Iedereen kan leren presenteren, daar geloof ik echt in. Dat jij laat zien wie je bent als deskundige en dat jij je vakkennis gaat delen. Dit is ook het enige wat je tijdens je presentatie hoeft te doen, dat je spreekt over je geliefde vakgebied. Over datgene waar jij het publiek verder mee gaat helpen.

Wij zien presenteren als iets groots, haast iets onmogelijks. Of we denken aan de meningen die presentaties opleveren, zonder dat we eerst aan het positieve denken. Jij gaat namelijk door het delen van je waardevolle inhoud, ook nieuwe klanten aantrekken voor je bedrijf.

Daarom is het goed dat jij je bewust wordt over de manier, hoe jij jezelf aan het presenteren bent. Dat je gaat inzien hoe waardevol je bent als ondernemer, expert en ook zeker als persoon.

In dit artikel ga ik je meer vertellen over de manieren hoe jij, nu nog onbewust, jezelf aan het presenteren bent. Dit deel ik, zodat je erachter komt hoe je nu nog overkomt en hoe je meer van jezelf kunt laten zien. Om het laatste te bereiken deel ik ook 5 dikke presentatietips. Laat zien hoe leuk en vooral ook hoe waardevol jij bent.

Wil je liever dit artikel beluisteren?

Presentatie manieren..

Iedereen presenteert zichzelf op een andere manier. Dit is niet altijd de juiste manier. Als jij zo je best doet, ben je dan nog wel steeds jezelf? Onbedoeld kun je iemand anders laten zien, wie jij dus niet bent. Alsof er een onzichtbaar masker op je gezicht zit en dat we die dus tijdens je presentatie wel kunnen zien.

Je kunt bijvoorbeeld…

  • Robotachtig presenteren
    Ieder woord uit je script wil je letterlijk vertellen, waardoor je meer ‘iets’ aan het oplezen bent in plaats van het te presenteren. Je komt houterig over, waardoor het moeizaam is om naar je waardevolle tekst te luisteren.
  • Perfect willen presenteren
    Door veel moeite te doen om geen fouten te maken, heb je de verkeerde focus. Hierdoor maak je onnodig veel versprekingen, kijk je alle kanten op en kom je statisch over.
  • Te gemaakt overkomen
    Je komt super enthousiast over, alsof je continue staat te stuiteren. Je gaat hier snel en chaotisch spreken, je ademt vanuit je borstkas en het publiek wordt hierdoor zelfs een beetje zenuwachtig.

Eén ding hebben deze presentatiestijlen met elkaar gemeen, dat je niet jezelf bent tijdens je presentatie. Je geeft de verkeerde signalen af, waardoor het publiek gemengde gevoelens interpreteren. Zonder dat jij dit doorhebt, ben je niet meer jezelf tijdens je presentatie. En de eerste indruk over jezelf klopt hierdoor niet, met wie je daadwerkelijk bent.

Daarom is het goed dat jij je bewust bent over je eigen presentatievaardigheden en het achterlaten van de eerste indruk.

Om je eerste indruk zo te geven zoals je echt bent, heb ik hieronder een paar presentatietips uitgebreid voor je op geschreven, zodat jij je bewust gaat worden over de manier waarop jij jezelf presenteert.

Echt Presenteren

5 Presentatietips

1. Durf te bouwen en te vertrouwen op je eigen kunnen

Geloof in de meerwaarde die jij hebt als ondernemer. Jij kent je vakgebied door en door en wij als jouw doelgroep, hebben jou hulp hard nodig. Zie daarom in, dat jij van onschatbare ware bent.

Als jij al niet in jezelf gelooft, waarom zouden wij als doelgroep, dan wel in jou geloven?

Daarom is stap 1, dat je echt gaat staan voor wat je waard bent. Ga bijvoorbeeld voor jezelf podcast afleveringen of video’s opnemen, puur om te leren hoe je kunt spreken over je vakgebied. Door dit te doen, kom je erachter welke basisinformatie je met gemak kunt delen.

2. Zet jouw doelgroep centraal in al je communicatie uitingen

Voor wie ga jij je presentatie geven? Dat is toch voor je doelgroep die in het publiek zit? De kijkers van je video’s, de luisteraars van je podcast afleveringen, maar ook de bezoekers van je website en de volgers op je social media kanalen. Dit allemaal is jouw publiek en daarin zitten ook jouw potentiële klanten verstopt.

Zorg er daarom altijd voor dat jouw doelgroep zich voelt aangesproken.

Alles staat in het teken van de inhoud, inclusief de boodschap die jij zo goed mogelijk gaat overbrengen. Maak daarom voldoende contact met het publiek, door interactief te presenteren. Stel bijvoorbeeld regelmatig een open vraag en praat met ze in plaats van tegen ze. Door deze twee punten, ben je minder met jezelf bezig maar juist meer met het publiek.

Presentatie Communicatie

3. Wees bewust over wat jij uitstraalt

Als jij jezelf aan het presenteren bent, dan spreek je zowel met je stem, maar ook met je lichaamstaal. Ook wel je non-verbale communicatie genoemd. Wanneer deze twee talen niet dezelfde taal spreken, dan krijgt het publiek een dubbel gevoel. Ze weten niet wat ze nu eigenlijk moeten geloven.

Kijk daarom naar je eigen houding, hoe sta je en hoe beweeg je?

Zorg ervoor dat je goed in je vel zit, zodat je krachtig kunt staan. Dat je niet met je schouders naar boven of naar voren staat, dat je rug niet gebogen is, dat je armen/handen niet continue meepraten etc. Als je je hier bewust over bent, dan weet je ook wat je uitstraalt.

4. Spreek vanuit je eigen ervaring, voorbeelden, inzichten en kennis

Naast dat je veel vakkennis beschikt, heb je ook genoeg persoonlijke notities opgeslagen over alles wat je hebt meegemaakt. Dit zowel als persoon, maar ook zeker als ondernemer. Door deze verhalen te delen, leert jouw doelgroep je veel beter kennen. Zij zien ook de meerwaarde van jou als ondernemende expert, omdat de tekst een inkijkje geeft in je ondernemersverhaal.

Om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke verhalen, gaat jouw doelgroep een presentatie bijwonen, een video bekijken, een blog lezen, volger worden op jouw social media kanalen en/of podcast afleveringen beluisteren.

Daarom raad ik je aan om interessante verhalen die bestaan uit voorbeelden, inzichten en ervaringen te combineren met je kennis over je vakgebied. Hierdoor geef je jouw doelgroep het beste van je twee werelden. Alles wat je als persoon meemaakt, maar ook zeker als ondernemer. Je kunt dit samen als één wereld zien, maar ook als twee verschillenden, die beiden super waardevol zijn voor je doelgroep.

5. Laat zien wie je echt bent en wat je voor een ander kunt betekenen

Tegenwoordig kun je alles op het internet vinden. Is het niet in het Nederlands, dan wel in een andere taal. Dit is ook de reden dat jij als vak expert nu dubbel en dwars jezelf zichtbaar moet opstellen. Dat je potentiële klanten specifiek voor jou kiezen en niet voor een ander bedrijf. Jij laat hiermee je doelgroep voelen dat je ze ziet, in plaats van dat ze een nummer voor je zijn.

Door te werken aan je persoonlijke connectie, maak jij het verschil. Het enige wat dan wel van belang is, is dat je ook daadwerkelijk laat zien wie je echt bent. Dat je stopt met jezelf te verstoppen, maar dat je juist je persoonlijke kant laat zien.

Dat je bijvoorbeeld vertelt hoe je in aanraking bent gekomen met je vakgebied. Welke inzichten je het afgelopen jaar hebt opgedaan en welke succesvolle en kwetsbare ervaringen je gaat delen. Door het delen van je eigen verhaal, komt jouw doelgroep erachter dat je het meent, dat je ze begrijpt en dat jij de uitgelezen persoon bent om ze verder te helpen.

Deze punten, komen allemaal uit de E.C.H.T. Methode die ik speciaal voor ondernemers heb ontwikkeld. Dat jij erachter gaat komen wat je doet tijdens je presentatie, maar ook hoe belangrijk je als expert bent. Door deze bewustwording, kun je echt gaan leren presenteren zoals je echt bent.

Iedereen kan leren presenteren, hiervan ben ik overtuigd. Je hebt alleen voldoende tijd en bewustwording over jezelf nodig.

BETER PRESENTEREN IN 2 WEKEN?
Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training.

Klik hier voor meer informatie >> 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>