De 5 valkuilen voor beginnende sprekers

Valkuilen voor beginnende sprekers

 

 

 

Valkuilen voor beginnende sprekers

De afgelopen jaren heb ik verschillende startende ondernemers mogen helpen aan het begin van hun ondernemerschap. Ze hebben allemaal één ding voor ogen en dat is zo snel mogelijk naamsbekendheid creëren. Hoe sneller, hoe beter, aangezien ze dan hun producten kunnen verkopen. Alleen lopen ze allemaal tegen dezelfde problemen aan in hun presentatievaardigheden. In deze blog heb ik de 5 grootste valkuilen van beginnende sprekers voor je genoteerd.

5 Tips voor ondernemers

1. Te gemaakt overkomen
Er zijn sprekers die heel graag aardig, goed, enthousiast, duidelijk etc. willen overkomen. Hoe harder zij hun best doen, hoe gemaakter ze kunnen overkomen. Wees gewoon jezelf en blijf dicht bij je eigen kracht. Dan vindt het publiek je al snel heel leuk!

 

2. Beginnen met een cliché
‘Ik ben gevraagd’, ‘wat fijn dat ik mocht komen’ of ‘dames en heren.’ Door met een cliché te beginnen, ben je weer zo’n spreker die zijn publiek niet verrast met de eerste woorden. Het begin moet staan als een huis! Maak daarom gebruik van bijvoorbeeld een citaat, metafoor, waargebeurd verhaal of een open vraag. Pak meteen de aandacht van het publiek door een verrassende inleiding. Wil je 15 verrassende manieren lezen om een presentatie te openen?

 

Blog presenteren

3. Chaotisch spreken
Voor sommige sprekers is het lastig om gestructureerd hun verhaal te vertellen. Ze gaan van de hak op de tak. Dit is ontzettend verwarrend voor het publiek. Maak tijdens de voorbereiding een duidelijke structuur voor jezelf. Zelf gebruik ik de kop-romp-staart methode. Hiermee kun je duidelijk structuur aanbrengen. 
Blog lezen over de kop-romp-staart methode

4. Te veel onderwerpen aansnijden
Vaak wil je als spreker, zoveel mogelijk vertellen aan je publiek. Je overspoelt hun met informatie, zij kunnen dit absoluut niet opslaan. Je kunt beter 3 onderwerpen behandelen, zodat je dieper op de stof in kunt gaan. Blog lezen over welke informatie je kunt delen

 

5. Vakjargon
Maak je veel gebruik van vakjargon, dan gaat je publiek je steeds slechter begrijpen. Je kunt dit alleen gebruiken wanneer het publiek weet wat je met de verschillende termen bedoeld. Pas je teksten aan op de doelgroep.

 

Voorkom deze valkuilen, door een goede voorbereiding! Mocht je hier moeite mee hebben, dan wil ik je graag helpen.

 

 

 

 

 

 

27 thoughts on “De 5 valkuilen voor beginnende sprekers

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Jaa, waarschijnlijk kennen we allemaal deze valkuilen, alleen herkennen we deze niet in onze eigen presentatie. Je kunt pas iets leren wanneer je er bewust over bent!

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Je bent zeker niet de enige die het verschrikkelijk vindt om te spreken in het openbaar. Te snel praten is een logisch vervolg van zenuwen. Stap 1 is je zenuwen onder controle krijgen. Door een goede voorbereiding kan je al veel zenuwen los laten, aangezien je op je voorbereiding kunt gaan vertrouwen en vooral ook op jezelf!

 1. Cindy Beantwoorden

  Ik vind een verhaal zonder van de hak op den tak te springen het moeilijkst. Want je wilt zoveel kwijt en je hebt soms zij info nodig maar ik krijg het er niet juist uit.

 2. Fleur Beantwoorden

  Ik ben kan zelf nog wel wat chaotische zijn. Maar door het verhaal goed voor te bereiden en te ondersteunen met een powerpoint kan ik toch altijd wel de lijn vinden en houden

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Jaaa heel goed! Je presentatie staat of valt door een goede voorbereiding! Wat goed dat je een powerpoint gebruikt voor de ondersteuning. Ook hieraan zitten voor en nadelen verbonden. Maar als dit voor jou goed werkt, zeker blijven gebruiken 🙂

 3. Rory Beantwoorden

  Punt 1 is zó belangrijk. Dankzij de acteerlessen die ik jaren terug heb gevolgd, kon ik bij een internationale cursus International Negotiatons perfect mijn verhaal doen. Ik heb inderdaad geleerd om mijn handen gewoon langs mijn zij te houden (heel oncomfortabel voor velen, die maar gaan klikken met een pen of handen laten wapperen) en rustig te blijven. En bij mijzelf. Waar ik dacht dat mijn hart uit mijn borst zou kloppen bleek iedereen zwaar onder de indruk van hoe rustig ik was (leek dus).

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Wat goedd!!! Wat een mooi compliment voor jezelf! Je hebt jezelf onder controle! Inderdaad de meeste sprekers willen verschrikkelijk veel met hun armen/ handen gaan doen! Dit is alleen maar afleidend voor het publiek! Hou de focus bij jezelf, waardoor ze naar jou gaan kijken!

 4. Lodi Beantwoorden

  Alle valkuilen wel mee gemaakt! Tegenwoordig hoef ik niet mee in het ‘openbaar’ te spreken, maar voorheen wel veel gedaan. In het begin hartstikke eng, maar oefenen deed goed!

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Jaaa, door oefenen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen gaat je presentatie al veel beter. Het is heel normaal als beginnende spreker dat je deze valkuilen tegenkomt.

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Klopt! Door de zenuwen of door enthousiasme kun je gemakkelijk veel sneller gaan praten! Goed dat je hier bewust van bent 😉

 5. Laura Beantwoorden

  Handig! Mijn probleem is vaak dat ik me te druk maak, waardoor ik door de zenuwen slechter presteer. Ik heb laatst ook een artikel geschreven over stress, gezonde spanning betekent optimale prestatie en wanneer je te veel spanning ervaart, gaat ook de prestatie omlaag! Goed artikel!

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Ja dit klopt zeker. Vaak krijg je stress wanneer je niet in jezelf, voorbereiding, product, onderwerp of gewoon in je presentatie vertrouwen hebt. Geloof dat het goed komt en dat je alles eraan hebt gedaan, dat je een goede presentatie gaat geven. Gezonde spanning is altijd goed, hij mag alleen niet de overhand nemen.

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Heel herkenbaar! Ik ben in komma’s gaan denken, tijdens mijn zinnen! Nu praat ik een stuk langzamer tijdens het presenteren. Als persoon zelf, kan ik nog aardig snel praten wanneer ik enthousiast ben. Misschien helpt deze tip voor jou ook 🙂

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Ja dat begrijp! Dan is structuur bewaren, erg lastig. Toch denk ik dat je ver komt, wanneer je gebruik maakt van een rode draad. Iets tastbaars waar je jezelf aan kunt houden. Zo kun je de presentatie in vakken verdelen. Ik heb zeker mogelijkheden, waardoor je makkelijker kan gaan presenteren.

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Jaa, als je eenmaal begonnen bent, neemt de stress, adrenaline enz af. Het begin moet meteen staan als een huis en dat is ook meteen het moeilijkste. Heel logisch dat je dit daarom het moeilijkste vindt. Binnenkort plaats ik een blog met verrassende inleidingen voor je presentatie.

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Wat goed! Presenteren is ook ontzettend leuk, wanneer je er zelf plezier uit kunt halen! Helaas kunnen maar weinig mensen er plezier uithalen.

 6. Pingback: 5 Belangrijke ingrediënten om overtuigend te spreken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *