Hoe krijg je de aandacht van het publiek tijdens een presentatie?

Zorg voor de juiste structuur in je presentatie om de aandacht vast te houden van het publiek.

Presenteren

Hoe krijg je de aandacht van het publiek?

Je presentatie staat of valt met de aandacht die je krijgt van het publiek. Wanneer ze niet geboeid zijn, dan wordt het een lange presentatie voor jou. Je voelt je dan niet op je plaats op het podium. Het liefst wil je je zo snel mogelijk verstoppen. Ik wil je graag helpen! In deze blog heb ik een aantal eenvoudige manieren om de aandacht te krijgen en te houden voor je opgeschreven, die je meteen kunt toepassen.

 

 

5 Tips om te presenteren met aandacht

1. Maak gebruik van een sterke inleiding
Het publiek wordt hierdoor meteen wakker geschud, gaat recht op zitten en is klaar voor je presentatie. Een aantal voorbeelden van goede inleidingen zijn: Start met een citaat, waargebeurd verhaal, stelling, open vraag of een metafoor. 
Wil je 15 manieren van een inleiding lezen??

2. Verras het publiek met je stem
Met je stem kun je ontzettend veel doen! Je kunt je enthousiasme laten door klinken, maar je kunt nog veel meer. Verander bijvoorbeeld eens van intonatie, tempo of volume. Hierdoor wordt je interessanter om naar te luisteren.

Martiena de Graaf

Martiena de Graaf

3. Verplaats op het podium
Als je steeds op dezelfde plek blijft staan, wordt je na een aantal minuten statisch voor het publiek. Wanneer je gaat verplaatsen op het podium, gaan de hoofden mee draaien. Ze kunnen dan weer andere plekken, hoeken of decoratie van het podium zien. Ga niet ijsberen over het podium. Kies gericht wanneer je je verplaatst.

 

4. Een hulpmiddel inzetten
Je kunt gebruik maken van diverse hulpmiddelen, bijvoorbeeld een whiteboard, flip-over of PowerPoint. Door ineens je presentatie visueel te maken, krijgt het publiek een andere impuls. Ze worden weer verrast en wakker geschud. Lees ook: visuele hulpmiddelen

5. Interactie gebruiken
De beste manier om halverwege de presentatie het publiek weer naar je toe te trekken, is door middel van interactie. Je kunt een open of gesloten vraag stellen, ze een keuze laten maken of bijvoorbeeld een quiz met ze spelen. Door interactie gaat het publiek met je mee denken, ze worden weer getriggerd omdat je hun persoonlijk aanspreekt. Wil je 13 tips lezen over hoe jij je interactie kunt vergroten?? 

 

Dit waren mijn vijf eenvoudige manieren om de aandacht te krijgen en te houden van het publiek. Bedenk daarom tijdens je voorbereiding goed na over aandacht krijgen.


Hoe ga jij de volgende keer de aandacht pakken van het publiek?!

 

 

 

Nog een blog lezen?

 

 

 

Kop-Romp-Staart methode

Gratis downloaden

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *