7 Misvattingen over interactie

Presentatie tips

7 Misvattingen over interactie! 

Als presentatiecoach ben ik grote voorstander om interactie te gebruiken in je presentatie. Door interactie te gebruiken hou jij je presentatie levendig, betrek je het hele publiek erbij en kunnen ze makkelijker je informatie opslaan. In dit artikel ga ik je 7 misvattingen vertellen over interactie.

Video - De voordelen om interactief te presenteren

7 Misvattingen

1.  Een gegarandeerd succes

Door interactie in te zetten, betekend het niet automatisch dat dit ook daadwerkelijk uitpakt. Wanneer de interactie niet aanslaat of hij niet overeen komt met je presentatieboodschap dan kan het al snel de verkeerde kant op gaan.

2.  Langdradig

Zonder dat je als spreker er bewust van bent, kan de interactie langdradig worden. Je stelt bijvoorbeeld te veel vragen of je neemt er te lang de tijd voor, waardoor het publiek in slaap kan vallen. Wees hier alert op!

3.  Te vaak

Wanneer jij te vaak interactie gaat toepassen, raakt het publiek geïrriteerd. Ze willen ook waardevolle informatie van jou ontvangen. Vandaar dat zeker ¾ van de presentatie over informatie delen gaat en ¼ interactie. Controleer dit vooraf.

4.  Iedereen erbij betrekken

Je hoeft niet iedereen de mogelijkheid te geven om ook een antwoord te geven. Je hebt diverse interactievormen waarmee je kort en krachtig met iedereen interactie kunt uitvoeren. Tevens is niet iedereen van interactie gediend. Wees er bewust van dat als iemand niet mee wil doen, dit ook prima is.

5.  Moeilijkheidsgraad

Maak de interactie niet te moeilijk. Wanneer je bijvoorbeeld een vraag stelt en niemand wil of kan antwoord geven, dan ligt het aan de moeilijkheidsgraad. Stem de interactie daarom altijd of op het niveau van het publiek.

6.  Nooit weerstand

Het is zeker mogelijk dat je weerstand kunt verwachten tijdens de interactie. Tijdens de vragenronde geef je het publiek de mogelijkheid om te spreken. Het kan gebeuren dat je een tegen argument gaat horen of dat er scherpe vragen richting jou als spreker komen. Blijf ten alle tijden transparant en eerlijk naar hen terug.

7.  Het publiek vindt het niet leuk

Interactie valt niet bij iedereen in de juiste smaak. Het kan goed voorkomen dat er iemand in de zaal zit die er absoluut niet van gediend is om mee te doen. Accepteer het, maak er vooral geen punt van en ga verder. Respecteer de ander!

Maak van deze 7 misvattingen juist 7 tips voor interactief te presenteren. Zo heb jij als spreker en het publiek een positief eindresultaat ten opzichte van de presentatie. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je het publiek centraal zet!!

Spreek jij eerder vanuit je hoofd of vanuit je hart?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *