Ja hoor, hartstikke leuk! Je hebt bedacht dat je op Facebook of Instagram maar eens live video gaat maken. Wat ga je zeggen? Waar moet je het überhaupt over hebben? Hoelang moet het duren? Hoe ga ik eigenlijk beginnen? Dit is wel een hele belangrijke vraag.

De eerste 5 seconden zijn cruciaal en bepaald de kijker of hij/zij verder wilt kijken of afhaakt. 

Natuurlijk wil je dat de kijker blijft kijken, maar hoe doe je dat nou en wat is een goede opening? In dit artikel ga ik je 4 verrassende inleidingen met je delen om je volgende live video mee te openen. 

De Kop-Romp-Staart Methode

Ben je al bekend met De Kop-Romp-Staart Methode? De inleiding vindt namelijk plaats tijdens de ‘kop’. Door deze methode te gebruiken ga je structuur bieden aan jouw kijker.

In de 'kop' vindt het volgende plaats:

  • Verrassende Inleiding
    Start altijd je presentatie of je video met een verrassende inleiding. Zoals ik al eerder schreef zijn je eerste paar secondes het belangrijkste. Vandaar dat het goed is om meteen je kijker nieuwsgierig moet maken naar meer, waardoor ze je gehele video gaan afkijken. plaats van dat jij dit zelf hardop hoeft te zeggen. Jouw tekst vertelt dit namelijk.
  • Jezelf voorstellen
    Stel jezelf in elke video weer voor aan de kijker. Dit kan gewoon door je naam en je beroep te vertellen. Eén zin over jezelf is voldoende!
  • Onderwerp delen
    Waarover ga jij deze video maken? Wat is je hoofdreden waarom de kijker zeker moet blijven kijken naar je video? Wat ga je allemaal delen?
Presentatie Communicatie

4 Verrassende inleidingen voor een live video

1. Pijnpunten/problemen voor schetsen

Je kan het tijdens je video hebben over een basisprobleem en hierover kan jij vervolgens punten delen die zij gaan herkennen en waar zij dolgraag van af willen komen. Door het verhelpen van een basisprobleem, kunnen zij erachter komen dat jij de expert bent in jouw vakgebied, waar zij nog veel meer informatie over willen inwinnen.

2. Open vraag

Als jij je video met een open vraag gaat openen, dan zet je de kijkers direct in een denkmodus. Zij gaan immers nadenken over de vraag die jij zojuist gesteld hebt. Tijdens de video ga jij natuurlijk op deze vraag antwoord geven, waardoor je letterlijk de kijker nieuwsgierig naar meer hebt gemaakt.

3. Een waargebeurd verhaal

Als jij over je ‘gekozen onderwerp’ een waargebeurd verhaal kent. Dan kan dit bijvoorbeeld een verhaal zijn over jezelf of over een klant. Door dit voorbeeld  kunnen de kijkers zichzelf in het verhaal herkennen. Mensen vinden het fijn om een echt verhaal te horen.

Mocht je een verhaal van een klant gebruiken, vertel dan niet de specifieke naam van deze persoon. Hij of zij heeft dit verhaal in vertrouwen aan jou verteld. Ga hier dan ook met vertrouwen mee om. Deel daarom niet zijn of haar voornaam of concrete persoonlijke punten. Tevens zullen de kijkers je dit ook niet in dank afnemen, omdat zij dan ook geen verhaal met je durven te delen.

4. Actualiteit

Is jouw vakgebied op dit moment een item in het nieuws of in de krant? Dan kan je hier heel leuk gebruik van maken. Ga het verhaal dan via deze video delen. ‘Heb je het al gehoord over..’ of ‘wist je dat ik het nieuws heb gehaald..?’ Met deze inleidingen kun je echt de kijkers op het puntje van hun stoel zetten en dit is toch precies wat jij wil?

Maak bij elke live video gebruik van een goede inleiding. Ze worden nieuwsgierig naar meer, waardoor ze blijven kijken. Zorg er wel voor dat hij past bij jou, je onderneming en je product.

Wil jij succesvolle video's voor je bedrijf maken, waarmee je leert door over je expertise te spreken hoe je nieuwe klanten kunt binnenhalen? Dan is de online video academy met de diverse video trainingen van videovrees, overtuigend presenteren tot videomarketing helemaal iets voor jou. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>