De 5 valkuilen voor beginnende sprekers

Valkuilen voor beginnende sprekers die jij kan voorkomen.

5 Valkuilen voor beginnende sprekers

De afgelopen jaren heb ik verschillende beginnende sprekers mogen helpen aan het begin van hun ondernemerschap. Ze hebben allemaal één ding voor ogen en dat is zo snel mogelijk naamsbekendheid creëren.

Hoe sneller, hoe beter, zodat ze dan hun producten kunnen verkopen. Alleen lopen ze allemaal tegen dezelfde problemen aan in hun presentatievaardigheden. In dit artikel heb ik de 5 grootste valkuilen van beginnende sprekers voor je genoteerd.

Inhoudsopgave:

Ben jij trouwens al bekend met de E.C.H.T. methode?
Dit is de methode die ik inzet tijdens mijn coaching sessie en de trainingen die ik geef aan ondernemers. Door het toepassen van deze methode, kun je echt zoals je zelf bent, jezelf daadwerkelijk presenteren. In dit artikel ga ik je tussendoor meer vertellen over mijn methode en daar toepasselijke tips bij geven.


 Video: Presentatietips

Dé 5 bekende valkuilen:

#1 Te gemaakt overkomen

Er zijn beginnende sprekers die heel graag aardig, goed, enthousiast, duidelijk etc. willen overkomen. Hoe harder zij je best doen, hoe gemaakter ze overkomen. Zonde, want het publiek wilt alleen de spreker en het gezicht van het bedrijf beter leren kennen. Alleen door de rol die je (on)bewust speelt, kom je niet zoals jezelf bent over.

E = Echtheid

Wees daarom als spreker echt jezelf en blijf dicht bij je eigen kracht. Dan vindt het publiek je al snel heel leuk! Geloof en vertrouw echt op je eigen kunnen. Het publiek ziet jou als dé ondernemende expert van jouw vakgebied en wil dolgraag meer over en van jou leren.

#2 Beginnen met een cliché

‘Ik ben gevraagd’, ‘wat fijn dat ik mocht komen’ of ‘dames en heren.’ Door met een cliché te beginnen, ben je weer zo’n spreker die zijn publiek niet verrast met de eerste woorden. Het begin moet staan als een huis! Maak daarom gebruik van bijvoorbeeld een citaat, metafoor, waargebeurd verhaal of een open vraag. Pak meteen de aandacht van het publiek door een verrassende inleiding.

C = Contact maken

Als je oprecht contact wilt maken met het publiek, dan is het goed om hun echt 'op en top' centraal te zetten tijdens jouw presentatie. Hoe meer je zit op jezelf, hoe minder het publiek zich voelt aangetrokken tot jouw verhaal.

#3 IJsberen over het podium

Als één ding vervelend is voor het publiek is naar een persoon te kijken die continu beweegt over het podium. Dit wordt ook wel 'ijsberen' genoemd. Zonder dat de spreker hier echt bewust van is verplaatst hij zich constant van links naar rechts over het podium in korte tijd.

Toch ben ik een voorstander van je verplaatsen over het podium. De bedoeling is alleen dat je even blijft staan op je plek en daar blijft presenteren. Na een tijdje mag je dan weer naar de andere kant toe. Beweeg echt bewust wanneer je genoodzaakt bent om te verplaatsen en niet verplaatsen om te verplaatsen.

H = Houding

Wat laat jouw lichaamshouding en taal zien aan het publiek? Ben je bewust dat je lichaam een andere taal laat zien dan de woorden die jij uitspreekt. Als deze twee niet overeenkomen met elkaar dan is het lastig voor het publiek om jou te geloven.

#4 Chaotisch spreken

Voor sommige (beginnende) sprekers is het lastig om gestructureerd hun verhaal te vertellen. Ze gaan van de hak op de tak. Dit is ontzettend verwarrend voor het publiek. Maak tijdens de voorbereiding een duidelijke structuur voor jezelf. Zelf gebruik ik De Kop-Romp-Staart Methode. Hiermee kun je duidelijk structuur aanbrengen.

Tevens leer je door het toepassen van deze methode ook dat je niet te veel onderwerpen moet aansnijden. Je overspoelt hen met informatie, zij kunnen dit absoluut niet opslaan. Je kunt beter 3 onderwerpen behandelen, zodat je dieper op de stof in kunt gaan.

T = Tekst

Hoe vertel jij jouw verhaal en de boodschap van je presentatie? Hoe neem jij het publiek mee in jouw vakgebied? Probeer echt waardevolle informatie te delen met de juiste structuur, zodat je het publiek kan meenemen van A tot Z in jouw presentatie.

#5 In vakjargon spreken

Maak je veel gebruik van vakjargon, dan gaat je publiek je steeds slechter begrijpen. Je kunt dit alleen gebruiken wanneer het publiek weet wat je met de verschillende termen bedoeld. Pas je teksten aan op de doelgroep. Het is toch jammer als ze hierdoor een deel van je inhoud moeten missen.

Herken jij jezelf in één van deze valkuilen? Dan is dit totaal niet erg, want je kunt deze valkuilen gewoon omzetten naar verbeter en actiepunten. Als je handig gebruikt maakt van ‘De E.C.H.T. Methode’ kun je in mum-van-tijd echt presenteren zoals je echt bent. Het wordt de hoogste tijd dat jij ook gaat schitteren als dé ondernemende expert van jouw vakgebied!

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden.

Welke van deze valkuilen, herken jij jezelf?

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf - Presentatiecoach - Echt Presenteren

27 thoughts on “De 5 valkuilen voor beginnende sprekers

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Jaa, waarschijnlijk kennen we allemaal deze valkuilen, alleen herkennen we deze niet in onze eigen presentatie. Je kunt pas iets leren wanneer je er bewust over bent!

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Je bent zeker niet de enige die het verschrikkelijk vindt om te spreken in het openbaar. Te snel praten is een logisch vervolg van zenuwen. Stap 1 is je zenuwen onder controle krijgen. Door een goede voorbereiding kan je al veel zenuwen los laten, aangezien je op je voorbereiding kunt gaan vertrouwen en vooral ook op jezelf!

 1. Cindy Beantwoorden

  Ik vind een verhaal zonder van de hak op den tak te springen het moeilijkst. Want je wilt zoveel kwijt en je hebt soms zij info nodig maar ik krijg het er niet juist uit.

 2. Fleur Beantwoorden

  Ik ben kan zelf nog wel wat chaotische zijn. Maar door het verhaal goed voor te bereiden en te ondersteunen met een powerpoint kan ik toch altijd wel de lijn vinden en houden

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Jaaa heel goed! Je presentatie staat of valt door een goede voorbereiding! Wat goed dat je een powerpoint gebruikt voor de ondersteuning. Ook hieraan zitten voor en nadelen verbonden. Maar als dit voor jou goed werkt, zeker blijven gebruiken 🙂

 3. Rory Beantwoorden

  Punt 1 is zó belangrijk. Dankzij de acteerlessen die ik jaren terug heb gevolgd, kon ik bij een internationale cursus International Negotiatons perfect mijn verhaal doen. Ik heb inderdaad geleerd om mijn handen gewoon langs mijn zij te houden (heel oncomfortabel voor velen, die maar gaan klikken met een pen of handen laten wapperen) en rustig te blijven. En bij mijzelf. Waar ik dacht dat mijn hart uit mijn borst zou kloppen bleek iedereen zwaar onder de indruk van hoe rustig ik was (leek dus).

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Wat goedd!!! Wat een mooi compliment voor jezelf! Je hebt jezelf onder controle! Inderdaad de meeste sprekers willen verschrikkelijk veel met hun armen/ handen gaan doen! Dit is alleen maar afleidend voor het publiek! Hou de focus bij jezelf, waardoor ze naar jou gaan kijken!

 4. Lodi Beantwoorden

  Alle valkuilen wel mee gemaakt! Tegenwoordig hoef ik niet mee in het ‘openbaar’ te spreken, maar voorheen wel veel gedaan. In het begin hartstikke eng, maar oefenen deed goed!

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Jaaa, door oefenen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen gaat je presentatie al veel beter. Het is heel normaal als beginnende spreker dat je deze valkuilen tegenkomt.

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Klopt! Door de zenuwen of door enthousiasme kun je gemakkelijk veel sneller gaan praten! Goed dat je hier bewust van bent 😉

 5. Laura Beantwoorden

  Handig! Mijn probleem is vaak dat ik me te druk maak, waardoor ik door de zenuwen slechter presteer. Ik heb laatst ook een artikel geschreven over stress, gezonde spanning betekent optimale prestatie en wanneer je te veel spanning ervaart, gaat ook de prestatie omlaag! Goed artikel!

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Ja dit klopt zeker. Vaak krijg je stress wanneer je niet in jezelf, voorbereiding, product, onderwerp of gewoon in je presentatie vertrouwen hebt. Geloof dat het goed komt en dat je alles eraan hebt gedaan, dat je een goede presentatie gaat geven. Gezonde spanning is altijd goed, hij mag alleen niet de overhand nemen.

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Heel herkenbaar! Ik ben in komma’s gaan denken, tijdens mijn zinnen! Nu praat ik een stuk langzamer tijdens het presenteren. Als persoon zelf, kan ik nog aardig snel praten wanneer ik enthousiast ben. Misschien helpt deze tip voor jou ook 🙂

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Ja dat begrijp! Dan is structuur bewaren, erg lastig. Toch denk ik dat je ver komt, wanneer je gebruik maakt van een rode draad. Iets tastbaars waar je jezelf aan kunt houden. Zo kun je de presentatie in vakken verdelen. Ik heb zeker mogelijkheden, waardoor je makkelijker kan gaan presenteren.

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Jaa, als je eenmaal begonnen bent, neemt de stress, adrenaline enz af. Het begin moet meteen staan als een huis en dat is ook meteen het moeilijkste. Heel logisch dat je dit daarom het moeilijkste vindt. Binnenkort plaats ik een blog met verrassende inleidingen voor je presentatie.

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Wat goed! Presenteren is ook ontzettend leuk, wanneer je er zelf plezier uit kunt halen! Helaas kunnen maar weinig mensen er plezier uithalen.

 6. Pingback: 5 Belangrijke ingrediënten om overtuigend te spreken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *