Het afsluiten van je podcast

podcast afsluiten

Podcast afsluiten, hoe doe je dit? 

Stel, je bent je podcast aflevering aan het inspreken, je zit in een goede flow, maar je nadert het einde van je presentatie. Je hebt de inhoud gedeeld, maar hoe nu verder? Hoe ga je de aflevering met power afsluiten, zonder direct weer te langdradig te worden. De luisteraars weten immers toch dat het einde in zicht is, want zij kunnen de lengte van de opname zien.

De meeste sprekers vinden het begin van de presentatie het gemakkelijkst. Je zit dan nog in je opperste concentratie en aan het einde is dit toch stilaan wat afgenomen. Toch verdienen de luisteraars het wel dat je het einde niet gaat afraffelen. Hij of zij investeert immers tijd om naar je te luisteren, alleen daarom is het al goed om je er bewust van te zijn, over hoe jij je aflevering gaat afsluiten.

In dit artikel ga ik je naast de voordelen van een sterk einde, ook vertellen welke onderdelen belangrijk zijn om tot het laatst toe te bewaren en waardoor je met power kunt afsluiten.

Podcast Aflevering - De Kop-Romp-Staart Methode

De voordelen:

  • Promotie
    Je kunt op een subtiele manier weer promotie maken voor je volgende opname die je gaat opnemen of publiceren. Maak hiervoor vooraf een planningsschema, zodat je ook echt weet wat voor onderwerp de volgende aflevering zal hebben.
  • Puzzelstukjes vallen op de juiste plek
    Door een samenvatting te geven, stip jij nog een keer de boodschap aan van jouw onderwerp. Hierdoor onthouden de luisteraars de inhoud veel beter.
  • Totaal plaatje
    Je deelt een krachtig totaalplaatje, want je neemt ze van A tot Z mee in jouw verhaal die jij met deze podcast aflevering wilt afgeven. Zonder dat jij je hier bewust van bent zou je bij wijze van spreken al kunnen stoppen bij ‘letter R’ en dat zou toch echt zonde zijn.

Zelf maak ik tijdens iedere presentatie gebruik van De Kop-Romp-Staart Methode (KRS methode). Deze methode helpt je om de structuur vast te houden tijdens je opname. Jij kunt hierdoor de luisteraars meenemen in jouw verhaal en langer boeien met je waardevolle informatie. Zonder voldoende structuur ga je helaas sneller chaotisch spreken, waardoor je onduidelijk overkomt.

Als je bij ‘De Staart’ van de KRS methode bent aangekomen, dan ben je bezig om je aflevering te beëindigen. De staart heeft nog wel een paar essentiële onderdelen en die ga ik hieronder met je behandelen.

podcast afsluiten
Pinterest

De Staart onderdelen:

Stap 1: Samenvatting van je boodschap

Vat jouw aflevering in een paar zinnen samen. Als jij deze samenvatting namelijk deelt, dan krijgt jouw podcast meer waarde, zo krijgen jouw  luisteraars meer diepgang, die ze dan gemakkelijker kunnen begrijpen en/of opslaan.

Als je alle zinnen op papier zou zetten? Welke zin zou jij dan met een stift willen markeren, om die beter te onthouden? Dit zijn ook de zinnen die de luisteraars van je willen horen. Blijf wel kort en krachtig, ze hebben immers net al je hele aflevering gehoord. Vergeet niet om subtiel je boodschap erin te verwerken.

Stap 2: Call to action en/ of Promotie maken

Op een spontane en slimme manier kun je promotie maken voor je volgende aflevering. Tevens kun je de luisteraars ook een duidelijke vervolg opdracht geven. Heb jij bijvoorbeeld een artikel over hetzelfde onderwerp geschreven, dan kun je hun daar naar verwijzen.

Ga niet een groot verkooppraatje houden, maar houd dit echt subtiel. Even aanstippen waar het over gaat en waar je ‘dit’ kunt vinden. Als het te snel ging, dan spoelen zij wel terug.

Stap 3: Met krachtige woorden afsluiten

Je kunt ervoor kiezen om jouw aflevering altijd op dezelfde manier te eindigen. Dan worden dit dé magische woorden van jouw podcast. Natuurlijk kun jij er ook gewoon voor kiezen om het steeds op een andere manier te doen. Zolang je het maar doet op de manier die het beste bij jou past.

Als je deze drie stappen hebt doorlopen, dan heb je een duidelijk en gepast einde voor je aflevering. Dit is echt één van de voordelen die De Kop-Romp-Staart Methode met zich meebrengt.

Maak echt van het einde een momentje op zich. Wat wil jij nog graag aan de luisteraars vertellen? Dit is ook hetgeen dat zij het best gaan onthouden, omdat dit als laatste tegen hun gezegd wordt.

Wil jij inspirerende podcast afleveringen maken voor je bedrijf, waardoor jij leert om over je expertise te spreken tot het werven van potentiële klanten? Dan is de online podcast academy helemaal iets voor jou met daarin diverse podcast trainingen van podcastvrees, overtuigend presenteren tot podcaststrategie. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Sterke titel voor je Podcast
Jouw podcast opnemen met je telefoon
E.C.H.T. jezelf presenteren met Podcast
Persoonlijk presenteren, hoe doe je dat?
Het afsluiten van je podcast
12 Meest gemaakte podcast fouten door ondernemers
Start met LIVE video op social media, alleen hoe begin je?
10 presentatietips voor het opnemen van je kerstvideo
Start je presentatie op een originele manier!

Video training - 
Aan de slag met podcast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *