Als jij gaat presenteren op het podium, wil je dan liever met of zonder microfoon spreken? De meeste ondernemers, die ik bij een netwerkbijeenkomst een presentatie zie geven, twijfelen over dit onderwerp.

Je hoort ineens je stem door de boxen galmen, je hebt één hand nodig om de microfoon vast te houden, daardoor kun je ook minder makkelijk met showkaartjes presenteren en ga zo maar door. Inderdaad, met een microfoon spreken kan voor sommige een nadeel zijn.

Wist je dat er meer voordelen, dan nadelen zijn om met een microfoon te spreken?

En weet je ook zeker dat je een microfoon in je hand moet vasthouden? Tegenwoordig hebben heel wat locaties een dasmicrofoon of een headset die je kunt dragen. De eerder genoemde nadelen van: ik moet hem vasthouden of het wisselen van kaartjes, gaan dan niet meer op.

Zoals je waarschijnlijk al door hebt, ben ik een groot voorstander om tijdens elke presentatie die je geeft een microfoon te gebruiken. Ook als je jouw nieuwe video of podcast aflevering(en) aan het opnemen bent.

Bij alle presentatievormen is het een must. Waarom? Dat ga ik je haarfijn vertellen in dit artikel, hierin ga ik maar liefst 7 voordelen met je delen, zodat jij voortaan niet meer hoeft te twijfelen of je wel of geen microfoon gaat gebruiken.

De 7 microfoon voordelen

1. Je bent beter te verstaan

Heb jij van nature een hele zachte of juist een harde stem? Door een microfoon te gebruiken kan hij jouw stem beter in balans brengen, waardoor jij prettiger klinkt voor jouw publiek. Dit hoort eigenlijk je hoofdreden te zijn, dat jij goed verstaanbaar bent voor de personen voor wie jij een presentatie aan het houden bent.

Podium: Het is goed om van te voren te oefenen met een microfoon. Je gaat namelijk jezelf op een andere manier terug horen door de zaal. Je kunt jouw stemklank als gewoon ervaren, door regelmatig te oefenen en/of te spreken met een microfoon. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je oren eraan wennen om je stem op een ander manier te horen.

Video: Op een camera of telefoon kun je meerdere microfoons gebruiken. Luister vooraf goed welke het meest geschikt is voor de locatie waar jij gaat opnemen. Bij elke locatie afzonderlijk klinkt de akoestiek anders en daarom is het goed om iedere keer opnieuw zorgvuldig te luisteren naar welke microfoon het meest geschikt is.

Podcast: Je hebt voor het opnemen van je podcast speciale microfoons die je kunt inpluggen in je computer. Zelf maak ik gebruik van de ‘Hyperx Quadcast’. Ideaal als je wil opnemen en niet een hele studio wilt opbouwen. Test altijd de microfoon vooraf, bepaal op welke afstand (tussen je mond en de microfoon) jouw stem het prettigst klinkt voor de luisteraars.

2. Groter bereik

Stel, jij bent aan het presenteren voor 25+ mensen. Tussendoor zijn er een aantal mensen aan het fluisteren met elkaar, de akoestiek is niet geweldig in je zaal en jij hebt van nature een zachte stem. Hoe denk je dat dit is voor de mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in jouw verhaal?

Als je gaat presenteren voor een grote groep, dan raad ik je aan om dit altijd te doen met een microfoon. Door een microfoon te gebruiken kunnen ook de mensen achterin je goed verstaan. Gebruik je hem niet, dan komt je halve presentatie niet over. 

Podium: Ga vooraf het geluid van de microfoon controleren. Hierdoor kan hij beter worden afgesteld op jouw stemvolume. Ieder zijn of haar stem klinkt harder of zachter en daarom is het verstandig om hem bij iedere presentatie af te stellen op de spreker.

Video: Als je bijvoorbeeld een registratie video (van je  event, training of feestje)  vanuit verschillende kanten aan het opnemen bent, kun je andere beelden monteren boven je gesproken tekst. Jouw microfoon zorgt er namelijk voor dat jouw gesproken tekst een eigen spoor krijgt in jouw video. Hiermee kan jij gaan spelen tijdens het editen/monteren.

Podcast: Er zijn voldoende luisteraars die jouw afleveringen beluisteren als ze bijvoorbeeld hun hond aan het uitlaten zijn, in de auto zitten of tijdens het huishouden. Ze zijn 9/10 keer niet in een stille omgeving. Juist door een goede microfoon te gebruiken hoeft de luisteraar geen moeite te doen om jou goed te verstaan.

Presentatie Communicatie

3. Professionele uitstraling

Een microfoon gebruiken is niet alleen bedoeld voor duidelijke verstaanbaarheid, maar doet ook iets met je uitstraling als ondernemer. Als jij de microfoon op de juiste manier gebruikt laat je hiermee ook je professionaliteit als spreker zien.

Podium: Op het podium laat je zien aan je publiek, dat je echt een presentatie wil houden voor alle aanwezigen. Je gaat er echt voor, zodat jij jouw waardevolle informatie met ze kan delen.

Video: Als jij een microfoon vast spelt aan het jasje die je draagt. Dan laat je zien aan de kijker dat jij het video vak serieus neemt. Jij bent namelijk in de voorbereiding bezig geweest om randzaken op orde te stellen.

Podcast: Met het beluisteren van jouw aflevering gebruiken de luisteraars maar één zintuig en dat is het gehoor. Deze moet je daarom zo goed mogelijk inzetten, zodat de luisteraars tot het einde van je aflevering aandachtig blijven luisteren. Door een professionele microfoon te gebruiken, vergroot je deze kans.

Extra podium voordelen

Je start meteen met aandacht

Wanneer je begint te praten in de microfoon, komt je stemvolume door de boxen heen. Dit is meteen de que dat onderlinge gesprekken moeten staken omdat jij als spreker wil gaan beginnen.

Jij houdt de leiding

Het komt nogal eens voor, dat het publiek met elkaar gaat overleggen of zelfs gaat discussiëren. In dit soort gevallen raak je als spreker de leiding kwijt over je presentatie. Door de microfoon te gebruiken kom je ten alle tijde boven het publiek uit met je stem, waardoor je beter de leiding kunt houden.

Antwoorden herhalen van het publiek

Wanneer je interactie gebruikt en het publiek mag antwoorden op je vragen, kun je het antwoord herhalen door de microfoon. Zo kan iedereen leren van het antwoord op de vraag die er gesteld wordt.

Aan en uit zetten

Het is voor de hand liggend om de microfoon aan en uit te zetten. Toch vergeten veel ondernemers dit ook daadwerkelijk te doen. Denk bijvoorbeeld aan: je laat een video zien en tussentijds wil je iets aan de organisatie vragen. Zet dan alsjeblieft de microfoon uit, zo word het publiek niet afgeleid tijdens het kijken van de video.

Hopelijk heb ik je overgehaald om de volgende keer een microfoon te gebruiken. Je wil ten slotte toch goed en professioneel overkomen als ondernemer?

Welk voordeel heeft jou overgehaald?

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>