7 Tips om je interactie te vergroten

Presentatie tips

Hoe kun je interactief presenteren?

Tot op de dag van vandaag is het belangrijk dat je interactie toevoegt in je presentatie. Het publiek wil dit gewoon en wil gehoord geworden. Alleen zijn wij als spreker meer op ons zelf gericht, dan dat wij open staan voor het publiek. Hier is bij vele nog werk aan de winkel. In deze blog ga ik een aantal presentatie tips met je delen die belangrijk zijn voor interactie gebruik.

7 Interactie tips

1.  Interactie voorbereiden

Voordat je interactie kunt gebruiken is een grondige voorbereiding noodzakelijk. Door een goede voorbereiding, ga je het publiek beter leren kennen, interactievorm(en) uitkiezen die bij jezelf, je onderneming en je product passen.  

2.  Verwijder je oogkleppen

Voordat je het publiek kunt zien en met hun kan praten is het verstandig om je eigen oogkleppen af te zetten. Met oogkleppen bedoel ik de oogkleppen van een paard. Een paard gebruikt zijn oogkleppen simpel gezegd voor een beperkt zichtveld, zodat hij door zo min mogelijke dingen wordt afgeleid.

Wij als mens zetten vaak stiekem de oogkleppen op. Vooral bij momenten wanneer we zenuwachtig, nerveus of haast hebben. Zo ook tijdens een presentatie. Oftewel verwijder je oogkleppen en kijk eens naar de zaal, naar de lampen, de deuren en vooral naar het publiek.

3.  Zie het publiek voor wie ze zijn

Het publiek zit er om naar jou te luisteren, te kijken en vooral te leren. Ze zijn ten slotte niet voor niets gekomen. Zie ze daarom ook echt voor de personen dat ze zijn en niet van ‘oh ik ga weer een presentatie geven voor een publiek’.

Nee het is jouw publiek vandaag. Als je vooraf wilt weten wie er plaatsneemt in het publiek, dan kun je hun vooraf analyseren. Zo kun je ook meteen je presentatie op hen afstemmen.

4.  Maak oogcontact met het publiek

Ga je niet blindstaren op de personen op de eerste rij, maar verplaats je eens over het podium. Zo kun je ook de mensen links en rechts bij je presentatie betrekken. Daarnaast heb je nog meer rijen naar achteren die ook jouw aandacht verdienen. Oftewel verdeel je oogcontact over het gehele publiek. 

Presentatie tips

5.  Maak tijd en ruimte voor interactie

Tijdens jouw interactie momenten is het goed om open, rustig en niet gehaast over te komen. Daarom is het ook verstandig om genoeg tijd in te plannen. Interactie loopt namelijk voor 90% van de presentaties uit. Wanneer je wel gehaast overkomt, durft het publiek niets meer te zeggen en tevens krijgen zij een raar gevoel van je. 

6.  Wees openhartig, eerlijk en luisterend

Wanneer je voor interactie kiest, is het ook goed om transparant en betrokken bij je publiek te zijn. Ze stellen zich voor jou, als voor de rest van het publiek, open en verwachten ook zeker het tegenovergestelde van jou. 

Wanneer je voor interactie kiest, is het ook goed om transparant en betrokken bij je publiek te zijn. Ze stellen zich voor jou, als voor de rest van het publiek, open en verwachten ook zeker het tegenovergestelde van jou. Ze kunnen tijdens interactie ook scherpe, gerichte en persoonlijke vragen terug gaan stellen. Wees hier altijd op voorbereid en weet wat je hierop gaat antwoorden. Alles wat je niet wil vertellen, hoef je ook niet te vertellen. Dit doet het publiek precies hetzelfde. 

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

7.  Focus

Een laatste maar zeer belangrijke tip is: focus. Houdt de focus bij het publiek. Zet als het ware jouw publiek centraal. Het gaat ten slotte allemaal om hun. Luister daarom ook goed naar de gegeven antwoorden.

Oftewel wil jij je interactie vergroten tijdens een presentatie? Dan is het goed om het publiek te zien voor wie ze zijn, dat je eerlijk en betrokken bent en dat je ze belangrijk maakt.

Aan welke tip heb jij het meeste gehad?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *