Het publiek weerspiegelt het gedrag van de spreker

Echt Presenteren - jouw publiek

Het publiek weerspiegelt

het gedrag van de spreker

Wist je dat je presentatie staat of valt met je eigen gedrag en houding ten opzichte van het publiek? Jij vormt vanaf de eerste beweging naar het podium toe, het publiek. Zelfs nog voordat je één woord hebt uitgesproken. Jouw lichaamstaal spreekt voldoende voor zich! In dit artikel  deel ik 7 tips met je, waarop je het publiek kunt sturen.

Zoals de titel al zegt: Het publiek weerspiegelt jou! Wanneer jij er met tegenzin staat, nemen zij dit gedrag klakkeloos over. De energie kan zo van positief naar negatief draaien.

Inhoudsopgave


 Video: Presentatietips

De 7 tips waar jij als spreker bewust over moet zijn:

#1 Actie = Reactie

Actie is datgene wat jij doet en de reactie is de respons die jij terug krijgt van het publiek. De respons is altijd minder dan dat jij als actie hebt gegeven. Het is daarom ook van belang om als spreker altijd meer energie te geven, dan dat je terug krijgt.

Hoe minder jij geeft aan hen, hoe weinig jij nog terug krijgt van ze. Actie = reactie is vooral van toepassing tijdens de interactie momenten!

#2 Je lichaamshouding

Wanneer jij daar staat met een open houding, krijgt het publiek energie. Wanneer jij er uitgezakt staat, gaan zij ook steeds lager en lager zitten op hun stoel. Je lichaamshouding is als het ware de dirigent van hun eigen lichaam.

#3 Je energie level

Jouw eigen enthousiasme kan het publiek met gemak van je overnemen. Laat je eigen passie zien. Onbewust kun je hierdoor een glimlach op je gezicht krijgen en een opgewektere stem. Door je eigen enthousiasme gaat je eigen energie level naar omhoog.

#4 Langdradig

Zorg ervoor dat je een goede tempo in je presentatie houdt. Wanneer jij langdradig wordt, helpen alle bovenstaande punten niet meer voor je. Het kan namelijk zijn dat je traag bent, dat je in herhaling schiet, dat het publiek de informatie al kent of dat je te breed over het onderwerp aan het praten bent. Vandaar dat een tempo je presentatie goed kan versterken. Let op: Met tempo bedoel ik niet je spreektempo!!!

Heb je hulp nodig bij het maken van een presentatie? Weet je niet goed waar te beginnen met de voorbereiding? Download dan het gratis boek met 10 presentatietips

#5 Moeilijkheidsgraad

Regelmatig komt het voor dat de inhoud van de presentatie te moeilijk is voor het publiek. De antwoorden kennen ze niet of sterker nog ze hebben geen idee waarover jij spreekt. Te moeilijk en er ontstaat een rare sfeer in het publiek. Zorg daarom voor een goede analyse, zodat je kunt inspelen in op de kennis en de behoefte van het publiek. Dan zit je altijd goed!

#6 Vakjargon spreken

Gebruik jij tijdens jouw presentatie ook moeilijke woorden? Deze woorden zij van jou van zelfsprekend en behoren tot jouw vakjargon. Het zou zo maar kunnen dat de helft van het publiek niet weet waar jij het over hebt. Leg daarom altijd deze termen en begrippen uit. Anders verlies je de aandacht van de helft die het niet begrijpt.

#7 Je geloofwaardigheid

Wanneer jij niet zeker van je zaak bent, voelt het publiek dit. Zij veranderen dit gevoel naar onzekerheid over jou. Dit gebeurt geleidelijk en automatisch. Vandaar is het van belang dat jij je presentatie goed voorbereidt en dat je gelooft in jezelf! Wanneer jij jezelf gelooft, dan geloven zij jou ook!

Bij al deze punten is actie = reactie van belang! Wees bewust van je eigen gedrag! Zonder dat jij bewust bent van je actie, krijg je al een reactie terug van het publiek. Zorg dat je hier ook open voor staat. Zo kun je tijdens de presentatie je eigen gedrag nog aanpassen.

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden.

Met welk punt ga jij voortaan aan het werk?

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf - Presentatiecoach - Echt Presenteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *