Ga jij tijdens een presentatie al echt op zoek naar  interactie  of kun je hier nog wel wat hulp bij gebruiken? Door interactie in je presentatie te verwerken ga jij op een luchtige manier contact maken met je publiek.

Alleen waar moet je beginnen tijdens de voorbereiding? Waarop moet je letten gedurende je presentatie? In dit artikel ga ik een interactie stappenplan met je delen, zodat je het voortaan gericht kunt voorbereiden.

Wil je liever dit artikel beluisteren?

Interactievoordelen

  • Kom achter waardevolle informatie over het publiek. 
    Het enige wat je dan wel nodig hebt, is gerichte vragen over datgene wat je wilt weten. Hoe gerichter je deze vooraf hebt gemaakt, hoe dichter je bij de problemen van hun kunt komen.
  • Werk aan de onderlinge band met het publiek
    Door interactie voelt het publiek zich meer verbonden met jou en je gehele presentatie. Jij maakt namelijk als spreker bewust contact met ze. Dit kunnen zij ontzettend waarderen.
  • Kun je het publiek wakker schudden
    Als je zojuist een waterval aan informatie hebt gedeeld, dan is het goed om ze even de tijd te geven om dit ook daadwerkelijk op te slaan. Tevens schudt je ze ook wakker. Zo krijg je alle neuzen weer de juiste richting op.

Interactievormen

Kies de interactievorm uit die het beste bij jou en je onderwerp past. Denk vooral niet te moeilijk en volg je gevoel!

Je kan bijvoorbeeld kiezen uit:

Gerichte open vragen
Stelling
Ga staan als....

Quiz
Gekleurde papieren
Kies A of B

Bespreek het volgende met je buurman…

Presentatie Communicatie

Interactie stappenplan

1. Zorg voor de juiste aansluiting bij je doelgroep

Wees er altijd bewust van dat je alleen interactie kunt gebruiken wanneer je deze volledig hebt aangepast voor jouw publiek. Je kunt anders namelijk de plank volledig misslaan. Dit kun je voorkomen door vooraf het publiek te analyseren, puur op de interactie momenten.

Vraag jezelf daarom van te voren af: Waar heeft mijn doelgroep behoefte aan? Wat willen ze dolgraag leren? Deze antwoorden kunnen je verder helpen met de invulling van interactie. Denk bijvoorbeeld aan de gerichte vragen die je kunt stellen.

2. Gericht voorbereiden

Wil je resultaten behalen door middel van interactie? Bedenk dan goed van te voren, wat je doel is. Waarom wil je interactie gaan gebruiken? Ga hier niet standaard van uit. Het is uiteraard goed om het te verwerken in je presentatie, het is alleen van belang dat je het goed voorbereidt!

Ook kun je vooraf al bedenken hoe de interactie momenten eruit zullen zien. Of je deze letterlijk gaat vragen of dat ze een inspiratiebron zijn tijdens je presentatie maakt niet uit. Zolang je maar weet wat je er precies mee wilt bereiken.

Liever een aantal kortere interacties, dan een te lange in één keer. Oftewel bepaal echt vooraf wanneer je een “interactie moment” wilt toevoegen aan de inhoud.

3. Bepaal welke interactievorm

Welke interactievorm ga jij gebruiken? Ga je voor de open, gesloten of de meerkeuze vragen? Ook kun je naar een (waargebeurd) verhaal luisteren of bijvoorbeeld een quiz spelen. Bedenk weer goed welke vorm het beste bij je onderwerp, en doelgroep past.

Als de uitgekozen interactievorm namelijk niet bij het totaal-plaatje past dan kan het ook verkeerd uitpakken. Daarom is de aansluiting bij het publiek misschien wel het belangrijkste detail van interactie presenteren. Vandaar de vraag: wat wil jij met interactie bereiken?

Interactief presenteren

1. Maak altijd te veel vragen

Bedenk altijd meer vragen, dan dat je daadwerkelijk van plan bent om te gaan stellen. Gedurende de presentatie kun je namelijk makkelijker op je showkaartje kijken voor een nieuwe vraag, dan dat je die gaat improviseren. Ook kun je door de extra vragen, nog kiezen welke je gaat stellen. Thuis heb je er bewust over nagedacht waardoor deze vragen meer impact maken, dan de geïmproviseerde. 

2. Reserveer voldoende tijd

In de meeste gevallen loopt interactie uit! Over het algemeen vinden mensen dit vervelend. Bedenk daarom altijd goed hoelang je interactie momenten mogen duren, zodat jouw presentatie binnen de afgesproken tijd is afgerond.

Mocht de presentatie door de interactie uitlopen, omdat het publiek te veel vragen wil stellen, vraag dan jezelf af of de vragen voor nu relevant zijn. Is dit een vraag die niet van toepassing is op je presentatie, dan kun je deze vraag wellicht beter op een ander moment beantwoorden. Of wanneer er vroegtijdig een vraag gesteld wordt waar je later over gaat spreken, dan kun je deze vraag voor nu parkeren en er later op terugkomen. Je verliest hierdoor geen onnodige tijd. Kom wel na wat je beloofd als je de vraag gaat parkeren!

3. Moeilijke vragen

Tijdens interactie kan iemand uit het publiek een moeilijke wedervraag stellen. Misschien heb je er niet 1, 2, 3 een antwoordt op. Bedenk dan altijd goed wat je  gaat antwoorden op deze moeilijke vraag. Denk aan ‘ik ga het opzoeken en kom er later op terug’. Beter te goed voorbereid dan te weinig!

Wat je ook doet, zorg er altijd voor dat de interactie ten goede komt van de gehele presentatie. Bereid het echt goed voor, zodat je vervelende verrassingen kunt voorkomen. Ga echt dit stappenplan doorlopen, zodat je met rust en focus je presentatie kunt starten.

Over welk punt heb jij nog niet eerder nagedacht??

BETER PRESENTEREN IN 2 WEKEN?
Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training.

Klik hier voor meer informatie >> 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>