De 5 valkuilen voor beginnende sprekers

Presentatietips voor beginnende sprekers - Martiena de Graaf

Presenteren als een
beginnende spreker 

De afgelopen jaren heb ik verschillende beginnende sprekers mogen helpen aan het begin van hun ondernemerschap. Ze hebben allemaal één ding voor ogen en dat is zo snel mogelijk naamsbekendheid creëren.

Hoe sneller, hoe beter, zodat ze dan hun producten kunnen verkopen. Alleen lopen ze allemaal tegen dezelfde problemen aan in hun presentatievaardigheden. In dit artikel heb ik de 5 grootste valkuilen van beginnende sprekers voor je genoteerd.

Ben jij trouwens al bekend met de E.C.H.T. methode?
Dit is de methode die ik inzet tijdens mijn coaching sessie en de trainingen die ik geef aan ondernemers. Door het toepassen van deze methode, kun je echt zoals je zelf bent, jezelf daadwerkelijk presenteren. In dit artikel ga ik je tussendoor meer vertellen over mijn methode en daar toepasselijke tips bij geven.

Video - Presenteren in de camera

5 Valkuilen voor beginnende sprekers

1 Te gemaakt overkomen

Er zijn beginnende sprekers die heel graag aardig, goed, enthousiast, duidelijk etc. willen overkomen. Hoe harder zij je best doen, hoe gemaakter ze overkomen. Zonde, want het publiek wilt alleen de spreker en het gezicht van het bedrijf beter leren kennen. Alleen door de rol die je (on)bewust speelt, kom je niet zoals jezelf bent over.

E = Echtheid 

Wees daarom als spreker echt jezelf en blijf dicht bij je eigen kracht. Dan vindt het publiek je al snel heel leuk! Geloof en vertrouw echt op je eigen kunnen. Het publiek ziet jou als dé ondernemende expert van jouw vakgebied en wil dolgraag meer over en van jou leren.

Beginnen met een cliché

‘Ik ben gevraagd’, ‘wat fijn dat ik mocht komen’ of ‘dames en heren.’ Door met een cliché te beginnen, ben je weer zo’n spreker die zijn publiek niet verrast met de eerste woorden. Het begin moet staan als een huis! Maak daarom gebruik van bijvoorbeeld een citaat, metafoor, waargebeurd verhaal of een open vraag. Pak meteen de aandacht van het publiek door een verrassende inleiding.

Heb je hulp nodig bij het maken van een presentatie? Weet je niet goed waar te beginnen met de voorbereiding? Download dan het gratis boek met 10 presentatietips

C = Contact maken

Als je oprecht contact wilt maken met het publiek, dan is het goed om hun echt 'op en top' centraal te zetten tijdens jouw presentatie. Hoe meer je zit op jezelf, hoe minder het publiek zich voelt aangetrokken tot jouw verhaal.

3 IJsberen over het podium

Als één ding vervelend is voor het publiek is naar een persoon te kijken die continu beweegt over het podium. Dit wordt ook wel 'ijsberen' genoemd. Zonder dat de spreker hier echt bewust van is verplaatst hij zich constant van links naar rechts over het podium in korte tijd.

Toch ben ik een voorstander van je verplaatsen over het podium. De bedoeling is alleen dat je even blijft staan op je plek en daar blijft presenteren. Na een tijdje mag je dan weer naar de andere kant toe. Beweeg echt bewust wanneer je genoodzaakt bent om te verplaatsen en niet verplaatsen om te verplaatsen.

H = Houding

Wat laat jouw lichaamshouding en taal zien aan het publiek? Ben je bewust dat je lichaam een andere taal laat zien dan de woorden die jij uitspreekt. Als deze twee niet overeenkomen met elkaar dan is het lastig voor het publiek om jou te geloven.

Beginnende sprekers

4 Chaotisch spreken

Voor sommige (beginnende) sprekers is het lastig om gestructureerd hun verhaal te vertellen. Ze gaan van de hak op de tak. Dit is ontzettend verwarrend voor het publiek. Maak tijdens de voorbereiding een duidelijke structuur voor jezelf. Zelf gebruik ik De Kop-Romp-Staart Methode. Hiermee kun je duidelijk structuur aanbrengen.

Tevens leer je door het toepassen van deze methode ook dat je niet te veel onderwerpen moet aansnijden. Je overspoelt hen met informatie, zij kunnen dit absoluut niet opslaan. Je kunt beter 3 onderwerpen behandelen, zodat je dieper op de stof in kunt gaan.

T = Tekst delen

Hoe vertel jij jouw verhaal en de boodschap van je presentatie? Hoe neem jij het publiek mee in jouw vakgebied? Probeer echt waardevolle informatie te delen met de juiste structuur, zodat je het publiek kan meenemen van A tot Z in jouw presentatie.

5 In vakjargon spreken

Maak je veel gebruik van vakjargon, dan gaat je publiek je steeds slechter begrijpen. Je kunt dit alleen gebruiken wanneer het publiek weet wat je met de verschillende termen bedoeld. Pas je teksten aan op de doelgroep. Het is toch jammer als ze hierdoor een deel van je inhoud moeten missen.

Herken jij jezelf in één van deze valkuilen? Dan is dit totaal niet erg, want je kunt deze valkuilen gewoon omzetten naar verbeter en actiepunten. Als je handig gebruikt maakt van ‘De E.C.H.T. Methode’ kun je in mum-van-tijd echt presenteren zoals je echt bent. Het wordt de hoogste tijd dat jij ook gaat schitteren als dé ondernemende expert van jouw vakgebied!

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Welke van deze valkuilen, herken jij jezelf?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *