Aandacht krijgen van het publiek tijdens jouw presentatie?

Presenteren met aandacht - Martiena

Aandacht krijgen en
houden van het publiek

Je presentatie staat of valt met de aandacht die je krijgt van het publiek. Wanneer ze niet geboeid zijn, dan wordt het een lange presentatie voor jou. Je voelt je dan niet op je plaats op het podium. Het liefst wil je je zo snel mogelijk verstoppen. Ik wil je graag helpen! 

In dit artikel heb ik een aantal eenvoudige manieren om de aandacht te krijgen en te houden voor je opgeschreven, die je meteen kunt toepassen bij je volgende presentatie.

Video - Echt Presenteren

Video: Met aandacht presenteren

5 Presentatie tips

1. Maak gebruik van een sterke inleiding

Het publiek wordt hierdoor meteen wakker geschud, gaat recht op zitten en is klaar voor je presentatie. Een aantal voorbeelden van goede inleidingen zijn: Start met een citaat, waargebeurd verhaal, stelling, open vraag of een metafoor. Lees ook: 15 verrassende inleidingen

2. Verras het publiek met je stem

Met je stem kun je ontzettend veel doen! Je kunt je enthousiasme laten door klinken, maar je kunt nog veel meer. Verander bijvoorbeeld eens van intonatie, tempo of volume. Hierdoor wordt je interessanter om naar te luisteren.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

3. Verplaats jezelf over het podium

Als je steeds op dezelfde plek blijft staan, wordt je na een aantal minuten statisch voor het publiek. Wanneer je gaat verplaatsen op het podium, gaan de hoofden mee draaien. Ze kunnen dan weer andere plekken, hoeken of decoratie van het podium zien. Ga niet ijsberen over het podium. Kies gericht wanneer je je verplaatst.

Presenteren met aandacht - Echt Presenteren

4. Een hulpmiddel inzetten

Je kunt gebruik maken van diverse hulpmiddelen, bijvoorbeeld een whiteboard, flip-over of PowerPoint. Door ineens je presentatie visueel te maken, krijgt het publiek een andere impuls. Ze worden weer verrast en wakker geschud. Lees ook: Visuele hulpmiddelen

5. Interactie gebruiken

De beste manier om halverwege de presentatie het publiek weer naar je toe te trekken, is door middel van interactie. Je kunt een open of gesloten vraag stellen, ze een keuze laten maken of bijvoorbeeld een quiz met ze spelen. Door interactie gaat het publiek met je mee denken, ze worden weer getriggerd omdat je hun persoonlijk aanspreekt. Lees ook: Presenteren met interactie 

Dit waren mijn vijf eenvoudige manieren om de aandacht te krijgen en te houden van het publiek. Bedenk daarom tijdens je voorbereiding goed na over aandacht krijgen. Ben je ook benieuwd naar jouw eigen presentatievaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

​​​​Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden.

Martiena de Graaf - Presentatiecoach - Echt Presenteren

Succes en vooral veel plezier!

Met een sprekende groet,

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *