De samenvatting van je presentatie

De eerste indruk van de spreker

Hoe vat je een presentatie samen?

Vaak wordt er aan mij de vraag gesteld: “Hoe vat je de presentatie samen, want dit is (haast) onmogelijk om te doen”. Vele sprekers hebben hier kennelijk moeite mee en vandaar dat ik hier graag een blog over wil schrijven. 

De samenvatting van de presentatie vindt plaats in de laatste gedeelte van De Kop-Romp-Staart Methode. Je hebt zojuist over de gekozen onderdelen gesproken en gaat door naar de beknopte samenvatting.

Video - Geef altijd een samenvatting

De samenvatting of conclusie

Probeer je presentatie samen te vatten in ongeveer 5 zinnen. Ze hebben namelijk al je hele presentatie aangehoord en dit hoeft niet nog een keer. Door je te beperken aan vijf zinnen maak je de samenvatting niet te lang. 

Voor de meeste mensen vallen er tijdens de samenvatting, puzzelstukjes op z’n plaats. Het publiek onthoudt het beter wanneer ze het nog een keer horen.

In deze vijf zinnen ga je jouw hoogtepunten opnoemen. Gebruik geen lijsten of opsommingen van woorden, want dan ben je ze kwijt. Het is al op het einde van je presentatie en ze hebben zojuist al 20 minuten naar je geluisterd. 

Heb je hulp nodig bij het maken van een presentatie? Weet je niet goed waar te beginnen met de voorbereiding? Download dan het gratis boek met 10 presentatietips

De boodschap

In de vijf zinnen vertel je ook kort je boodschap. Je boodschap is datgene wat je wilt dat ze onthouden. Het is belangrijk om een duidelijke boodschap te formuleren tijdens het voorbereiden van je presentatie, want hier draait het namelijk om. 

Alles wat je vertelt ‘in de staart’ moet je proberen om met andere woorden te vertellen dan ‘in de romp’. Mensen houden niet van herhaling, maar het mag wel op een andere manier gezegd worden. 

Bedenk goed wat je wilt meegeven aan het publiek. Wat wil je dat ze aan andere gaan vertellen over je presentatie? Stuur hiernaartoe tijdens je presentatie.

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *