De afgelopen jaren mocht ik verschillende startende ondernemers helpen aan het begin van hun ondernemerschap. Ze hebben allemaal één ding voor ogen en dat is zo snel mogelijk naamsbekendheid creëren. Een presentatie houden op een netwerkbijeenkomst, is dan vaak het eerste waar ze aandenken. Alleen startende ondernemers zijn vaak ook, beginnende sprekers.
Hoe sneller, hoe beter, zodat ze dan hun producten en/of diensten kunnen verkopen.
Ze liepen allemaal tegen dezelfde problematiek aan, waardoor ze stagneerde om hun presentatievaardigheden verder te kunnen ontwikkelen. Vandaar dat ik over de grootste valkuilen die beginnende sprekers met elkaar gemeen hebben een artikel heb geschreven.
Wil je liever dit artikel beluisteren?
Ben jij trouwens al bekend met de E.C.H.T. methode?
Dit is dé methode die ik inzet tijdens mijn coaching sessies en in de trainingen die ik geef aan ondernemers. Door het toepassen van deze methode, kun je echt zoals je zelf bent, jezelf daadwerkelijk presenteren. In dit artikel ga ik je tussendoor meer vertellen over mijn methode en daar toepasselijke tips bij geven.
5 Valkuilen van beginnende sprekers
1. Te gemaakt overkomen
Er zijn beginnende sprekers die heel graag aardig, goed, enthousiast, duidelijk etc. willen overkomen. Hoe harder zij hun best doen, hoe gemaakter ze overkomen. Zonde, want het publiek wil alleen de spreker en het gezicht van het bedrijf beter leren kennen. Alleen door de rol die je onbewust speelt, kom je niet over zoals je werkelijk bent.
E staat voor echtheid
Wees daarom als spreker echt jezelf en blijf dicht bij je eigen kracht. Juist hierdoor worden de aanwezigen door jou geënthousiasmeerd, omdat je jezelf bent. Jij staat dan namelijk in je eigen kracht te presenteren.
Blijf te allen tijde in jezelf geloven en in je vakkennis vertrouwen. Het publiek ziet jou als dé ondernemende expert op jouw vakgebied en wil dolgraag meer over en van jou leren.
Ook bij het maken van de video en podcast opnames, blijft dit een essentieel onderdeel. Als je wilt dat de kijkers en luisteraars tot het einde bij je blijven, dan hangt dit mede af van je presentatieskills. Je kunt deze verder ontwikkelen, waardoor je meer kijk- en luistercomfort kunt bieden en toch jezelf blijven.
2. Beginnen met een cliche
Ik ben gevraagd’, ‘wat fijn dat ik mocht komen’ of ‘dames en heren.’ Door met een cliché te beginnen, ben je weer zo’n spreker die zijn publiek niet verrast met de eerste woorden. Het begin moet staan als een huis! Maak daarom gebruik van bijvoorbeeld een citaat, metafoor, waargebeurd verhaal of een open vraag. Pak meteen de aandacht van het publiek door een verrassende inleiding.
C staat voor contact maken
Als je oprecht contact wilt maken met het publiek, dan is het goed om hun 'op en top' centraal te zetten tijdens jouw presentatie. Al vanaf de voorbereiding is het van belang dat jij het publiek voorop stelt. Denk daar aan al bij het bedenken van het onderwerp, het formuleren van de boodschap en het maken van de inhoud.
Daarnaast helpt interactie je nog meer om daadwerkelijk contact met ze te maken. Ook is dit mogelijk tijdens een video of podcast opname, je krijgt alleen niet direct respons. Wel kun je ze hierdoor in een denk- of actiemodus zetten.
3. IJsberen of te bewegelijk
Als er één ding vervelend is voor het publiek, is dat om naar een persoon te kijken die constant beweegt. Denk bijvoorbeeld aan een spreker die aan het ijsberen is of die continue met zijn of haar handen spreekt. Zonder dat de desbetreffende spreker dit door heeft, zorgt zijn non-verbale communicatie voor een grote afleiding.
Mocht je onbewust ijsberen, zorg er dan voor dat je je hierover wel bewust wordt. Alleen door bewustwording kun je hier verandering in brengen. Je mag jezelf absoluut bewegen, alleen niet aan één stuk door.
Ik ben er namelijk wel een voorstander van dat jij jezelf eens verplaats over het podium. De bedoeling is dan wel dat je even blijft staan op een plek en daar blijft presenteren. Na een tijdje mag je dan weer naar de andere kant. Beweeg echt bewust wanneer je genoodzaakt bent om te verplaatsen en ga niet verplaatsen om je te verplaatsen.
H staat voor Houding
Wat laat je lichaamshouding en taal zien? Wanneer je non- en je verbale communicatie niet synchroon met elkaar lopen, dan geef je verkeerde signalen af. Als deze twee niet overeenkomen dan is het lastig voor het publiek om jou te geloven. Je creëert hierdoor helaas argwaan, want zij voelen feilloos aan dat er ‘iets’ niet klopt.
Kijk daarom eens goed naar je eigen houding, wat valt je op en wat kan voor afleiding zorgen?
4. Chaotisch spreken
Voor sommige beginnende sprekers is het lastig om gestructureerd hun verhaal te delen. Ze springen van de hak op de tak. Dit is ontzettend verwarrend voor het publiek. Maak daarom tijdens de voorbereiding een duidelijke structuur voor jezelf. Zelf gebruik ik ‘De Kop-Romp-Staart Methode’ hiermee kun je duidelijk structuur aanbrengen.
Tevens leer je door het toepassen van deze methode ook, dat je niet te veel onderwerpen moet aansnijden. Je overspoelt hen met informatie die zij absoluut niet allemaal kunnen opslaan. Je kunt beter 3 onderwerpen behandelen, zodat je dieper op de stof in kunt gaan.
T staat voor Tekst delen
Hoe vertel jij jouw verhaal en de boodschap van je presentatie? Hoe neem jij het publiek mee in jouw vakgebied? Probeer echt waardevolle informatie te delen met de juiste structuur, zodat je het publiek van A tot Z kunt meenemen in jouw presentatie.
De Kop-Romp-Staart Methode kun je gebruiken voor al je podium-video-podcast presentaties. Je kunt hem precies zo gebruiken, zoals jij dit zelf wil. Vandaar dat ik dit van ganser harte bij je aanraad.
5. In vakjargon spreken
Maak je veel gebruik van vakjargon, dan gaat je publiek je steeds slechter begrijpen. Je kunt dit alleen gebruiken wanneer het publiek weet wat je met de verschillende termen bedoeld. Pas je teksten op de doelgroep aan, want het zou toch jammer zijn als ze hierdoor een deel van de inhoud moeten missen.
Probeer daarom in ‘Jip & Janneke’ taal te presenteren als het publiek hier behoefte aan heeft. Hebben zij een degelijke kennis over je vakgebied, dan vinden zij het juist fijn als je in vakjargon spreekt. Door vooraf een goede publieksanalyse te maken, kun jij je vaktermen aanpassen.
Herken jij jezelf in één van deze valkuilen? Dan is dit totaal niet erg, want je kunt deze valkuilen gewoon omzetten naar verbeter- en actiepunten. Als je handig gebruik maakt van ‘De E.C.H.T. Methode’ dan kun je in mum-van-tijd presenteren zoals je echt bent. Het wordt de hoogste tijd dat jij ook gaat schitteren als dé ondernemende expert op jouw vakgebied!
Welke van deze valkuilen, herken jij jezelf? En val jij nog onder beginnende sprekers?
De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.
Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training.

Succes en veel plezier!
Met een sprekende groet,

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk.