De voordelen van presenteren met de microfoon

Presenteren met de microfoon

Presenteren met een microfoon

Regelmatig zie ik ondernemers twijfelen over of ze ook een microfoon gaan gebruiken tijdens de presentatie. Zelf raad ik altijd iedereen aan om een microfoon te gebruiken. Natuurlijk heeft een microfoon in je handen voor en nadelen, maar ik kan bijna niets bedenken dat dit niet heeft. In deze blog ga ik 7 voordelen met je delen waarom jij zeker ook gaat overwegen een microfoon te gaan gebruiken.

Video - Bepaal het doel voor je presentatie

7 Microfoon voordelen

5 Presentatie tips

1. Beter verstaanbaar

Heb jij van nature een hele zachte stem? Dan ben je beter te verstaan voor je publiek, omdat de microfoon jouw stem versterkt. Je hoeft daardoor niet harder te praten of zelfs te schreeuwen.

2. Groter bereik

Door een microfoon te gebruiken kunnen ook de mensen achterin de zaal je goed verstaan. Gebruik je hem niet, dan komt je halve presentatie niet over.

3. Professionele uitstraling

Met een microfoon in je handen veranderd meteen de uitstraling van je presentatie. Je laat zien dat je professionaliteit hebt, die je ook goed benut voor je presentatie.

Presenteren met de microfoon

4. Je start meteen met aandacht

Wanneer je begint te praten tegen de microfoon, komt je stemvolume door de boxen heen. Dit is meteen de reden voor het publiek dat ze hun gesprek direct moeten stoppen en hun aandacht naar de spreker moeten wenden.

5. Je houdt de leiding

Het komt nog wel eens voor dat het publiek met elkaar gaat overleggen of zelfs gaat discussiëren. In dit soort gevallen raak je als spreker de leiding kwijt over je presentatie. Door de microfoon te gebruiken kom je ten alle tijden boven het publiek uit met je stem, waardoor je beter de leiding kunt houden.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

6. Antwoorden herhalen van het publiek

Wanneer je interactie gebruikt en het publiek mag antwoorden op je vragen, kun je het antwoord herhalen door de microfoon. Zo kan iedereen leren van het antwoord op de vraag die er gesteld wordt.

7. Aan of uitzetten

Het is voor de hand liggend om de microfoon aan en uit te zetten. Toch vergeten veel ondernemers dit ook daadwerkelijk te doen. Denk bijvoorbeeld aan dat je een video laat zien. Tevens bedenk je ineens dat je iets moet vragen, zet dan alsjeblieft de microfoon uit. Zo wordt het publiek niet afgeleid onder de video.

Hopelijk heb ik je overgehaald om de volgende keer een microfoon te gebruiken. Je wil ten slotte toch goed en professioneel overkomen als ondernemer?

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Welk voordeel heeft jou overgehaald?

Martiena - PresentatieCoach bij Echt Presenteren

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *