7 Microfoontips om succesvol te presenteren

Presenteren met een microfoon

Presenteren met een microfoon! 

Als spreker ben je beter te verstaan met een microfoon tijdens een presentatie. Tevens kom je ook professioneler over als je alle microfoon technieken beheerst. Alleen hoe presenteer je nu met een microfoon in je handen? In dit artikel ga ik 7 microfoontips met je delen.

Video - Presenteren met de microfoon

7 Microfoontips

5 Presentatie tips

1. Stem volume

De microfoon versterkt jouw stem, je hoeft daardoor niet harder te praten of zelfs te schreeuwen. Je gewone stemvolume is meer dan prima. Juist door het inzetten van de microfoon ben je voortaan beter te verstaan tijdens je presentatie, in een video of tijdens het inspreken van een podcast.

2. De microfoon helpt juist!

De microfoon helpt jouw stem en is absoluut geen handicap. Er zijn genoeg sprekers die geen raad weten met een microfoon in hun handen. Zo jammer want hij helpt je juist om goed verstaanbaar te zijn. Oefen vooraf met de juiste technieken leer hoe gemakkelijk het is om ermee met een microfoon te presenteren.

3. Jouw echte stem

Wist je dat hij juiste jouw echte stem laat horen aan het publiek? Jij bent alleen deze stem of hoogte niet gewend. Het is dezelfde stem die je terug hoort op filmpjes, dit is je echte stem. Wij horen hem alleen anders!! Wil je hieraan wennen? Neem jezelf op en luister hem een aantal keren terug.

Presenteren met een microfoon

4. Goed articuleren

De microfoon versterkt, maar verbetert je stem niet. Dit houdt in als jij bijvoorbeeld binnensmonds praat, dan word je ook binnensmonds versterkt. Word zo verstaanbaar mogelijk voor je publiek. Ga werken aan je articulatie. Probeer elk woord, voor woord uit te spreken. Hoe meer jij dit oefent, hoe sneller jij je gewenste resultaat hiermee behaald.

5. Je ademhaling is hoorbaar!

Wees ervan bewust hij alle geluiden om je heen of die je zelf maakt laat horen.  Zelfs je ademhaling wordt versterkt en kunnen ze horen. Als je dit graag wilt verminderen dan moet je meer door je buik gaan ademen. Dit is een een stemtechniek waarop je jezelf kan trainen.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

6. Ga er niet mee spelen

Het is ontzettend verleidelijk om tijdens je presentatie met je microfoon te spelen. Dit zijn bijvoorbeeld momenten dat jezelf niet aan het spreken bent omdat je naar een video kijkt of iemand anders is even aan het woord. Wees hiervan bewust en probeer er zo min mogelijk mee te spelen, zodat het geen afleidende factor van je presentatie wordt.

7. Aan of uitzetten

De microfoon heeft een aan en uit knop. Er zijn sprekers die vergeten om de microfoon aan of juist uit te zetten. Door het laatste (uitzetten) te vergeten, wordt vaak de meeste rare dingen verteld wat het publiek niet hoeft te horen. Let daarom altijd op het aan en uit knopje.

Wees ervan bewust dat alles te horen is door de microfoon heen. Hij versterkt je stem gedurende jouw presentatie, zodat je beter te verstaan bent voor het publiek. 

Welke microfoontips ga jij voortaan bewust inzetten tijdens je presentatie?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *