De presentatiechecklist voor de spreker in een rolstoel

Presenteren in een rolstoel

Presentatie Checklist voor elke spreker in een rolstoel! 

Het is belangrijk dat jij als presentator je goed voelt in je eigen presentatie. Deze blog schrijf ik echt voor eventueel de mensen die in een rolstoel zitten. Zo weet jij precies wat je van tevoren moet controleren wanneer jij aanwezig bent op de locatie.

Ben je benieuwd waarom ik blogs schrijf over presenteren in een rolstoel? Lees mijn eigen verhaal, waardoor ik een aantal weken zelf in een rolstoel heb moeten zitten, vanwege mijn skiongeluk. Je kunt het verhaal hier lezen.

De voorbereiding tips kun je alleen zorgvuldig uitvoeren wanneer jij op tijd komt op locatie. Dan kun jij op je gemak alles controleren, waardoor je zorgeloos een presentatie kunt geven.

  • Benieuwd naar mijn verhaal? 

  • Benieuwd naar mijn verhaal? 

10 Presentatievragen

1. Heb je van te voren goede afspraken gemaakt met de organisatie?

Het is zeker belangrijk dat je van te voren concrete regels afspreekt met de organisatie waar jij een presentatie voor gaat geven. Zo kun je altijd terug komen op de gemaakte afspraken.

Tip: Maak van te voren een lijst met vragen die je wil vragen aan de organisatie. Speciaal voor presentatoren in een rolstoel heb ik al een lijstje gemaakt met voorbeeldvragen die je zeker kunt stellen. Je kunt deze hier lezen.

2. Ga jij bewegen op het podium?

Zorg ten eerste altijd voor voldoende ruimte voor jou als presentator op het podium. Het kost je meer tijd, wanneer jij je moeilijk kan bewegen. Ook jij in een rolstoel mag zich zeker gaan verplaatsen op het podium. Graag zelfs! Doordat jij in beweging komt, wordt je presentatie minder statisch omdat je op één plek blijft.

Tip: Vraag aan de organisatie of jij het podium zo gebruiksvriendelijk mag inrichten. Wanneer jij te veel moet opletten wanneer jij aan het rijden bent, wordt het publiek al makkelijk afgeleid. Als jij heerlijk kan draaien, waar en wanneer jij wil krijgt het publiek een positief gevoel. Jij voelt je namelijk op je gemak, waardoor het publiek hieraan gaat spiegelen.

3. IJsberen over het podium

Wanneer jij naar voren gaat, wil je dit toch wel op een snelle en makkelijke manier doen. Zorg er daarom voor dat je geen obstakels meer kunt tegen komen, of dat jij de obstakels al kent. Kijk vooral in het gangpad, waar jij doorheen moet. Is deze makkelijk bereikbaar van de plek waar jij zit?

Tip: Vraag aan de organisatie of aan de persoon die jij hebt meegenomen naar de presentatie of hij een rondje van te voren wil lopen. Natuurlijk is het rolstoelvriendelijk neer gezet, maar het publiek kan soms gaan schuiven met stoelen of deze daadwerkelijk verplaatsen. Vandaar is het belangrijk dat er nog een rondje voor de zekerheid wordt gelopen. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

4. Ga jij zelfstandig naar het podium toe of word je begeleid?

Spreek van tevoren af of jij zelfstandig of begeleid wordt. Het zal ontzettend vervelend zijn wanneer hier een verkeerde communicatie vooraf zou zijn geweest. Je kunt te lang blijven wachten, of geïrriteerd raken wanneer iemand (met de juiste bedoelingen) jou wil verder duwen. Oftewel een goede communicatie vooraf is ontzettend belangrijk! 

Tip: Wat wil jij het liefste zelf? Is de hele weg naar het podium rolstoelvriendelijk? Moet je bijvoorbeeld je doorwringen in kleine bochtjes of een drempel over? Kies wat jij het fijnste vind en dan gaat de organisatie hier wel mee akkoord. Jij bent immers dé spreker.

5. Kan iedereen jou zien vanuit het publiek?

Om goed contact te maken en te houden met het publiek is het verstandig om te controleren of zij jou ook allemaal kunnen zien op het podium. Het gebeurt wel eens dat er stoelen te ver naar links of naar rechts van het podium worden geplaatst en dat je dan beperkt wordt in de zichtlijnen. Vandaar altijd controleren of het gehele publiek van alle zit plekken jou kan zien.

Tip: Vraag iemand om aan de meest linkse en rechtse stoel plaats te nemen. Ga zelf op de plek zitten waar jij wil presenteren. Zo kun je het beste van tevoren in schatten of alle stoelen goed staan voor je presentatie. Daarnaast ook nog even op de achterste rij plaatsnemen. Soms staan er stoelen te ver af en kunnen zij jou moeilijk zien of bijvoorbeeld je PowerPoint presentatie.

6. Help jij een hulpmiddel nodig?

Wil jij graag een standaard gebruiken waar jij je papieren aan vast kan klemmen of je showkaartjes op wil zetten? Let er dan altijd op dat je het standaard niet het contact met het publiek kan belemmeren. Als hierdoor een aantal personen jouw gezicht niet meer kunnen zien, omdat hij vervalt achter het standaard, zal dit zonde zijn.

Tip: Neem jij zelf een standaard mee of is deze aanwezig op locatie? Altijd van te voren controleren. Tegenwoordig kost de muziekstandaard niet veel meer en kan je gemakkelijk papier achter steken. Deze zijn niet groot en wegen weinig. Ideaal dus.

7. Welke microfoon is er aanwezig?

Het makkelijkste is dat je gebruik maakt van een das-microfoon of een headset. Wanneer jij een hand-microfoon hebt, kun jij je moeilijk bewegen en moet je de hele presentatie op dezelfde plek blijven staan. Zo kan de microfoon nooit een afleiding worden in je presentatie.

Tip: Controleer van te voren hoe hard het volume staat van de microfoon. Het is onaangenaam voor het publiek wanneer deze te hard of juist te zacht staat. Zorg er wel voor dat iemand anders in de zaal staat en luistert naar je volume. Jij als spreker kan dit namelijk niet goed beoordelen, aangezien jij op het podium staat.

8. Nodig jij personen uit op het podium?

Wanneer jij personen uit het publiek naar voren wil vragen voor een demonstratie dan kun je ervoor kiezen om meer stoelen neer te zetten op het podium. Tijdens de demonstratie zelf mag ze zeker blijven staan, hierdoor kan iedereen het zien. Echter tijdens een interview bijvoorbeeld, raad ik je aan om de persoon te vragen om te zitten. Zo krijg je minder hoogte verschillen en voel jij je als presentator aangenamer. 

9. Wil je gebruik maken van visuele hulpmiddelen?

Als presentatiecoach ben ik er voorstander van om je presentatie deels ook visueel te maken. Door het visuele aspect te verwerken in je presentatie kan het publiek beter begrippen of termen onthouden. Tevens kun je ook foto’s laten zien, waardoor ze meer betrokken worden in je presentatie.

Tip: Zorg ervoor dat je vanuit elke plek van het publiek je hulpmiddel goed kan zien. Je hebt diverse standen die je beter kunt zien achterin de zaal, dan voorin.

10. Heb je ook voldoende licht?

Wanneer jij op het podium zit, is het belangrijk dat jij niet wegvalt door de achtergrond van het podium. Vaak heb je boven het podium wel lichten die je extra kunt opzetten of meer kunt dimmen. Jij moet als spreker goed te zien zijn voor het publiek!

Tip: Vraag echt naar de mogelijkheden op de locatie. De organisatie kent niet alle mogelijkheden die er zijn op de locatie. Vraag daarom echt aan de personen die daar vast werken. Jij bent namelijk niet de eerste spreker die vraagt om meer of minder licht op het podium.

Oftewel wanneer jij aankomt op locatie heb je nog voldoende te controleren, voordat jij kunt gaan presenteren. Zorg er in ieder geval voor dat iemand van de organisatie of de persoon die jij meeneemt kijkt naar al deze bovenstaande punten. Hoe meer punten jij hiervan hebt gecontroleerd, hoe waardevoller jouw presentatie gaat worden.

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


7 Tips om je interactie te vergroten
12 Tips om overtuigend te presenteren
21 Geheimen over presenteren
Presenteren met een afleidende lichaamstaal
Interactie kan ook verkeerd gaan tijdens je presentatie
7 Misvattingen over interactie
Quiz – Een video uitzetten, wanneer doe jij dat?
Zet je stem optimaal in!
9 Tips om te presenteren met impact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *