Bewustwordingstraining
Zet de klant centraal, door gewoon jezelf te zijn. Oók wanneer je presenteert!
De klant centraal zetten, dat doen wij!
Dit is toch een gedachte die bij ieder bedrijf bovenaan staat? Of toch in ieder geval, wat ieder team probeert na te streven? Ondanks dat we er ‘stiekem’ vanuit gaan dat we dit consequent doen, is het de vraag natuurlijk of we dit ook daadwerkelijk doen.
Zijn wij echt bezig met de desbetreffende klant of kunnen we toch de verleiding niet weerstaan naar andere gedachtes over externe factoren, bijvoorbeeld het boodschappenlijstje van vanavond, dit is niet mijn type klant of ik heb zo mijn dag niet.
De meeste klanten hebben oprecht door wanneer de ander niet in ‘het hier en nu is’ om wat voor reden dan ook. In dit voorbeeld is het teamlid namelijk meer met zichzelf bezig dan juist met de klant. Oftewel staat bij jullie bedrijf altijd de klant centraal?
Ook al zijn de producten die jullie verkopen waanzinnig en is het verkooppraatje om door een ringetje te halen, wanneer de klant geen connectie voelt dan kiezen zij liever voor een ander bedrijf.
De tijd van, we geven spontaan een kopje koffie met een koekje, die is voorbij. Klanten willen persoonlijker zaken doen, aangezien zij zich gezien en gehoord willen voelen. Ze willen niet de ‘bekende verkopers trucjes horen’, maar horen graag dat je even tijd voor ze maakt. Kortom de klant zien en horen en van daaruit te gaan handelen in plaats van jullie eigen strategie door te voeren.
Tijdens de trainingen van Echt Presenteren, gaan we hier altijd veranderingen in aanbrengen. De deelnemers worden zich bewust van hun eigen doen en laten (gedrag) omwille van de E.C.H.T. Methode.
Hoe zorgen jullie ervoor dat je op de meest persoonlijke manier ‘oprecht’ contact maakt met iedere klant?
De meeste organisaties zijn zich (nog) niet bewust van deze vertaalslag en zijn meer met zichzelf bezig dan met het ‘oplossen van het probleem’ van de klant.
Wacht niet langer en laat je team alle oogkleppen en onnodige camouflages afdoen, waardoor er binding ontstaat met de klant! Vanaf hier is er ruimte om gastvrijer en klantvriendelijker te worden als bedrijf.
"Hoe gastvrij en klantvriendelijk is het bedrijf waar jij een deel van uitmaakt? Is het een menselijk bedrijf of is het een geoliede machine die op een automatische piloot werkt?"
Wij zijn meer met ons zelf bezig dan met de potentiële klant!
Daar ben ik het totaal niet mee eens! Is dat de eerste gedachte die in je opkomt? Dan heb ik goed nieuws voor je, want dan is er werk aan de winkel. Waarom? Je hebt gelijk al een antwoord klaar, nog zonder dat je überhaupt hebt nagedacht over de ‘bewuste zin’. Je schiet in de bezwaren, terwijl dit ook een eye-opener kan zijn.
Waar begint de zin mee, met wij, dat betekent dat er meer mensen worden bedoeld dan alleen jij. Een team, sterker nog het hele bedrijf leunt niet alleen op jou maar op iedereen die er werkzaam is. Elke specifieke functie behoort tot het geheel en is daarom van essentieel belang.
Dit is één van de grootste valkuilen binnen elke organisatie. Jij alleen gaat het verschil niet maken en daarom hebben we bewustwording op persoonlijk vlak nodig. Wat doe je nou eigenlijk?
Klinkt dit (helaas) allemaal bekend? Dan is het tijd om ruimte te maken voor bewustwording, waardoor er veranderingen gaan plaatsvinden. Zonder bewustwording blijft het ‘oude’ patroon overeind en zijn jullie binnen de kortste keren weer terug op dit punt.
“De basis van zaken doen, is weten wat je eigen valkuilen zijn.”
De bewustwordingstraining is voor alle medewerkers/teams/afdelingen/bedrijven waarbij…

En zo kan ik nog wel doorgaan. Medewerkers kunnen een hoop, maar bewustwording over zichzelf daar hebben ze hulp bij nodig. Ze hebben een beeld over zichzelf gevormd en daar houden zij zich stevig aan vast. Alleen dit beeld is vandaag de dag niet realistisch en daar brengen we tijdens deze training verandering in. Deze persoonlijke ontwikkeling komt ten goede aan de medewerker, de (potentiële, huidige en toekomstige) klanten en het gehele bedrijf.
De bewustwordings-training is voor alle medewerkers/teams/afdelingen/
bedrijven waarbij…
En zo kan ik nog wel doorgaan. Medewerkers kunnen een hoop, maar bewustwording over zichzelf daar hebben ze hulp bij nodig. Ze hebben een beeld over zichzelf gevormd en daar houden zij zich stevig aan vast. Alleen dit beeld is vandaag de dag niet realistisch en daar brengen we tijdens deze training verandering in. Deze persoonlijke ontwikkeling komt ten goede aan de medewerker, de (potentiële, huidige en toekomstige) klanten en het gehele bedrijf.

Zet de klant bewust centraal voor méér klantvriendelijkheid en een gastvrijer gevoel
Zet de klant bewust centraal voor méér klantvriendelijk-heid en een gastvrijer gevoel
De deelnemers leren tijdens de training het volgende:
Wie ben jij als medewerker en wat is jouw toegevoegde waarde die belangrijk is voor jullie klanten.
Door bewust te zijn over wie je bent en wat jouw functie precies inhoudt, hoef je jezelf niet beter voor te doen dan dat je al bent. Je voorkomt hierdoor dat de desbetreffende medewerker een rol gaat aannemen en daardoor niet persoonlijk overkomt. Vandaar dat de deelnemers hier bewust over gaan worden. Hoe kom ik over bij een ander? (E)
De verhouding tussen de klant en de medewerker, hoe ziet de zakelijke relatie er uit en heb je ook daadwerkelijk oog voor de klant.
Dit heeft al te maken met de eerste indruk, van oogcontact maken en je zelf voorstellen tot aan de ander oprecht zien en horen. Voor iedere klant én gesprek is blanco binnenstappen goed, aangezien je eigen referentiekader schade voor je klant kan opleveren. De deelnemers samen leren om hun eigen presentatiedrang om te buigen naar de wensen van de klant. In plaats van zelf 90% aan het woord te zijn, gaan we actief leren luisteren. (C)
Bewustwording over non-verbale communicatie in samenhang met de verbale communicatie.
Als de waarneem- en de hoorbare communicatie niet hetzelfde vertellen, dan weet de ander gelijk dat er iets niet klopt. Ook al is het ‘verkooppraatje’ nog zo pakkend, wanneer zijn lichaamstaal “doe het niet” zegt, dan zal er ook geen verkoopsucces plaatsvinden. Vandaar dat de deelnemers op onderzoek gaan naar wat hun lichaamstaal vertelt. In welke houding spreek je zittend of staand, waar is de ademhaling en is dit überhaupt wel een comfortabele houding? Hier gaan we achter komen.(H)
Overtuigend spreken, de deelnemers leren hoe ze doel- én boodschap wijze gaan communiceren en worden zich bewust over hun eigen stemgebruik.
Wanneer je niet weet wat je nu precies wilt gaan vertellen, dan ben je eerder om de pot aan het draaien, in het luchtledige aan het praten of je komt te verkoperig over, dit geeft altijd een averechts effect. Kortom, wat is je boodschap en wat wil je hiermee bereiken? Dit in combinatie met de manier waarop je spreekt (denk aan spreektempo, intonatie, uuuhh’s, articulaties en stilte gebruik) gaan er voor zorgen dat de deelnemer voortaan overtuigender gaat spreken. (T)
Deze punten vormen samen de E.C.H.T. Methode, die bestaat uit echtheid, contact maken, houding en tekst delen. Deze methode is de basis voor alle trainingen van Echt Presenteren.
Kortom, door het volgen van deze training gaan de deelnemers leren, hoe ze dicht bij zichzelf blijven, waardoor ze persoonlijker overkomen. Niet een rol spelen, maar gewoon echt jezelf zijn, jij die voldoende kennis in huis hebt om de desbetreffende klant verder te helpen.
Oftewel, we werken voor de klant in plaats dat de klant er voor zorgt dat wij onze dag/maand/kwartaal/jaar omzetten behalen. Wanneer je zo te werk gaat als bedrijf/afdeling/team/medewerker, dan wekt dit niet alleen vertrouwen op, maar ook een positieve klantenrelatie, die volledig draait om de klant.
"Klanten kiezen voor bedrijven die niet alleen vertrouwen uitstralen, maar dit ook daadwerkelijk zijn. Organisaties die eerlijk durven te zijn, beloftes nakomen én waar de klant altijd centraal staat."
Even de trainer voorstellen:
Doelgericht, enthousiast, oplettend en met gedegen mensenkennis, stap ik de training binnen.
Als presentatiecoach heb ik, Martiena de Graaf, al bij heel wat bedrijven het verschil gemaakt, door de medewerkers bewust over zichzelf te maken. Van ‘ik doe altijd maar wat, stimuleer ik de deelnemers naar ‘ik handel vanuit bewustzijn’. Wanneer dit kwartje valt, dan hebben we goud in handen want dan zal er daadwerkelijk een (blijvende) verandering plaatsvinden.
Zelf ben ik afkomstig vanuit de musicalwereld en daardoor heb ik in vele personages mogen kruipen. Dit is nu mijn grootste troef, aangezien ik daardoor snel kan zien of de (voor mij onbekende) deelnemer echt is of toch een rol aanneemt. Vanuit hier is ook Echt Presenteren ontstaan.
Vandaag de dag train en coach ik (over Nederland en België) teams, om dicht bij jezelf te blijven en de klant belangrijker te maken, waardoor er op gelijkwaardig niveau zaken gedaan gaat worden. Zonder vooraf bedachte aannames, bekende bezwaren en/of eigen frustraties. We gebruiken ons referentiekader om juist blanco te starten, waardoor de ander ons gaat verrassen.

Het geeft mij als trainer ontzettend veel energie wanneer de bezwaren plaatsmaken voor bewustwording tijdens de trainingen. Dat ik dit kan ombuigen naar het ‘hier en nu’ in combinatie met de E.C.H.T. Methode is een echte eye-opener en dat is precies wat ik doe als trainer.
Wat mij verder kenmerkt als trainer is, dat alle deelnemers op hun eigen handelen, kennis en niveau getraind worden. Alles wat er voor zorgt dat we in beweging komen, moedig ik op een positieve wijze aan. Dit stimuleer ik door, veiligheid te creëren, meningen achterwege te laten, leermomenten te benoemen en dit met vakkennis, voorbeelden en theorie uit de praktijk in combinatie met een vleugje humor.
Even de trainer voorstellen:
Doelgericht, enthousiast, oplettend en met gedegen mensenkennis, stap ik de training binnen.
Als presentatiecoach heb ik, Martiena de Graaf, al bij heel wat bedrijven het verschil gemaakt, door de medewerkers bewust over zichzelf te maken. Van ‘ik doe altijd maar wat, stimuleer ik de deelnemers naar ‘ik handel vanuit bewustzijn’. Wanneer dit kwartje valt, dan hebben we goud in handen want dan zal er daadwerkelijk een (blijvende) verandering plaatsvinden.
Zelf ben ik afkomstig vanuit de musicalwereld en daardoor heb ik in vele personages mogen kruipen. Dit is nu mijn grootste troef, aangezien ik daardoor snel kan zien of de (voor mij onbekende) deelnemer echt is of toch een rol aanneemt. Vanuit hier is ook Echt Presenteren ontstaan.
Vandaag de dag train en coach ik (over Nederland en België) teams, om dicht bij jezelf te blijven en de klant belangrijker te maken, waardoor er op gelijkwaardig niveau zaken gedaan gaat worden. Zonder vooraf bedachte aannames, bekende bezwaren en/of eigen frustraties. We gebruiken ons referentiekader om juist blanco te starten, waardoor de ander ons gaat verrassen.
Het geeft mij als trainer ontzettend veel energie wanneer de bezwaren plaatsmaken voor bewustwording tijdens de trainingen. Dat ik dit kan ombuigen naar het ‘hier en nu’ in combinatie met de E.C.H.T. Methode is een echte eye-opener en dat is precies wat ik doe als trainer.
Wat mij verder kenmerkt als trainer is, dat alle deelnemers op hun eigen handelen, kennis en niveau getraind worden. Alles wat er voor zorgt dat we in beweging komen, moedig ik op een positieve wijze aan. Dit stimuleer ik door, veiligheid te creëren, meningen achterwege te laten, leermomenten te benoemen en dit met vakkennis, voorbeelden en theorie uit de praktijk in combinatie met een vleugje humor.

Welke onderwerpen vormen samen deze training, die jullie gaan krijgen:
De basis van alle trainingen berust altijd op de E.C.H.T. Methode. Deze methode geeft een duidelijk beeld weer van wie jij bent en wat je doet. We denken namelijk (makkelijk gezegd) dat we precies weten wat we doen, maar is dat ook echt zo?
Wanneer er op persoonlijk vlak ontwikkeld gaat worden, dan is bewustwording de eerste stap. Ik als presentatiecoach kan de deelnemers van alles aanreiken, maar als ze niet bewust zijn over zichzelf dan zal er ook niets veranderen. Daarom is de E.C.H.T. Methode zo opgebouwd, dat je leert over je eigen handelen.
Om je gelijk een beter beeld te geven over de training-thema-mogelijkheden staan hieronder diverse onderwerpen als fundament voor jullie aankomende training.
De onderwerpen die hierbij te pas komen zijn:
De meeste mensen hebben geen idee over wat hun eerste indruk is. Zonde want hierop reageert juist de ander. Wanneer je meer oog hebt voor de grond, de wolken of voor de vogels dan de desbetreffende persoon, dan voelt hij/zij zich niet belangrijk. Daarom gaat iedere deelnemer achterhalen wat zijn eerste indruk is. Dat ze voortaan niet meer twijfelen of ze wel/geen oogcontact hebben gemaakt, maar dat ze dit zeker weten.
Zijn er medewerkers die zenuwachtig zijn voor het delen van informatie bij vergaderingen voor bekende, pitchen bij een (potentiële) klant en/of een presentatie geven voor onbekenden? Wanneer je zeker van je zaak bent, met een lage ademhaling en jezelf durft te zijn, dan verdwijnen deze vervelende zenuwen vanzelf. Dit is de basis om impact te maken, waardoor je onthouden gaat worden als spreker.
De ene medewerker stelt zichzelf te kort voor met alleen zijn/haar naam en functie en de ander begint aan een spreekbeurt. Geen van beiden is ideaal voor de ander. Daarnaast hoort je eigen voorstelpraatje, alleen op jou van toepassing te zijn en kan nooit overgenomen worden door een collega met dezelfde functie. Daarom is het delen van je eigen toevoegde waarde een must-have. Je zorgt ervoor dat ze begrijpen wat je doet, waardoor een ander het ook kan na vertellen.
In welke sector jullie bedrijf ook zit, de klant wil je centraal hebben staan. Door gerichte vragen te stellen en actief te luisteren, kun je achterhalen waar de desbetreffende klant behoefte aan heeft. Door bewust te luisteren kun je ook gaan meedenken voor en met de klanten. De klanten hebben immers geen idee wat alle mogelijkheden zijn. Daarom zijn ze ook naar jullie organisatie gekomen, om de oplossing te krijgen.
Laat je verbazen door hetgeen wat klanten aan je willen vertellen. Wanneer je vanuit je eigen mening gelijk gaat reageren, ben je meer met jezelf bezig dan met de desbetreffende klant. Door open-minded te zijn, kun je veel dichter bij de behoefte, verlangen en de pijn van de ander komen.
In ieder bedrijf hangt onbewust de vuile was tussen de klanten. Denk zoal aan een gesprek vol frustraties tussen medewerkers onderling. Deze confrontatie vindt helaas vaak plaats waar de gasten bij zijn. Dit gesprek is volledig te volgen, waardoor dit een vertekend beeld geeft voor de gasten over het bedrijf. Daarom worden deelnemers bewust gemaakt over het effect van ‘vuile was ophangen’ en dat dit binnenkamers meer indruk maakt.
De trainingen van Echt Presenteren zijn volledig op maat. Dit betekent dat het programma voor jou en/of het team op basis van leer- en ontwikkelwensen gemaakt zal worden. Vanuit hier worden de onderwerpen/workshops opgebouwd, zodat het doel volledig aansluit op jullie wensen en behoeften.
“Verhoog de conversie door persoonlijker te communiceren met potentiële, huidige en toekomstige klanten”
Zet de klant bewust bovenaan jullie prioriteitenlijst!
Maak jouw/het bedrijf klantvriendelijker en gastvrijer door echt te presenteren, precies zoals je echt bent. Of dit nu per mail, blogs/columns, foto, telefoongesprek, videobellen, face-to-face, video, podcast of tijdens een presentatie op het podium is.
Welke presentatievorm het ook is, echt presenteren en de klant centraal zetten gaat gepaard met het ervoor zorgen dat dit -klantvriendelijk en gastvrij- ook daadwerkelijk gaat gebeuren binnen jullie organisatie.
Wat levert deze training de deelnemers en jullie bedrijf op?

Na de training voelen de deelnemers zichzelf comfortabel bij de gedachte dat ze zichzelf echt kunnen presenteren, zonder dat ze onnodige excuses hoeven te verzinnen.
Daarbij krijgen ze nog meer inzichten over zichzelf, aangezien zelfreflectie in iedere training terugkomt. Door bewust jezelf te reflecteren, ga je achter waardevolle informatie komen over wie je bent en wat je daadwerkelijk doet.
“Breng de zakelijke normen en waarden weer terug binnen jullie organisatie”
Training: Zet de klant bewust centraal, voor méér klantvriendelijkheid en een gastvrijer gevoel.
Training: Zet de klant bewust centraal, voor méér klantvriendelijkheid en een gastvrijer gevoel.
Hoe lang de duur van de training ook is, we bepalen eerst wat deze training jullie bedrijf gaat opleveren (doel), want dit is voor ieder bedrijf/afdeling/team persoonlijk. Hierover gaan we in gesprek, zodat de training volledig aansluit bij de wensen van jullie bedrijf.
Hoe meer deelnemers, hoe minder groot de resultaten worden. De trainingen zijn namelijk 90% van de tijd interactief, waardoor we te veel tijd gaan verliezen wanneer iedere deelnemer aan het woord komt. Vandaar dat 2-6 deelnemers in een bewustwordingstraining perfect is.
Werken in grotere groepen? Dan kan zeker, neem dan via het onderstaande invulformulier contact op of stuur een mail naar martiena@echtpresenteren.nl
Dagdeel training
Dagtraining
Meerdaagse training
Enthousiast geworden en gaan we vrijblijvend in gesprek?
Vul dan onderstaand formulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Om het meeste uit deze training te halen, wil ik graag weten: wat de training jullie bedrijf het meest moet opleveren (doel) want dit is voor ieder bedrijf/afdeling persoonlijk. Daar aansluitend, de toegevoegde waarde die jullie van mij verwachten.