Aandacht krijgen van het publiek tijdens jouw presentatie?

Presenteren mat aandacht

Hoe krijg je de aandacht
van het publiek? 

Je presentatie staat of valt met de aandacht die je van het publiek krijgt. Wanneer je het publiek niet met je presentatie kan boeien, dan kan dit met meerdere factoren te maken hebben. Als dit je overkomt op het podium, dan wil jij je het liefst verstoppen. Logisch, want je voelt je niet op je gemak en je wordt ook nog eens aangekeken.

Als dit je overkomt, dan wilt dit natuurlijk niet betekenen dat dit je hierna nog een keer overkomt. Wil je dit gevoel graag voorkomen? Dan is dit artikel helemaal iets voor jou. Ik ga 6 praktische tips met je delen, waardoor jij echt de aandacht krijgt van het publiek en tevens kan behouden door je gehele presentatie heen.

 • Wil je liever dit artikel beluisteren? 

 • Wil je liever dit artikel beluisteren? 

Video - Presenteren met aandacht van het publiek

#1 De E.C.H.T. Methode

Wist je dat de meeste ondernemers vastlopen op hun echtheid tegenover het publiek? Ze spelen stiekem en vooral onbewust de rol van ondernemende expert, maar voelen zichzelf totaal niet zo. Precies dit gegeven voelt het publiek feilloos aan, waardoor ze jou bij voorbaat al niet geloven. Zonde, want hierdoor verlies je na op korte tijd de aandacht en betrokkenheid van het publiek.

Het is tijd dat jij de ondernemende expert wordt die jij dolgraag wilt zijn. Verover de blokkades die je tegenhouden om echt te schitteren.

De E.C.H.T. Methode bestaat uit de volgende onderdelen die allemaal even belangrijk zijn voor jouw presentatievaardigheden:

 • E = Jezelf Echt Presenteren
 • C = Contact met het publiek maken
 • H = Bewust zijn van je eigen (lichaam)houding
 • T = De tekst die uitspreekt en deelt

#2 Verrassende inleiding

Start je presentatie met een verrassende inleiding. Het publiek wordt hierdoor meteen wakker geschud, gaat rechtop zitten en is klaar voor je presentatie. Het leukste voordeel is, dat je het publiek echt nieuwsgierig kan maken naar meer. Zij hangen figuurlijk aan je lippen, wanneer je een sterke inleiding inzet.

Voorbeelden van een goede start:

 • Deel een citaat die in het verlengde staat van jouw onderwerp.
 • Een stelling, waardoor je het publiek meteen aan het denken zet.
 • Vertel een waargebeurd verhaal waarin zij zichzelf kunnen herkennen.
 • Stel een openvraag waarmee ze meteen in een actiemodus komen.

Laat meteen je echtheid zien:

Op het moment dat jouw presentatie gaat beginnen (dat is het moment dat jij naar het podium loopt) geef jij meteen een eerste indruk af aan het publiek. Deze indruk kan je nooit meer overdoen. Zorg er daarom voor dat jij jezelf echt laat zien als de ondernemende expert die jij bent. Het zou toch zonde zijn als zij een verkeerd beeld van je krijgen.

Wist je dat ik een artikel heb geschreven over allemaal sterke en verrassende inleidingen voor je presentatie? Deze kun je hier verder lezen >>>

#3 Interactief Presenteren

Als je het publiek continue wilt boeien, is het goed om hun centraal te zetten. Laat ze echt voelen dat je de presentatie speciaal voor hun geeft. Ze willen zich optimaal welkom voelen. Je kunt dit het beste doen door echt contact met ze te maken. Denk bijvoorbeeld aan bewust oogcontact en met hun in gesprek te gaan door middel van het toevoegen van interactie.

Voorbeelden van interactie:

 • Stel open of gesloten vragen
 • Quiz
 • Maak een keuze
 • Leg een stelling voor

Maak bewust contact:

Door interactie kan je ze in een denk of actie modus krijgen. Zo voelen zij zich betrokken, omdat ze alleen maar meer kennis van je willen. Tevens worden zij persoonlijk getriggerd door je. Je maakt hiermee echt contact met ze.

Wist je dat ik een artikel heb geschreven over ‘hoe jij ook interactief kunt presenteren!’ Dit artikel kun je hier verder lezen >>>

#4 Jezelf verplaatsen

Als je steeds op dezelfde plek blijft staan, wordt je na een aantal minuten statisch voor het publiek. Wanneer je gaat verplaatsen op het podium, gaan de hoofden mee draaien. Ze kunnen dan weer andere plekken, hoeken of decoratie van het podium zien. Ga niet ijsberen over het podium. Kies gericht wanneer je, je verplaatst.

Voorbeelden van positieve lichaamshoudingen:

 • Benen van het slot
 • Armen langs je lichaam
 • Schouders ontspannen

Wees bewust over je eigen houding:

Wist je dat je non-verbale communicatie met het publiek spreekt, zonder dat jij hiervan weet? Als dit niet overeenkomt met je tekstuele verhaal, dan vertrouwd het publiek je niet meer. Je lichaam kan namelijk vertellen dat je niet zeker van je zaak bent, dat je het er überhaupt niet mee eens bent of dat je het echt verschrikkelijk vindt op het podium.

Presenteren mat aandacht

#5 Verras het publiek met je stem

Jouw stem is het instrument die zich hoorbaar maakt naar het publiek toe. Als je graag enthousiast wilt overkomen. dan kan je dit al doen door middel van je stem. Wanneer jij gepassioneerd aan het vertellen bent, dan klinkt jouw stem anders dan dat je het bijvoorbeeld over een onderwerp hebt waar je een hekel aan hebt.

Zet je stem bewust in door:

 • een prettig volume.
 • het inzetten van een rustig spreektempo.
 • voldoende te articuleren.
 • meer intonatie te gebruiken.

Leg de nadruk op bepaalde woorden:

Als jij bijvoorbeeld je boodschap helder wilt overbrengen, dan is het goed om hier een accent op te leggen. Door het uitspreken van deze woorden op een andere manier, worden deze veel sneller opgepikt. Je kan de nadruk erop leggen door van toonhoogte te veranderen, waardoor je intonatie gebruikt.

Wist je dat ik een artikel heb geschreven over ‘zet je stem optimaal in tijdens jouw presentatie!’ Lees de stemtips hier verder >>>

#6 Zet visuele hulpmiddelen in 

Met een visueel hulpmiddel, geef je beeld aan je tekst. Hierdoor word je presentatie beter onthouden en geef je meer diepgang aan je inhoud. Controleer vooraf of het gehele publiek jouw hulpmiddel kan zien. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je hem beter niet inzetten. Is hij niet goed zichtbaar, dan word hij meer een afleidende factor die je liever niet wilt inzetten.

Voorbeelden van bruikbare hulpmiddelen:

 • Whiteboard
 • Flip-over
 • PowerPoint presentatie
 • Video

Behoud altijd de focus

Wanneer jij een hulpmiddel inzet kan dit al snel een afleidende factor zijn. Dit moeten we voorkomen, waardoor je je altijd bewust moet zijn over de focus. Gebruik je hem niet, zorg er dan ook voor dat hij niet in beeld staat. Denk aan een zwarte dia tijdens je PowerPoint en een leeg papier op je flip-over. Daarnaast is het ook goed om niet je contact met het publiek te verliezen. Wanneer jij je rug toont, verlies je contact. Wees hier bewust over!

 

Dit zijn zes eenvoudige manieren om de aandacht te krijgen en te behouden van het publiek. Je kunt deze tips ook zeker vooraf al grondig voorbereiden, zodat je nog meer vervelende verrassingen kunt voorkomen.

Hoe ga jij de volgende keer de aandacht pakken van het publiek?! 

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *