Wist je dat er veel ondernemende experts zijn die oprecht een hele grote hekel hebben aan het vak presenteren. Het idee alleen al dat je een presentatie voor een publiek gaat geven, een video opneemt of een podcast inspreekt kan al bij heel wat specialisten rillingen over het hele lijf geven.
Tegenwoordig hoor je iedereen zeggen dat je aan je eigen zichtbaarheid moet werken. Zowel off en als online vergroten is een must. Alleen als je er echt een hekel aan hebt, hoe kan je dat dan wel doen?
In dit artikel ga ik je meerdere redenen geven, waarom je toch (mag proberen om) over je eigen presentatieobstakel heen mag stappen.
5 Redenen waarom je ook anders naar presenteren mag kijken:
1. Spreekbeurt geven als kind VS presentatie geven als ondernemende expert
Weet je nog dat je ook boekbesprekingen en spreekbeurten moest geven op de basis en de middelbare school? Het kan heel goed zijn dat jij hierdoor een “deukje” hebt opgelopen. Als jij je er zelf
niet goed over voelde of negatieve uitingen erover hebt gehad kan je deukje ook zijn gaan groeien. Dit deukje is nu een deuk en die gedachten krijg je niet 1,2,3 uit je herinneringen.
Alleen weet je ook dat nu je geen kind meer bent en nu mag gaan spreken over hetgeen waar jij de hele dag over spreekt? Nu word het
onderwerp niet voor jou gekozen, maar mag jij zelf kiezen.
Ben je inspiratieloos over het juiste onderwerp?
Analyseer dan je doelgroep en/ of publiek en bepaal aan welk onderwerp zij het meeste behoefte hebben. Hierdoor kun jij gerichte waardevolle informatie met ze delen.
2. Je doelgroep heeft je nodig
Hoe gaaf zou het zijn als jij door één over meer presentatievormen nieuwe mensen vanuit jouw doelgroep leert kennen. Er zijn nog zoveel mensen en zeker jouw potentiële klanten die jouw kennis goed kunnen gebruiken. Zij zullen figuurlijk aan je lippen hangen als jij een presentatie gaat geven. Jij kunt hun verder helpen met hun problemen.
3. Zichtbaarheid vergroten
Als jij zowel jezelf als je bedrijf online profileert dan kunnen ook onbekende mensen jou vinden. Je kunt hiervoor diverse social media kanalen inzetten, maar denk ook aan zoekmachines. Door deze platformen te gebruiken, levert het snellere zoekresultaten op. Zonder dat ze weten dat jij bestaat en hun verder kunt helpen, moeten zij jou toch echt eerst gevonden hebben. Je zichtbaarheid vergroten kan zeker de stap zijn die je nodig hebt om nog meer klanten te werven voor je bedrijf.
4. Jouw expertise delen
Bedenk eens hoeveel mensen jij kunt helpen met jouw oplossing. Jouw potentiële klanten kunnen namelijk speciaal voor jou komen, omdat jij hun verder kunt helpen. Als ondernemende expert is het ontzettend belangrijk om je eigen vakgebied uit te gaan pluizen. Jij weet daarna makkelijker waarover jij een presentatie kunt geven en wie jouw doelgroep is.
5. Je hebt meerdere presentatievormen
Als je denkt aan presenteren, dan denk jij (waarschijnlijk) meteen aan het staan op het podium met publiek.
Alleen wist je dat er ook meerdere vormen zijn om jezelf te presenteren aan het publiek? Denk aan het opnemen van een video, het inspreken van een Podcast en het schrijven van een artikel.
Alle
presentatievormen staan op zichzelf, waardoor je het ene niet hoeft te gebruiken voor het andere. Natuurlijk kun je ze gaan combineren en aan elkaar verbinden, maar dat hoeft in eerste instantie helemaal niet..
Wat is een logische presentatie stappenplan?
1. Analyseer je doelgroep
Als jij weet wat de interne problemen zijn van je doelgroep, kun je door naar de volgende stap: het bepalen van je
onderwerpen. Waarover wil jij presentaties gaan maken? Welke inhoudelijke onderwerpen wil jij gaan aansnijden? Kies echt de onderwerpen uit die behoren tot de problemen van je doelgroep.
Over problemen gesproken, maak voor jezelf eens een mooie mind-map of lijst met obstakels en onzekerheden waarmee jij ze verder kan helpen. Je mag hier zo dicht mogelijk bij de pijn van hun komen. Oppervlakkige pijn verhelpen is maar van korte duur en dieper de materie ingaan is voor langere tijd.
2. Bepaal je presentatievorm
Als jij je zichtbaarheid wilt vergroten dan is het zeker goed om te bepalen welke vorm jij gaat inzetten voor het uiten van je waardevolle kennis. Ga echt een plan voor jezelf maken. Je hebt namelijk niet 1,2,3 een hele lijst met artikelen geschreven of video’s opgenomen. Hier gaat (helaas) wel wat tijd overheen.
Bij welke presentatievorm voel jij je (op dit moment) het beste? Kies er één uit waarop jij je nu gaat focussen en laat de andere even los. Deze zijn voor een andere keer. Verwerk deze vorm ook in je plan om je zichtbaarheid te vergroten.
3. De social media kanalen
Op welk kanaal ga je nu eerst je prioriteit zetten? Je kunt immers niet meteen alles op hetzelfde moment willen. (Al zou het wel makkelijk zijn geweest als dit wel zou lukken). Maak echt een keuze en ga deze optimaal inrichten. Als jij een strategie of plan bedenkt, dan heb je houvast met het invullen van je eigen kanaal.
4. Maak een presentatie plan
Wat ga je wanneer doen? Als jij de inhoud van je presentatievorm helder voor jezelf hebt, waar wacht je dan nog op? Ga dan echt beginnen met het uitvoeren hiervan. Een plan word alleen succesvol als deze ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. In je plan kun je natuurlijk deze bovenstaande punten allemaal verwerken.
5. Vertrouwen en geloven in je eigen kracht
Als jij de volgende stap wilt zetten en echt jezelf wilt presenteren dan heb je wellicht nog wat meer
(zelf)vertrouwen nodig. Jij bent immers dé deskundige op jouw vakgebied alleen voelt dat ook al zo? Door meer vertrouwen te creëren, kun je pas echt gaan schitteren. Jouw doelgroep wacht al op je, ze hebben alleen jou nog nodig om hun verder te helpen.
Kom echt stap voor stap uit je eigen schaduw! Het is de hoogste tijd om te gaan schitteren, het moet alleen wel het juiste moment hiervoor zijn. Ga echt stap voor stap beginnen met de brug te slaan tussen jou en presenteren.
‘Ook met kleine stapjes kom je vooruit’
Heb jij er moeite mee om jezelf te profileren als expert? Voel jij jezelf nog geen deskundige, maar weet je ook dat deze stiekem wel in je verborgen zit of dat anderen jou al we zo noemen? Ook niet gek, want wanneer ben jij dan een specialist? Met de online training: Profileer jezelf als expert ga ik samen met jou op ontdekkingsreis naar professional. Je gaat jezelf op een nieuwe manier leren kennen als de expert die jij echt bent.
Druk hier voor meer informatie over deze online training >>
Succes en veel plezier!
Met een sprekende groet,
Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk.
Succes en veel plezier!
Met een sprekende groet,
Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk.