Zo maak je een goede eerste indruk als spreker

Eerste indruk - Echt Presenteren

Hoe maak je de juiste
eerste indruk als spreker? 

Als spreker is het van belang dat je een goede eerste indruk geeft aan het publiek. Je hoeft je zeker niet beter voor te doen dan je bent, maar het is goed dat je bewust bent/ wordt van je eigen gedrag en lichaamstaal.

Onbewust willen we vaak alles zo goed mogelijk doen, dat je kan overcompenseren. Het publiek krijgt er dan een raar gevoel bij. Vandaar dat het goed is om te weten, welke punten belangrijk zijn voor je eerste indruk. Deze punten deel ik graag met je in dit artikel.

Video - Hoe word je onthouden als spreker?

5 Presentatie tips

5 Presentatie tips

1. Stel je open en actief op

Zelfs voordat je het podium hebt betreden is het van belang dat je bewust bent van je actieve houding. Hoe loop je naar het podium toe en hoe sta je? Maak je al (bewust) oogcontact met het publiek om je heen? Ben je nog te druk met jezelf bezig of durf jij je al open en actief op te stellen tegenover het publiek?

2. Laat je enthousiasme zien

Jij hebt niet voor niets het onderwerp voor je presentatie uitgekozen. Jij hebt hier iets mee. Het kan bijvoorbeeld je passie zijn om andere mensen verder te helpen of je hebt hetzelfde mee gemaakt als je doelgroep. Zeker tijdens je presentatie mag jij je enthousiasme laten zien aan het publiek.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

3. Durf kwetsbaar en eerlijk te zijn

Vaak vinden sprekers het spannend om voor een groep de presentatie te geven. Heel logisch! Durf jezelf te zijn die zich kwetsbaar opstelt. Het publiek is allang blij dat je informatie met hen gaat delen. Blijf tevens ten alle tijdens eerlijk naar jezelf en naar hun!

Stel je krijgt een black-out, dan mag je eerlijk en transparant zijn naar het publiek. Met je eerlijkheid bereik je veel meer bij hun.

Jouw eerste indruk

4. Wees niet te opdringerig

Zonder dat wij als spreker hier bewust van zijn, kunnen we snel opdringerig overkomen. Je hebt het bijvoorbeeld steeds over je product of hoe goed jij hen verder kan helpen. Zonder dat jij daar slechte bedoelingen mee hebt, kun je opdringerig overkomen. Wees bewust van je verkoop gedrag. Verkopen is zeker goed en belangrijk, maar wel met maten!

5. Toon interesse

Het publiek kan het appreciëren wanneer je wederzijds interesse in hun toont. Dit kun je doen door interactievragen aan hun te stellen. Zo voelt het publiek zich gehoord en begrepen.

Wanneer je deze 5 technieken toepast in je presentatie maak je zeker een goede eerste indruk! Zet in ieder geval altijd het publiek centraal tijdens jouw presentatie!

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Wat vind jij belangrijk van een andermans eerste indruk?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *