Ken je dat, je zit bij een netwerkbijeenkomst, je kijkt naar een video of je luistert naar een podcast, en je bent helemaal in de ban van de spreker want hij neemt je helemaal mee in zijn verhaal. Sterker nog, je blijft denken aan de inhoud of de boodschap van de presentatie.

Deze spreker heeft een succesvolle presentatie gegeven (in welke vorm dan ook), waarmee hij je een duidelijke impact heeft gegeven. Zonder dat hij er achteraf moeite voor hoeft te doen blijf je hem onthouden.

Alleen hoe heeft deze spreker dat nou gedaan? Dat is toch de hamvraag van elke ondernemende expert die een presentatie gaat geven? In dit artikel ga ik je een aantal handige tips & tricks geven die je bij je volgende presentatie zeker houvast kunnen bieden.

Wees zeker van je zaak

Als jij een spreker wilt zijn met impact dan betekent dit, dat je beter wordt onthouden door je publiek. Je weet waarover je spreekt en welke boodschap je wilt overbrengen. Alleen wat is hetgeen dat je nu werkelijk tegen je publiek wilt zeggen? Daarnaast is het ook echt belangrijk dat je gelooft en vertrouwd in je eigen kunnen. Als het publiek iets van twijfel bij je bespeurt, dan staat je hele presentatie te wankelen en dat zou zonde zijn!

1. Kies het juiste onderwerp uit

Als jij een presentatie wil geven, is het natuurlijk wel handig om een geschikt onderwerp uit te kiezen. Waarmee kun je hun verder helpen? Waarmee hebben ze problemen of welke obstakels kun jij voor hen oplossen? Hoe dichter je bij hun ‘pijn’ komt, hoe beter je presentatie bij hun zal aanslaan.

2. Heldere boodschap

Zorg ervoor dat je tijdens de voorbereiding een helder beeld hebt van je boodschap. Maar ook hoe je deze ten gehore gaat brengen tijdens je presentatie. Herhaal een aantal keer de boodschap op verschillende manieren. Leg het er niet teveel bovenop, maar zorg ervoor dat ze het onthouden.

3. Voldoende structuur aanhouden

Door een goede volgorde aan te houden, kan het publiek je goed volgen. Zo voorkom je dat je chaotisch en onduidelijk wordt. Als je een duidelijke structuur wilt verwerken in je inhoud, raad ik je aan om De Kop-Romp-Staart Methode te gebruiken.

Presentatie Communicatie

Spreek met het publiek

Als je een presentatie gaat geven aan het publiek is het beter om met hun te spreken dan voor hun te spreken. Zij hebben zelf ook een stem en willen dolgraag gehoord worden. Dit kun je doen door interactie te verwerken in je inhoud. Tevens kun je door interactie ook werken aan je relatie met ze. Door een betere band, durven zij zich meer te laten horen.

4. Maak oogcontact

Ondertussen hoor je dit van elke presentatiecoach en het is ook altijd makkelijker gezegd dan gedaan! Door oogcontact te maken krijg je een goede binding met het publiek. Ze voelen zich aangesproken en gehoord.

5. Gebruik interactie

Door interactie te gebruiken kun je intussen ook; informatie inwinnen, activeren, contact en verbinding maken. Zorg er wel voor dat je interactie passend is bij je onderwerp, je onderneming en vooral bij je publiek.

6. Durf te spelen met stilte

Door stilte krijg je aandacht, focus en tevens kan jouw informatie landen bij het publiek. Je geeft ze als het ware even de tijd om weer helder te kunnen nadenken en de informatie op te slaan.

Jezelf E.C.H.T. presenteren

De meeste ondernemende sprekende experts vinden het lastig om echt zichzelf te zijn voor het publiek. Onbewust gaan ze de rol spelen van een deskundige, in plaats van te voelen dat zij dit ook daadwerkelijk zelf zijn. Om echt als jezelf over te komen heb ik DE E.C.HT. Methode ontwikkeld om hiermee specialisten in hun vakgebied verder te helpen met presenteren op het podium, het opnemen van een video of het inspreken van een podcast.

E = Echtheid

Blijf jezelf en wees origineel! De meeste beginnende sprekers willen zich allemaal beter voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Door deze houding aan te nemen, wordt het alleen maar slechter. Je gaat je namelijk (onbewust) voordoen als iemand anders, terwijl het publiek jou wil zien. Door jezelf te blijven wordt je vanzelf origineel, geloofwaardig en overtuigend.

C = Contact maken

Zorg voor een dialoog. Door de dialoogvorm aan te houden (tweespraak), geef je het publiek de mogelijkheid om iets te zeggen, te vragen en-/ of mee te doen aan je interactie. Zonder de dialoogvorm is interactie bijna niet mogelijk, aangezien het publiek je als spreker ziet.

H = Houding

Wees bewust van je lichaamstaal. Het publiek kijkt naar jou, je lichaam, je gebaren, je bewegingen, je houding en je mimiek. Dit zijn veel punten waarop je moet letten, alleen is dat natuurlijk niet altijd de eerste keer al haalbaar. Neem jezelf eens op en kijk eens met een observerende blik naar je lichaamshouding, wat doe je allemaal?

T = Tekst delen

Enthousiasme in je stem. Jouw stem is het instrument die zich hoorbaar maakt naar het publiek. Als je graag enthousiast wilt overkomen, dan kan je dit doen door middel van je stem. Wanneer jij namelijk gepassioneerd aan het vertellen bent, dan klinkt jouw stem anders dan dat je het bijvoorbeeld over een onderwerp hebt waar je een hekel aan hebt

Door deze tips te hanteren, gaat het publiek je onthouden. Wees jezelf, maak contact en houdt een duidelijke structuur aan en de rest gaat vanzelf. Presenteren kun je namelijk leren.

BETER PRESENTEREN IN 2 WEKEN?
Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training.

Klik hier voor meer informatie >> 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>