9 Tips om te presenteren met impact

Presenteren

Hoe kun je presenteren met impact?

Wij willen allemaal presenteren met impact, alleen hoe doe je dat nou? Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen je blijven onthouden? In deze blog ga ik een aantal impact punten aan je voorleggen, die zeker belangrijk zijn om toe te passen tijdens je presentatie.

 

Video: Presenteren met impact

9 Presentatietips

1. Houdt een duidelijke structuur aan

Door een goede volgorde aan te houden, kan het publiek je goed volgen. Zo voorkom je dat je chaotisch en onduidelijk wordt. Zelf maak ik altijd gebruik van de kop-romp-staart methode.

 

2. Heldere boodschap

Zorg ervoor dat je tijdens de voorbereiding een helder beeld hebt van je boodschap. Maar ook hoe je deze te horen gaat brengen tijdens je presentatie. Herhaal een aantal keer de boodschap op verschillende manieren. Leg het er niet boven op, maar zorg ervoor dat ze het onthouden.

 

3. Durf te spelen met stilte

Door de stilte krijg je aandacht, focus en tevens kan jouw informatie landen bij het publiek. Je geeft ze als het ware even de tijd om weer helder te kunnen nadenken en de informatie op te slaan.

4. Maak oogcontact

Ondertussen hoor je dit altijd van elke presentatiecoach en het is ook altijd makkelijker gezegd dan gedaan! Door oogcontact te maken krijg je een goede verbinding met het publiek. Ze voelen zich aangesproken en gehoord.

 

5. Zorg voor een dialoog

Door de dialoogvorm aan te houden (tweespraak), geef je het publiek de mogelijkheid om iets te zeggen, te vragen en-/ of mee te doen aan je interactie. Zonder de dialoogvorm is interactie bijna niet mogelijk, aangezien het publiek je als spreker spiegelt.

Video: Hoe word je onthouden als spreker?

Nog 4 presentatietips

6. Gebruik interactie

Door interactie te gebruiken kun je onder andere; informatie inwinnen, activeren, contact en verbinding maken. Zorg er wel voor dat je interactie passend is bij je onderwerp, je onderneming en vooral bij je publiek. Lees ook: Interactie voorbereiden

 

7. Wees bewust van je lichaamstaal

Het publiek kijkt naar jou, je lichaam, je gebaren, je bewegingen, je houding en je mimiek. Dit zijn veel punten waarop je moet letten, alleen is dat natuurlijk niet de eerste keer haalbaar. Neem jezelf eens op en kijk eens met een observerende bril naar je lichaamshouding, wat doe je allemaal? Lees ook: Presenteren met de juiste lichaamstaal 

 

8. Blijf jezelf en wordt origineel

De meeste beginnende sprekers willen zich allemaal beter voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Door deze houding aan te nemen, wordt het alleen maar slechter. Je gaat je namelijk (onbewust) voordoen als iemand anders, terwijl het publiek jou wil zien. Door jezelf te blijven wordt je vanzelf origineel, geloofwaardig en overtuigend.

 

9. Gebruik hulpmiddelen alleen wanneer ze jouw presentatie versterken!

Door een hulpmiddel te gebruiken, maak je jouw presentatie visueel. Altijd fijn en handig. Kies er alleen wel bewust voor en zorg dat je de juiste hulpmiddel kiest. In de meeste gevallen zorgt het hulpmiddel voor afleiding, waardoor hij soms niet tot z’n recht komt. Lees ook: Visuele hulpmiddelen

Door deze tips te hanteren, gaat het publiek je vanzelf onthouden. Wees jezelf, maak contact en houdt een duidelijke structuur aan en de rest gaat vanzelf. Presenteren kun je namelijk leren. Ben je ook benieuwd naar jouw eigen presentatievaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

 

Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

 

 

Welke tip past het meeste bij jou?

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

2 thoughts on “9 Tips om te presenteren met impact

  1. Yolanda Beantwoorden

    Vooral de tip “Blijf jezelf en wees origineel”.
    Ik heb dit echt gemerkt in de presentaties die ik de afgelopen tijd heb gegeven.
    Het grappigste is nog wel dat als ik spontane grapjes maak er zelf verbaasd over ben dat mensen moeten lachen haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *