De E.C.H.T. Methode heb ik in het leven geroepen om de ondernemende experts die ik begeleid verder te helpen. We lopen namelijk voor 98% vast op echtheid. Dit zowel tijdens, een presentatie op het podium, video opname en ook met je podcast inspreken.

Hoe presenteer jij jezelf, zoals je echt bent?

Tijdens je podcast inspreken is het goed om je hier bewust van te zijn. Jouw stem is namelijk een open instrument waardoor de luisteraar zowel waardevolle informatie als je kwetsbaarheid kunnen horen. Daarom is het goed om je bewust te zijn over de manier waarop jij spreekt, maar vooral over hoe jij je voelt als expert.

Het is tijd dat jij de ondernemende expert wordt die jij dolgraag wilt zijn. Overwin de blokkades die je tegenhouden om echt te schitteren. In dit artikel vertel ik de voordelen en geef meer informatie over de E.C.H.T. Methode.

Wil je liever dit artikel beluisteren?

De voordelen

  • Je leert op je eigen kunnen bouwen & vertrouwen, waardoor je gaat geloven in je eigen kracht.
  • Je podcast wordt meteen luisteraarsvriendelijk omdat je hun centraal zet. Alle ingrediënten die je toepast, doe je daadwerkelijk om het verhaal beter over te brengen.
  • Je beter bewust zijn van je eigen spreek en presentatievaardigheden, zodat je een zelfverzekerdere uitstraling krijgt.
  • Je leert jezelf op een andere manier kennen, je gaat echt inzoomen op je eigen gedrag. Tevens kun je dit gaan toepassen op andere momenten wanneer je gewoon in gesprek zit met een potentiële klant.
  • Jouw verbale & non-verbale communicatie gaan dezelfde taal spreken, waardoor je geloofwaardiger overkomt.
podcast inspreken

Podcast inspreken met de E.C.H.T. Methode

E staat voor echtheid

Als ondernemende expert is het altijd verstandig om je er bewust van te zijn dat je altijd zichtbaar bent voor je publiek. Ook al ben je tijdens je podcast niet letterlijk lichamelijk te zien je stem is wel te horen.
Uit je stem kunnen de luisteraars behoorlijk veel waarnemen. Als jij namelijk ineens hoger gaat spreken of niet goed uit je woorden komt, dan heeft dit vaak een reden. Dit kan zijn omdat je even over je eigen woorden struikelt, maar dit kan ook aan de voorbereiding liggen.
Vandaar dat de E van Echtheid ook echt belangrijk is als het gaat over je podcast inspreken voor jouw doelgroep.

C staat voor contact maken

Wist jij, dat je ook tijdens je podcast opname contact kunt maken met je luisteraars?
Ook al zijn ze (tijdens jouw opname) niet letterlijk aanwezig. Toch kan je wel figuurlijk contact maken met je luisteraars. Je kan ze echt van een denk in een actiemodus krijgen of juist andersom. Het enige is dat je hier zo af en toe aan moet denken en ruimte voor moet maken.
Daarnaast kun je de luisteraars ook bewust centraal zetten. Dit kun je al doen door het onderwerp voor hun specifiek uit te kiezen en dat je regelmatig een open vraag aan ze stelt. Bijvoorbeeld: 'hoe is dit voor jou of hoe denk jij hierover? Door deze twee vragen te stellen, maak jij je luisteraars betrokken en zet je ze aan het denken.
Presentatie Communicatie

H staat voor Houding

Ook al ben jij niet te zien, dan is het toch goed om je bewust te zijn van je eigen non-verbale communicatie. Wist je, dat jouw lichaam een andere taal spreekt dan de woorden die je zegt? En ook dat je stem anders klinkt door bewegingen of gebaren die je maakt?
Vandaar dat het goed is om hier even bij stil te staan. Hoe beter jij je lichaam leert kennen, hoe meer lichaam en stem parallel zullen lopen.
Het is echt niet raar als je oprecht niet weet wat je lichaam allemaal doet. Bijvoorbeeld: ontzettend veel mensen staan onbewust op de zijkanten van hun voeten. Alleen zij doen dit zo onbewust dat dit voor hun een gewoonte is geworden. Daarom is het goed om je van zulke 'gewoontes' bewust te worden, zodat je hier in het vervolg rekening mee kunt houden of het af te leren. 

T staat voor Tekst delen

Als jij aan het spreken bent, ben je dan bewust bezig met het uitspreken van je tekst? 
De meeste sprekers zijn te veel bezig in hun hoofd, dan met het overbrengen van de tekst. Zonde, want je weet nu niet of je boodschap echt is overgekomen. Dit is ook de hoofdreden waarom tekst beheersing en tekstinterpretatie zo belangrijk zijn voor de spreker in kwestie.
Dan hebben we het nog niet eens gehad over, dat tijdens een podcast je alleen maar de tekst hoort die de spreker uitspreekt. Tijdens een podcast is het zo ontzettend belangrijk dat jij je er bewust van bent over hoe jij je boodschap en de inhoud overbrengt. Lukt dit niet, dan stopt de luisteraar met luisteren en dat zou zonde zijn!

Ook jij kan presenteren met de E.C.H.T. Methode. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de bewustwording van je eigen doen en laten. 

Wil jij inspirerende podcast afleveringen maken voor je bedrijf, waardoor jij leert om over je expertise te spreken tot het werven van potentiële klanten? Dan is de online podcast academy helemaal iets voor jou met daarin diverse podcast trainingen van podcastvrees, overtuigend presenteren tot podcaststrategie. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>

Ga op onderzoek uit of jij (on)bewust de E.C.H.T. Methode inzet voor jouw podcast. Het is de hoogste tijd om te gaan schitteren als de ondernemende expert die jij bent!

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>