege kunt laten als spreker.

Aantal voorbeeld clichés, waar je beter niet mee kunt openen!

  • Bedankt dat ik vandaag hier ben uitgenodigd...
  • Hallo iedereen, mijn naam is Martiena van Echt Presenteren...
  • Ik ga jullie een presentatie geven over...
  • Als presentatiecoach ga ik jullie precies vertellen hoe je...
  • De komende 20 minuten ga ik...

Bedenk altijd, als jij de presentatie gaat openen, dat je meteen het publiek aanspreekt om hun aandacht te krijgen. Voldoe je niet aan een verrassende opening, dan gaan ze bijvoorbeeld al tijdens de presentatie een boodschappenlijstje visualiseren of zetten zij thuis gemakkelijk de video of podcast aflevering uit.

Video - Cliché openingen

#3 Presentatievormen

Nog net vóórdat jij de sterke opties gaat lezen wil ik je eerst vertellen dat als je een geschikte inleiding hebt gevonden dat hij ook zeker moet passen bij jou als spreker, je onderwerp, je doelgroep en bij je presentatievorm.

[Voorbeeld – Start van je presentatie]
Stel je hebt een heftig of kwetsbaar onderwerp, dan kun je niet met elke willekeurige inleiding beginnen. Stel je begint met een vraag waar je ook daadwerkelijk antwoord op wil, dan kan het maar zo zijn, dat niemand er antwoord op wil geven. In deze situatie moet je eerst veiligheid gaan creëren, voordat je kwetsbare vragen mag stellen.

Zou jij zelf namelijk bij de eerste de beste spreker je hart gaan luchten? Je wilt toch eerst weten of het goed voelt, alvorens je de volgende stap gaat zetten?

[Voorbeeld – Begin van je podcast]
Het mooie van podcast (en video) is dat je bij een bekende intro verder kunt spoelen. Dit doen ze alleen als jij jezelf al hebt bewezen als ondernemende expert van wie zij meer willen leren. Mocht dit nog niet het geval zijn dan is de inleiding toch erg belangrijk voor je luisteraars.

Als jij meteen een hele tijd alleen maar over jezelf aan het spreken bent, dan kun je simpelweg je luisteraars niet voldoende boeien met alleen de inhoud. Start daarom je podcast op een verrassende manier, zodat ze bij je blijven in plaats van de aflevering uitzetten.

[Voorbeeld – Inleiding van je video]
Ook bij grote films/video’s starten ze eerst met het verhaal, voordat je de titel in beeld ziet. Bij videoseries gaan ze zelfs nog een stapje verder, naast de intro laten zij ook de personages met de namen van de acteurs in beeld komen. Dit komt pas op het moment dat de inleiding gedaan is en dat ze gaan overschakelen naar de inhoud.

Ditzelfde geld ook voor je eigen video. Maak ze eerst nieuwsgierig naar meer, voordat jij jezelf gaat voorstellen als ondernemende expert.

15+ Verrassende inleidingen

Gebruik echt de sterke inleiding waar jij een goed gevoel bij krijgt. Het publiek voelt feilloos aan als je ergens mee zit. Vandaar ook dat je 100% achter je verrassende opening moet staan. Maak het niet moeilijker dan het is en kies daarom ‘de inleiding’ waarmee jij wilt starten.

Spreuk, gezegde of citaat

Open vraag

Waargebeurd verhaal

Ervaring of eigen verhaal delen

Quiz

Grap of raadsel

Actualiteit

Stelling

Anekdote of metafoor

Video afspelen of een foto laten zien

Probleem schetsen

Waar of niet waar

Oftewel bedenk goed waarmee je gaat beginnen. Het publiek wil verrast worden op een leuke manier! Na deze sterke opening kun jij jezelf voorstellen en natuurlijk jouw waardevolle informatie delen.

Een sterke inleiding is nog maar het begin van jouw presentatie, alleen hoe ga je de rest indelen? Zelf maak ik altijd gebruik van ‘De Kop-Romp-Staart Methode’. Deze methode gaat ervoor zorgen dat je een dusdanige duidelijke opbouw krijgt, waardoor je publiek, je kijkers en je luisteraars nieuwsgierig worden.

Wil jij op de meest efficiënte manier en met een doelgerichte methode een succesvolle presentatie maken? Dan is de online training: Maak een ijzersterke inhoud, helemaal iets voor jou. De verrassende inleiding is absoluut een onderdeel die uitgebreid wordt behandeld. Druk hier voor meer informatie >>

Trouwens, welke opening past het beste bij jou en je presentatie?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Presenteren in een rolstoel, hoe doe je dat?
Jezelf voorstellen als ondernemer? Leer Pitchen!
Jezelf voorstellen, hoe doe je dat?
De presentatiechecklist voor de spreker in een rolstoel
De voordelen van presenteren met de microfoon
7 Misvattingen over interactie
Start met LIVE video op social media, alleen hoe begin je?
Quiz – Een video uitzetten, wanneer doe jij dat?
Overtuigend en geloofwaardig presenteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *