Vaak wordt mij de vraag gesteld: “Hoe vat je een presentatie samen, want dat is toch bijna onmogelijk om te doen?”. Vele sprekers hebben hier kennelijk nogal moeite mee, vandaar ook dat ik hier graag een artikel over wil schrijven. Hoe geef je een goede samenvatting van je presentatie?

Alleen wat is een samenvatting? Je kunt het zien als: de zinnen die essentieel zijn voor het publiek, dus de zinnen die je zou markeren. Het hoeven maar een paar zinnen te zijn, waardoor jouw boodschap wordt benadrukt en gemakkelijker onthouden.

Daarom geef je de samenvatting pas aan het einde van de presentatie. Nadat je jouw waardevolle informatie boordevol tips & tricks hebt gedeeld. Oftewel het vindt plaats in het laatste gedeelte van De Kop-Romp-Staart Methode

Verderop in dit artikel zal ik je meer vertellen over deze methode, zodat je precies weet waar en wanneer de samenvatting plaats moet vinden. 

Alleen hoe maak je nu een concrete samenvatting van je gehele presentatie?

Wil je liever dit artikel beluisteren?

1. De voordelen van een samenvatting

Waarom is het verstandig om een samenvatting te geven? Je hebt toch zojuist alles al verteld? Wat heeft het publiek er dan aan?

  • Er zullen altijd mensen in het publiek zitten die nog vragen hebben, maar deze niet stellen. Door een samenvatting te geven, vallen meestal de laatste puzzelstukjes ook op z’n plaats.
  • Tijdens de samenvatting kun je nogmaals op een subtiele wijze de boodschap van je presentatie doorgeven. Hierdoor vergroot je de kans dat hij daadwerkelijk overkomt.
  • Met het geven van een samenvatting, stel je het publiek in de gelegenheid om jouw waardevolle informatie nog beter op te slaan.
Presentatie Communicatie

2. De Kop-Romp-Staart Methode

Ben jij al bekend met de Kop-Romp-Staart Methode? Deze methode geeft je rust, focus en een duidelijke volgorde die je tijdens je gehele presentatie kunt aanhouden. Ook is hij erg publieksvriendelijk, mede daardoor dat ik je aan raad om de inhoud in dit format te gieten.

De Kop

Start je presentatie altijd met een verrassende inleiding, waardoor je het publiek meteen meeneemt in je verhaal. Pas daarna ga jij jezelf als spreker, deskundige, expert of [.................] voorstellen. Het publiek wordt dankzij deze volgorde nieuwsgierig gemaakt naar meer. Vervolgens deel je het onderwerp waarover de presentatie zal gaan. Je creëert hierdoor een brug naar de inhoud.

De Romp

In dit onderdeel ga je letterlijk de inhoud delen met het publiek. Zelf verdeel ik mijn inhoud in 3 onderwerpen/onderdelen/tips. Zo weet ik zeker dat ik niet te veel irrelevante informatie ga delen, waardoor ik ze kan verliezen in mijn verhaal. Daarnaast is het zo dat, dat het publiek niet al je waardevolle informatie kan onthouden. Vandaar ook, dat je informatie concreet en gericht op de boodschap moet zijn.

De Staart

Wanneer je bent aangekomen bij het laatste onderdeel ga je deze meteen inleiden met dé samenvatting van je gehele presentatie. Mochten er toch nog vragen zijn, dan kunnen ze deze in je algemene vragenronde stellen. Heb je ook een product of dienst die perfect aansluit bij je presentatie? Dan kun je deze introduceren tijdens de pitch-sale. Vervolgens eindig je de presentatie met power, waardoor je met impact afsluit.

3. De samenvatting of conclusie

Hoe maak je nu een samenvatting? Ondertussen ken je de voordelen en weet je wanneer je de samenvatting moet geven, alleen hoe maak je hem?

Probeer je presentatie samen te vatten in ongeveer 5 zinnen. Ze hebben namelijk al je hele presentatie aangehoord en dit hoeft niet nog een keer. Door je te beperken tot  vijf zinnen maak je de samenvatting niet te lang.

Voor de meeste mensen vallen er tijdens de samenvatting, puzzelstukjes op z’n plaats. Het publiek onthoudt het beter wanneer ze het nog een keer horen.

In deze vijf zinnen ga je jouw hoogtepunten opnoemen. Gebruik geen lijsten of opsommingen van woorden, want dan ben je ze kwijt. Het is al op het einde van je presentatie en ze hebben zojuist al 20 minuten naar je geluisterd.

Samenvatting van je presentatie

4. De boodschap

In de vijf zinnen vertel je in het kort je boodschap. Je boodschap is datgene wat je wilt dat ze onthouden. Het is belangrijk om een duidelijke boodschap te formuleren tijdens het voorbereiden van je presentatie, want hier draait het namelijk om.

Alles wat je vertelt in ‘De Staart’ moet je proberen om met andere woorden te vertellen dan in ‘De Romp’. Mensen houden niet van herhaling, maar het mag wel op een andere manier gezegd worden.

Bedenk goed wat je het publiek wilt meegeven. Wat wil je dat ze aan anderen gaan vertellen over je presentatie? Welke zinnen zijn essentieel om nog een keer te vertellen op een andere manier?

Wil jij een succesvolle presentatie maken aan de hand van De Kop-Romp-Staart Methode? Dan is de nieuwe online training: KRS methode voor je presentatie-video-podcast, helemaal iets voor jou. Je krijgt concrete stappen, duidelijke volgorde en oefeningen, waardoor je een waanzinnige presentatie kunt geven. Druk hier voor meer informatie over deze training >>

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>