7 Tips om je interactie te vergroten

Interactie

Hoe presenteer je met interactie?

Tot op de dag van vandaag is het belangrijk dat je interactie toevoegt in je presentatie. Het publiek wil dit gewoon en wil gehoord geworden. Alleen zijn wij als spreker meer op ons zelf gericht, dan dat wij open staan voor het publiek. Hier is bij vele nog werk aan de winkel. In deze blog ga ik een aantal presentatie tips met je delen die belangrijk zijn voor interactie gebruik.  

 


Video: Interactief presenteren

 

7 presentatie

om je interactie te vergroten

1. Interactie voorbereiden
Voordat je interactie kunt gebruiken is een grondige voorbereiding noodzakelijk. Door een goede voorbereiding, ga je het publiek beter leren kennen, interactievorm(en) uitkiezen die bij jezelf, je onderneming en je product passen.
Lees verder de blog Interactie voorbereiden.

 

2. Verwijder je oogkleppen
Voordat je het publiek kunt zien en met hun kan praten is het verstandig om je eigen oogkleppen af te zetten. Met oogkleppen bedoel ik de oogkleppen van een paard. Een paard gebruikt zijn oogkleppen simpel gezegd voor een beperkt zichtveld, zodat hij door zo min mogelijke dingen wordt afgeleid. Wij als mens zetten vaak stiekem de oogkleppen op. Vooral bij momenten wanneer we zenuwachtig, nerveus of haast hebben. Zo ook tijdens een presentatie. Oftewel verwijder je oogkleppen en kijk eens naar de zaal, naar de lampen, de deuren en vooral naar het publiek.

3. Zie het publiek voor wie ze zijn
Het publiek zit er om naar jou te luisteren, te kijken en vooral te leren. Ze zijn ten slotte niet voor niets gekomen. Zie ze daarom ook echt voor de personen dat ze zijn en niet van ‘oh ik ga weer een presentatie geven voor een publiek’. Nee het is jouw publiek vandaag. Lees ook: Publiek analyseren

 

4. Maak oogcontact met het publiek
Ga je niet blindstaren op de personen op de eerste rij, maar verplaats je eens over het podium. Zo kun je ook de mensen links en rechts bij je presentatie betrekken. Daarnaast heb je nog meer rijen naar achteren die ook jouw aandacht verdienen. Oftewel verdeel je oogcontact over het gehele publiek. Lees ook: Zet het publiek centraal

5. Maak tijd en ruimte voor interactie
Tijdens jouw interactie momenten is het goed om open, rustig en niet gehaast over te komen. Daarom is het ook verstandig om genoeg tijd in te plannen. Interactie loopt namelijk voor 90% van de presentaties uit. Wanneer je wel gehaast overkomt, durft het publiek niets meer te zeggen en tevens krijgen zij een raar gevoel van je. Lees ook: Interactie voorbereiden

 

6. Wees openhartig, eerlijk en luisterend
Wanneer je voor interactie kiest, is het ook goed om transparant en betrokken bij je publiek te zijn. Ze stellen zich voor jou, als voor de rest van het publiek, open en verwachten ook zeker het tegenovergestelde van jou. Ze kunnen tijdens interactie ook scherpe, gerichte en persoonlijke vragen terug gaan stellen. Wees hier altijd op voorbereid en weet wat je hierop gaat antwoorden. Alles wat je niet wil vertellen, hoef je ook niet te vertellen. Dit doet het publiek precies hetzelfde.

 

7. Focus
Een laatste maar zeer belangrijke tip is: focus. Houdt de focus bij het publiek. Zet als het ware jouw publiek centraal. Het gaat ten slotte allemaal om hun. Luister daarom ook goed naar de gegeven antwoorden.

 

Oftewel wil jij je interactie vergroten tijdens een presentatie? Dan is het goed om het publiek te zien voor wie ze zijn, dat je eerlijk en betrokken bent en dat je ze belangrijk maakt.

Aan welke tip heb jij het meeste gehad?

 

 

Nog een blog lezen?

 

 

 

 

10 Interactievormen

Download gratis het E-Book

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *