De 15 best gelezen presentatieblogs van 2020

Best gelezen blogs

De 15 best gelezen presentatie blogs van 2020 

Het afgelopen jaar heb ik, Martiena presentatiecoach bij Echt Presenteren, bepaald niet stil gezeten. Zo schreef ik maandelijks een nieuwe blog over zowel het presenteren op een podium, het opnemen van video's en het inspreken van podcast afleveringen.

Ik wil dit jaar afsluiten met een blog die gaat over de meest gelezen blogs die zijn gepubliceerd in 2020. Gelukkig bestaat Google analytics, waardoor je dit in één oog opslag kunt zien. 

Ook wil ik je nu alvast bedanken als trouwe lezer van het afgelopen jaar. Het is altijd fijn als je weet dat je werk ook daadwerkelijk gelezen wordt. En vergeet niet:

Presenteren kun je leren, jij ook!

Martiena de Graaf - Presentatiecoach - Echt Presenteren

Top 5 over presenteren op een podium

Presentatie maken met De Kop-Romp-Staart Methode

Presenteren met de KRS Methode

De Kop-Romp-Staart Methode ga ik behandelen in dit artikel. Voor het publiek moet je presentatie in één keer zo duidelijk mogelijk zijn.

Hoe meer structuur je erin verwerkt, hoe beter zij jouw waardevolle informatie kunnen onthouden. Dankzij een sterke opbouw kun je het publiek gemakkelijker meenemen in jouw verhaal, aangezien ze steeds nieuwsgieriger worden naar meer. 

De eerste indruk van een spreker

In dit artikel ga ik je meer vertellen over: hoe laat ik een ijzersterke eerste indruk na, precies zoals ik ben?

Zonder extra veel toeters en bellen, maar gewoon jij. De expert op jouw vakgebied, de ondernemer die jouw bedrijf heeft opgericht oftewel de persoon die jij vandaag de dag bent.

Maak een verpletterende eerste indruk met je presentatie
Overwin je presentatieangst en ga presenteren met plezier

Overwin je presentatieangst

Jij mag er wezen! Besef dit heel goed. Als persoon, maar ook zeker als ondernemende expert. Wij, jouw doelgroep, staan te trappelen om van jou nieuwe informatie te krijgen.

Graag deel ik drie tips met je die je verder kunnen helpen! Reken af met jouw ‘negatieve stemmetjes’. Deze tips helpen mij ook nog steeds op donkere onzekere dagen!

met aandacht presenteren

Je presentatie staat of valt met de aandacht die je van het publiek krijgt. Wanneer je het publiek niet met je presentatie kan boeien, dan kan dit met meerdere factoren te maken hebben. Als dit je overkomt op het podium, dan wil jij je het liefst verstoppen. Logisch, want je voelt je niet op je gemak en je wordt ook nog eens aangekeken.

Als dit je overkomt, dan wilt dit natuurlijk niet betekenen dat dit je hierna nog een keer overkomt. Wil je dit gevoel graag voorkomen? Dan is dit artikel helemaal iets voor jou. Ik ga 6 praktische tips met je delen, waardoor jij echt de aandacht krijgt van het publiek en tevens kan behouden door je gehele presentatie heen.

Aandacht krijgen van het publiek tijdens jouw presentatie?
Pitch presenteren met De E.C.H.T. Methode

pitch met de E.C.H.T. Methode

Iedereen kan pitchen, jij ook! Het enige wat je hiervoor wel nodig hebt is een duidelijke tekst die jouw pitch vormt. Als je deze nog niet hebt, is dit zeker een aanrader, om deze op korte termijn te formuleren. Zo kun jij voortaan op elk willekeurig moment jezelf voorstellen.

Top 5 over videopresentaties

Overtuigende video's opnemen

Wil jij voor je onderneming overtuigende video’s gaan opnemen, zodat jij jouw bedrijf meer body kan geven? Of omdat jij door hebt hoe krachtig deze tool is, om in contact te komen met nieuwe potentiële klanten? Wat de reden ook is, het is sowieso goed om video’s te verwerken in je marketingplan. Jij kan hierdoor jouw bedrijf naar ‘the next level’ tillen.

Daarom heb ik hier een artikel over geschreven, zodat jij hier je voordeel mee kan doen. Jij kan hierdoor waardevolle en overtuigende video’s maken met een sterke boodschap.

Overtuigende video’s maken voor je bedrijf
Video’s opnemen als ondernemer! Ook jij kan presenteren!

Video's opnemen als ondernemer

Ondertussen kun je op elk gewenst moment van de dag video’s vol tips & tricks bekijken. Alleen ben jij er als ondernemende expert al klaar voor? Wil jij de volgende stap zetten om jezelf op deze manier zichtbaar te maken? Kun jij echt, zoals je bent, jezelf presenteren voor de camera? Voel jij jezelf comfortabel tijdens je video opname? Twijfel je bij één of meerdere vragen? 

Lees dan dit artikel waarin ik de E.C.H.T. methode aan je ga introduceren die je verder kan helpen met het opnemen van video's. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor ondernemende experts, zodat zij zich overtuigend kunnen presenteren.

Videostrategie voor jouw bedrijf

Wil jij video's voor je bedrijf laten werken? Dan kun je dit proces versnellen door consequent video’s te delen. Daarnaast ga je hierdoor ook bouwen aan de band tussen jou als ondernemer en je potentiële klanten.

Om het je makkelijker te maken om gevonden te worden, geef ik je in dit artikel diverse tips om je videostrategie meer diepgang te geven. Hierdoor kun je de tijd (voordat ze je gevonden hebben) verkorten en een video fundament opbouwen.

Videostrategie voor je bedrijf maken
Als ondernemer opvallen door YouTube te gebruiken

Opvallen op YouTube

Wil je ook YouTube gebruiken, zodat jij als ondernemer beter gevonden kan worden op de online web? Dan ben je aan het juiste adres bij YouTube. Op dit moment zetten nog niet heel veel ondernemers dit video platform in en daarom kan jij hierin het verschil maken. Wees slim en ga vandaag nog aan de slag om jouw kanaal te ontwikkelen of te optimaliseren.

De meest gemaakte video fouten

Wanneer je de gehele dag video’s kan bekijken wordt je ook kieskeurig. Naar welke personen kun jij met gemak 5 minuten kijken? Of waarom zet je sommige video’s meteen na 20 seconde uit? Je zal er ongetwijfeld een goede reden voor hebben waarom je blijft kijken of hem uitzet.

In dit artikel ga ik de meest gemaakte fouten voor je onder elkaar zetten. Zo kun jij deze fouten voorkomen en er juist tips van maken. Maak altijd kwaliteit video’s in plaats van kwantiteit.

De meest gemaakte videofouten, maak hier videotips van!

Top 5 over podcast afleveringen

E.C.H.T. jezelf presenteren met Podcast

E.C.H.T. presenteren in een podcast

Tijdens het inspreken van je podcast is het goed om je hier bewust van te zijn. Jouw stem is namelijk een open instrument waardoor de luisteraar zowel waardevolle informatie als je kwetsbaarheid kunnen horen. Daarom is het goed om je bewust te zijn over de manier waarop jij spreekt, maar vooral over hoe jij je voelt als expert.

Het is tijd dat jij de ondernemende expert wordt die jij dolgraag wilt zijn. Overwin de blokkades die je tegenhouden om echt te schitteren. In dit artikel vertel ik de voordelen en geef meer informatie over de E.C.H.T. Methode.

Podcast opnemen met structuur

Ben je al bekend met 'De Kop-Romp-Staart Methode'? Door deze methode te gebruiken tijdens het maken en het geven van je podcast kun je altijd deze structuur aan houden. Hierdoor krijg je rust en kun je de luisteraars echt meenemen in jouw verhaal. Je houdt ze geboeid, omdat deze methode publieksvriendelijk is.

De methode is in drie onderdelen verdeeld en elk onderdeel heeft vervolgens ook weer onderdelen. Daarna kun je met gemak steekwoorden opschrijven die je vervolgens tijdens je opname kunt gebruiken.

De Kop-Romp-Staart Methode voor je podcast
Podcast Checklist | Jij kan nu ook starten met podcast!

podcast checklist

Als jij je podcast presentatie gaat opnemen, kun je dan vooraf zeggen dat je kunt bouwen en vertrouwen op je voorbereiding? Kun jij bijvoorbeeld met een gerust hart starten of twijfel je vooraf toch of je telefoon wel echt op stil staat?

Om de vervelende verrassingen te voorkomen, kun jij voortaan deze checklist gaan aflopen.

Podcast promotie plan maken

Als jij podcast afleveringen wilt opnemen dan is dit echt te gek, want vanuit elk vakgebied kan dit. Jouw doelgroep zit er altijd op te wachten om vanuit een ander perspectief weer nieuwe informatie te krijgen over jouw expertise.

Het enige is wel: hoe kom je aan luisteraars? Hoe weten zij dat jij ook podcast opneemt? In dit artikel ga ik meerdere manieren met je delen om zo jouw promotie te vergroten.

Podcast promotie om je zichtbaarheid te vergroten
Podcast voordelen om te starten met opnemen

podcast voordelen

Wist je, dat zowel jij, je bedrijf en je doelgroep er allemaal hun voordeel mee doen als jij besluit om een podcastreeks op te nemen. Alles is zoals altijd met elkaar verbonden. Zo ook deze drie partijen en daarom alleen al is het goed om de voordelen ervan te kennen. Mocht je toch nog ergens over twijfelen, dan zal dit na het lezen van dit artikel wellicht verminderd zijn. Je leert immers de andere voordelen kennen.

2020 was zakelijk gezien voor Echt Presenteren een goed jaar. Dankzij de Corona konden er praktisch bijna geen presentaties meer gegeven worden op podia, maar werden er juist meer video's en podcast afleveringen gemaakt door ondernemers.

Het is me ook gelukt om mijn doel voor 2020 te behalen en die was, een presentatie-video -podcast online academy op te zetten. Je kunt nu kiezen uit meerdere online trainingen die je zelfstandig en volledig op je eigen tijd en tempo kunt maken.

Daarnaast nog net op de valreep in december, ben ik gestart met mijn eigen presentatie community: van bescheiden naar zelfverzekerd presenteren. Hiermee wil ik ondernemers helpen om voor zichzelf op te komen en daardoor ook echt een plek als ondernemende expert te claimen in ons mooie Ondernemersland.

In 2021 ga ik me focussen op het geven van Webinars en online workshops. Ik vind het zo leuk om meerdere mensen tegelijk te informeren, inspireren, enthousiasmeren en te motiveren op het gebied van presenteren op een podium, in een video en/of podcast.

Daarnaast ga ik ook nieuwe trainingen maken, zodat ik ook kan meegroeien met de ondernemers die dit jaar al zijn begonnen met online trainingen.

Verder 'wens ik jou graag een fantastisch en presentatie vol jaar'.

Liefs,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *