E.C.H.T. jezelf presenteren met Podcast

Jezelf Echt Presenteren - Martiena de Graaf

E.C.H.T. jezelf presenteren
tijdens je Podcast

De E.C.H.T. Methode heb ik in het leven geroepen om de ondernemende experts die ik begeleid verder te helpen. We lopen namelijk voor 98% vast op echtheid

Hoe presenteer jij jezelf, zoals je echt bent?

Tijdens het inspreken van je Podcast is het goed om hier bewust over te zijn. Jouw stem is namelijk het instrument van je hart en daardoor kan de luisteraar behoorlijk veel informatie uit je stem halen.

Het is tijd dat jij de ondernemende expert wordt die jij dolgraag wilt zijn. Verover de blokkades die je tegenhouden om echt te schitteren. In dit artikel vertel ik de voordelen en meer informatie over de E.C.H.T. Methode.

Podcast - Echt presenteren

Podcast - Presenteren met de E.C.H.T. Methode

De voordelen van de E.C.H.T. Methode:

 1. 1
  Je leert op je eigen kunnen bouwen & vertrouwen, waardoor je gelooft in je eigen kracht.
 2. 2
  Je podcast wordt meteen luisterlaarsvriendelijk omdat je hun centraal zet. Alle ingrediënten die je toepast, doe je daadwerkelijk om het verhaal beter over te brengen.
 3. 3
  Je bent beter bewust van je eigen spreek en presentatievaardigheden en hoe je deze uitstraalt.
 4. 4
  Je leert jezelf op een andere manier kennen, je gaat echt inzoomen op je eigen gedrag. Tevens kun je dit gaan toepassen op andere momenten wanneer je gewoon in gesprek zit met een potentiële klant.
 5. 5
  Je verbale & non-verbale communicatie spreken dezelfde taal, waardoor je geloofwaardiger wordt.
De E.C.H.T. Methode

De Methode

E = Echtheid

Als ondernemende expert is het altijd verstandig om bewust te zijn dat je altijd zichtbaar bent voor je publiek. Ook al ben je tijdens je Podcast niet letterlijk te zien met je lichaam is je stem wel te horen.

Uit je stem kunnen de luisteraars behoorlijk veel waarnemen. Als jij namelijk ineens hoger gaat spreken of niet goed uit je woorden komt, dan heeft dit vaak een reden. Dit kan zijn omdat je even over je eigen woorden struikelt, maar ook omdat jij je opname niet goed hebt voorbereid.

Vandaar dat de E van Echtheid & Energie ook echt belangrijk zijn als je jouw Podcast gaat opnemen voor je doelgroep.

C = Contact maken

Letterlijk gezien kan jij niet in gesprek gaan tijdens jouw Podcast opname. Dit kan alleen als je echt een interview aan het houden bent. Toch kan je wel figuurlijk contact maken met je luisteraars. Je kan ze echt van een denk in een actiemodus krijgen of juist andersom. Het enige is dat je hier zo af en toe aan moet denken en ruimte voor moet maken.

H = Houding

Ook al ben jij niet te zien, dan is het toch goed om bewust te zijn van je eigen non-verbale communicatie. Wist je dat jouw lichaam een andere taal spreekt dan de woorden die je zegt? En ook dat je stem anders klinkt door bewegingen of gebaren die je maakt?

Vandaar dat het goed is om hier even bij stil te staan. Hoe beter jij je lichaam leert kennen, hoe beter jij deze kunt afstemmen met je woorden.

Het is echt niet raar als je oprecht niet weet wat je lichaam allemaal doet. Heeft er namelijk iemand al een keer gezegd tegen je dat je voeten niet echt op de grond staan? Of dat je handen nooit eens stil hangen naast je lichaam?

T = Tekst delen

Als jij aan het spreken bent, ben je dan bewust bezig met het uitspreken van je tekst? 

De meeste sprekers zijn volop bezig met hun hoofd, dan met het overbrengen van de tekst. Zonde want je weet nu niet of je boodschap echt is overgekomen. Dit is daarom ook de hoofdreden waarom tekst interpretatie over tekst beheersing zo belangrijk is voor de spreker in kwestie.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over, dat tijdens een Podcast je alleen maar de tekst hoort die de spreker uitspreekt. Tijdens een Podcast is het zo ontzettend belangrijk dat jij bewust bent over hoe jij je boodschap en je inhoud overbrengt naar de luisteraars. Lukt dit niet, dan stopt de luisteraar ook met luisteren en dat zou zonde zijn!

Ook jij kan presenteren met de E.C.H.T. Methode. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de bewustwording van je eigen doen en laten. 

Ga echt op onderzoek uit of jij (on)bewust de E.C.H.T. Methode inzet voor jouw podcast. Het is de hoogste tijd om te gaan schitteren als de ondernemende expert die jij bent!

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden.

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *