Voor elke presentatie is het goed om voor jezelf een doel te bepalen. Door een doel te formuleren kun je gerichter te werk gaan. Je kan hierdoor een actielijst maken met punten die je zeker moet verrichten om je doel te behalen. In dit artikel ga ik je verder helpen om een doel te maken voor je video.

Je doel bepalen, behalen en bereiken

Presentatievormen

Met presentatievormen bedoel ik letterlijk alle manieren die jij kan inzetten om jezelf en je bedrijf te presenteren aan een groter publiek. Elke keer is het goed om een nieuw doel te bepalen voor je presentatie. Eigenlijk vraag jij je steeds af waarom je deze vorm gaat inzetten en wat je hiermee wil bereiken.

Je kan jezelf presenteren door middel van deze vormen:

Als jij je vorm hebt gekozen kun je beginnen met het bepalen van je doel. Voor elke vorm wordt het doel op dezelfde manier gemaakt.

Presentatie Communicatie

De 3B's methode

Altijd als ik het over een doel maken heb, krijg ik drie woorden in mijn hoofd. Toevallig beginnen ze alle drie met een B, waardoor je ze gemakkelijk kunt onthouden. Met deze punten, kun jij snel jouw doel gaan formuleren, waardoor je verder kunt met de inhoud van je presentatie.

1. Bepaal je doel

Wat wil jij precies met je video presentatie gaan bereiken? Je mag hier best groot over denken, alleen moet het wel altijd realistisch en haalbaar zijn. Wanneer jij de lat al tijdens je voorbereiding te hoog legt, is het behoorlijk moeilijk om deze ook daadwerkelijk te behalen.

2. Behaal je doel

Welke stappen en acties moet je allemaal gaan uitvoeren, waardoor je bijna zeker bent dat jij je doel behaald? Maak altijd voor jezelf een actielijst die je vervolgens kunt afstrepen.

3. Bereik je doel

Wanneer ben je echt tevreden? Het is altijd goed om een criterium aan je doel te koppelen, zodat je zeker kunt zijn dat je hem hebt behaald. Dit criterium moet wel zichtbaar zijn, denk eraan om cijfers hierin te verwerken.

Live video

Stappenplan

Stap 1 – Bepaal je doel

Als jij een doel voor jezelf gaat bepalen is het wel goed dat deze zowel bij jou, je bedrijf, product en vooral bij je presentatie past. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het bij voorbaat niet haalbaar!

Voorbeelden van een doel bepalen:

  • ‘Tijdens mijn video presentatie wil ik mijn kennis delen met de kijkers'
  • ‘Door een kennismakingsvideo op te nemen wil ik nieuwe mensen leren kennen'
  • ‘In deze instructie video wil ik mijn 7 stappen van mijn methode delen met de kijker’

Waarom wil je een video opnemen? Wat is de achterliggende gedachte? Hoe concreter, hoe beter!

Stap 2 – Behaal je doel

Welke acties ga je inzetten tijdens de voorbereiding of opname om je doel te bereiken? Stel je wilt nieuwe potentiële klanten aantrekken door je video, dan moet je ook weten welke stappen je na het opnemen van je video moet verrichten. 

Maak voor jezelf een actie lijst!

Stap 3 – Bereik je doel

Bedenk vooraf, wanneer heb jij je doel behaald of wanneer ben jij tevreden? Door je doel vooraf te formuleren, weet je zeker of je hem hebt behaald. Maak je criterium helder door een aantal ingrediënten erin te verwerken.

Maak je criterium zo helder mogelijk door hem:

  • tijdsgebonden te maken.
  • er cijfers aan te verbinden.
  • haalbaar te houden

Maak de zin af: Ik ben pas tevreden wanneer...............................

Je kunt je doel makkelijk en snel bepalen door deze drie stappen te volgen. Denk niet te moeilijk! De logische vervolg stap voor je presentatie is het vormgeven van je boodschap. In je boodschap kan je zeker je doel verwerken, zodat je hem nog sneller kunt bereiken.

Met welke doel ga jij je volgende video opnemen?

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>