Regelmatig kijk ik naar diverse Webinars, ga ik naar trainingen toe, bezoek ik netwerkbijeenkomsten en ga ik naar events. Zo fijn om mensen in het echt te ontmoeten en live te zien. Wat me helaas vaak opvalt op deze 4 verschillende plekken, momenten en ondernemers dat ze allemaal maar al te graag hun producten willen verkopen. Ze leggen het er zo dik bovenop zonder echt een actie te ondernemen. In dit artikel ga ik het hebben over ‘opdringerig’ verkopen.

Eind 2018 ben ik heerlijk met mijn vriend twee weken op Tenerife geweest. Zalig in Nederland volop sneeuw en wij liepen daar in onze korte broeken.

Wat mij opviel en ook tevens de inspiratie was voor dit artikel 'hoe opdringerig de toeristen worden benaderd voor spullen, eten en meer.'

Scenario 1

We lopen over het strand of de boulevard en mensen houden je praktisch tegen met hun menu kaart, aangezien zij willen dat je bij hun komt eten. Je gaat vervolgens door en bij alle andere eetgelegenheden word je ook tegengehouden. Soms zelf tot aanraking toe.

Waarom?

Ze willen zo graag mensen naar binnen krijgen dat ze TE OPDRINGERIG worden. Dit geeft ons een gevoel van afkeer. Waarschijnlijk krijgen zij een bonus of presentje bij elk persoon die zij naar binnen leiden.

Vervolg

Wij gaan juist naar die eetplekken toe waar geen persoon voor staat of deze persoon is heel koel en vraagt ons alleen iets. In ieder geval niet te opdringerig!

Scenario 2

Wij zitten heerlijk op het terras en om het kwartier staat er een persoon voor onze neus met mooie spulletjes die variëren van zonnebrillen, tasjes, handdoeken en rozen. Je bent heerlijk aan het eten en je wordt continue gestoord, niet 1 keer maar zeker vaker dan 5x.

Waarom?

Zij leven van toerisme, hebben geen eigen winkel en daarom proberen zij op straat hun spullen te verkopen. Logisch verdien model, maar ik heb natuurlijk deze methode even geobserveerd en wat me opviel was, dat in deze 14 dagen niemand, maar dan ook niemand iets bij deze mensen wat kochten.

Vervolg

Ik betaal liever iets meer in de winkel, daar waar het minder opdringerig is en vooral op mijn eigen tijd.

Presentatie Communicatie

Oftewel

Wij als mens, willen zelf bepalen wanneer we wat gaan kopen.

Terug hier naar de experts van Nederland en de boodschap waarom ik deze blog ben begonnen te schrijven. Ik zie zoveel experts praktisch met heel hun hebben en houwen naar buiten komen. Ik heb dit en dat. Alleen wat willen wij nou als potentiële klant?

Toch nog 1x terug naar het eerste voorbeeld in Tenerife over waar we gaan eten. 

Wij zijn 4x naar hetzelfde restaurant/ bar geweest waar je heerlijk kon eten, waar je werd herkent toen je er voor de tweede keer binnenkwam. Waarom gingen we terug, omdat wij daar werden ontvangen als gasten en niet als toeristen die willen uitgeven. Wij hebben later op de avond leuke gesprekken gevoerd met de obers. Het waren fantastische avonden.

Oftewel jouw potentiële klant wil iets bij jou afnemen omdat ze jou hebben leren kennen. Omdat jij de expert bent waar zij van willen leren. It's YOU! Zorg er dan juist voor dat je werkt aan je relatie in plaats van eerst te denken aan geld.

Zorg dat jij de expert bent die alleen oog heeft voor de individuele klant, zodat ze zich meteen thuis voelen bij je. Geef eerst waarde weg en daarna je menukaart vol producten. Zie eerst voor wie het is en ga pas verkopen wanneer het juiste moment daar is.

Heb jij er moeite mee om jezelf te profileren als expert? Voel jij jezelf nog geen deskundige, maar weet je ook dat deze stiekem wel in je verborgen zit of dat anderen jou al we zo noemen? Ook niet gek, want wanneer ben jij dan een specialist? Met de online training: Profileer jezelf als expert ga ik samen met jou op ontdekkingsreis naar professional. Je gaat jezelf op een nieuwe manier leren kennen als de expert die jij echt bent.

 Druk hier voor meer informatie over deze online training >>

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>