Hoe maak je de juiste
eerste indruk als spreker?
Een eerste goede indruk...
Nog vóórdat jij je eerste woord hebt uitgesproken, gaat ‘de eerste indruk’ teller al lopen bij een ander. Mocht je starten met een gefronst gezicht, naar beneden kijkend of nog even kuchen, dan vertelt dit gedrag iets.
Alleen hierom al, is het goed om je bewust te zijn van de eerste indruk. Als je dit namelijk weet, dan kun je hier gemakkelijker mee omgaan en een goede eerste indruk achter laten.
Wat ik met een eerste indruk niet bedoel, is dat jij jezelf anders moet voordoen. Dit moet je absoluut niet doen! Het publiek, de kijker en/of luisteraar wil de persoon leren kennen die aan het spreken is. Dit kun je alleen bewerkstelligen als jij je bewust bent van je eigen gedrag, jouw doen-en-laten.
In dit artikel ga ik je meer vertellen over: hoe laat ik een ijzersterke eerste indruk na, precies zoals ik ben? Zonder extra veel toeters en bellen, maar gewoon jij.
De expert op jouw vakgebied, de ondernemer die jouw bedrijf heeft opgericht oftewel de persoon die jij vandaag de dag bent.
Wil je liever dit artikel beluisteren?
De eerste indruk
Waarom is een eerste indruk belangrijk?
Wij, jij en ik weten dat we direct een mening over een willekeurige persoon kunnen vormen. Omdat we dit gedrag herkennen bij onszelf, weten we dat een mening (zonder sterke argumenten) zo gevormd is. Nog vóórdat je start met spreken zijn de eerste non-verbale signalen al overgekomen bij de anderen. Dit gebeurt volledig onbewust en we weten niet hoe de anderen deze signalen interpreteren. Dat is eigenlijk ook het gevaar van een ‘eerste indruk’.
Een eerste indruk hebben is een bepaalde mening vormen over een willekeurig persoon die je nog niet kent. Deze mening is een interpretatie van dat moment. Dit beeld kun je niet opnieuw doen, want de eerste indruk kun je maar één keer laten zien. Vandaar ook dat het van belang is dat jij je hier bewust van bent.
Trouwens, nog wel leuk om te delen. Een eerste indruk van een willekeurig persoon kan door persoon A en B totaal anders worden geïnterpreteerd. Dit heeft met meerdere factoren te maken, denk bijvoorbeeld aan zijn of haar voorgeschiedenis, interesses en oplettendheid. Als persoon A al bewust kijkt vanaf de allereerste seconde en persoon B kijkt pas na 20 seconden, dan zijn dit twee verschillende momenten geweest die voor beiden een andere eerste indruk weergeven.
Non- VS Verbale communicatie
Jouw non-verbale communicatie heeft een grote rol tijdens het delen van de presentatie inhoud. Zonder dat je dit wellicht helemaal “bewust” door hebt, kan jouw lichaam andere signalen weergeven.
Bijvoorbeeld..
Oftewel je eerste indruk laat je al zien vóórdat je daadwerkelijk echt begonnen bent. Vervolgens kan dit beeld tijdens je presentatie gaan verbeteren of verslechteren. Nu zullen we niet van dat laatste uitgaan, want om dit te voorkomen zal ik handige tips & tricks met je gaan delen. Punten waardoor jij je bewust kunt worden over je eigen gedrag tijdens je presentatie op een podium, in een video en/of podcast aflevering.
3 Presentatie tips
1. Stel je open en actief op
Vanaf het moment dat je in beeld bent bij een ander is het goed om proactieve houding aan te nemen. Ga niet lopen lanterfanten, maar claim je spot. Het publiek wil namelijk maar één ding en dat is jou leren kennen als de expert op jouw vakgebied. Als ze namelijk voldoende vertrouwen in je hebben, kunnen zij jouw waardevolle informatie opslaan en daar ook daadwerkelijk iets mee doen.
[Podium] Loop direct naar het podium en kijk de mensen uit het publiek aan die je onderweg tegen komt. Ga achter de microfoon of middenvoor op het podium staan, kijk de mensen aan en ga rustig beginnen met jouw verrassende inleiding.
[Video] Ga zitten of staan in de houding die voor jou het meest comfortabel is. Zet vervolgens de video aan. Wacht nog even, kijk de lens in en start met je presentatie wanneer jij hier klaar voor bent. Het eerste gedeelte van het aanzetten kun je vervolgens weghalen tijdens het editen.
[Podcast] Test de microfoon en zet afleidende factoren uit, zodat je met een gerust hart kunt beginnen. Neem de tijd ervoor, let op je spreektempo en articulatie, maar ga vooral genieten dat je mag spreken over je vakgebied.
2. Laat je enthousiasme zien
Vanaf Jij hebt niet voor niets dit onderwerp voor je presentatie uitgekozen. Jij hebt hier iets mee. Het kan bijvoorbeeld je passie zijn om andere mensen verder te helpen of je hebt hetzelfde meegemaakt als je doelgroep. Dankzij jouw ervaring en/of passie voor je vakgebied kun je andere bereiken en daardoor verder helpen.
Jouw potentiële klanten hebben problemen ten opzichte van jouw vakgebied. Hij of zij hebben jou hulp nodig om verder vooruit te komen. Ze kunnen dit bij jou, maar ook bij een ander bedrijf realiseren. Als jij laat zien wat dit vakgebied voor jou betekent, krijgen zij een positieve klik met jou als spreker. Hierdoor kunnen zij eerder voor jouw bedrijf kiezen, omdat ze jouw oprechte enthousiasme zien.
Ga dit niet spelen! Als je er expres een extra schepje enthousiasme bovenop doet, dan geeft dit een averechts effect. Er klopt namelijk nu iets niet en dat is de gespeelde rol van een enthousiasteling. Voorkom dit door dicht bij jezelf te blijven en bewust te zijn over je eigen gedrag.
3. Blijf echt, durf kwetsbaar en eerlijk te zijn
Elke spreker vind een presentatie geven spannend. Ook al heb je het al 100 keer gedaan, je wilt toch dat je volgende presentatie ook een succes is, toch? Juist hierdoor blijf je ook scherp, ondanks dat er stiekem zenuwen in je lichaam rondgaan.
Mocht dit het geval zijn, dat je zenuwen hebt en krijgt, vergeet dan niet dat dit normaal is. Blijf ondanks dit gewoon dicht bij jezelf. Ga niet de rol spelen van presentator, maar wees gewoon jezelf.
Deel persoonlijke voorbeelden, succesvolle en kwetsbare ervaringen, zodat het publiek weet dat jij ook maar gewoon een mens bent die ook een expert is geworden op jouw vakgebied. Juist hierdoor ga je werken aan de onderlinge band tussen jou en het publiek.
Ook mocht je een black-out krijgen, dan nog steeds wees eerlijk en transparant. Met eerlijkheid bereik je meer bij hun dan door verkeerde signalen te delen. Het publiek kan namelijk door je non-verbale communicatie meer over en van jou te weten komen. Daarom de tip: blijf echt, durf kwetsbaar en eerlijk te zijn.
Oftewel wees bewust over je houding die je laat zien tijdens je presentatie op een podium, in een video en/of podcast aflevering. Laat gewoon zien hoe leuk je bent als expert. Dit kun je gemakkelijk doen door het publiek te allen tijde centraal te zetten. Je geeft immers je presentatie niet voor jezelf, maar juist om de ander te informeren, inspireren en te motiveren.
Wat vind jij belangrijk van een andermans eerste indruk?
De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.
Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training.

Succes en veel plezier!
Met een sprekende groet,

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk.
© 2022 Echt Presenteren