Hoe ga jij je presentatie inleiden met de volle aandacht van het publiek?

Presentatie Inleiden - Martiena de Graaf

De start van jouw presentatie...

Wanneer je een presentatie gaat geven dan ben je het meeste bezig om vooraf je presentatie te maken. Eenmaal af dan is het tijd dat je gaat oefenen. Vanzelf breekt de belangrijke dag aan dat jij jouw presentatie gaat geven. Je staat op en je loopt naar het podium toe en dan..?

Hoe start je eigenlijk een presentatie?

Waaraan moet je zeker denken of echt toepassen? In dit artikel ga ik 5 tips geven die je verder gaan helpen met het inleiden van je presentatie.

Presentatie voorbereiden

1. Bedenk een verrassende opening

Door een sterke, krachtige en verrassende opening te gebruiken, krijg je meteen op een andere manier de aandacht van het publiek. Eindelijk een presentatie die hem niet opent met een cliché.

2. Jouw aankondiging

Hoe wordt jij aangekondigd door de organisatie? Dit is zeker een vraag die je vooraf het beste kunt bespreken met hun. Het kan goed voorkomen dat zij jouw verhaal erbij vermelden of alleen je naam zeggen. Dit kun je vooraf verwerken in je presentatie.

Video: Het openen van jouw presentatie

Presentatie tips

3. Actief lopen

Wanneer je naar het podium toe loopt is het goed om bewust te zijn van je actieve houding. Alle ogen zijn vanaf nu al op je gericht. Zonder dat je verbaal spreekt, is je lichaamstaal (non-verbaal) al aan het communiceren.

4. Maak oogcontact

Wanneer je de juiste plek op het podium hebt ingenomen is het goed om het eerste contact met het publiek te maken.

5. Wacht op stilte

Begin met praten wanneer je voor 98% de stilte van het publiek hebt gekregen. Zo kun je met volle aandacht beginnen.

Vanuit hier kun je de presentatie inleiden met de verrassende inleiding, die wordt gevolgd door het voorstellen van jezelf. Door deze technieken toe te passen krijg je meteen de aandacht van het publiek die je verdiend.

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden.

Welke tip ga jij bewust inzetten tijdens de inleiding van jouw presentatie?

Martiena de Graaf - Presentatiecoach - Echt Presenteren

Succes en vooral veel plezier!

Met een sprekende groet,

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *