Interactie kan ook verkeerd gaan tijdens je presentatie

Interactief presenteren

Waarom kan interactie ook verkeerd uitvallen? 

Helaas kan interactie je presentatie versterken, maar ook verergeren. Dit kan door een aantal kleine punten worden veroorzaakt. Vaak heb je deze punten totaal niet door tijdens de presentatie, maar juist achteraf. Alleen wat zijn nou de punten waardoor interactie niet werkt? Deze ga ik natuurlijk beschrijven in deze blog.

Video - Interactief presenteren

Interactie kan verstoord worden door:

1.  Niet de juiste interactievorm gekozen

Bepaal vooraf altijd welke interactievorm je gaat gebruiken tijdens je presentatie. Deze vorm moet passen bij je publiek, je onderwerp en je onderneming. Past deze bij één van de drie niet, dan heb je gelijk (negatief) beet.

Soms kom je er pas tijdens de presentatie achter dat je interactievorm niet bij het publiek past. Tjaa, dan kun je er alleen het beste nog van maken en hopen dat het niet te erg uitpakt. 

2.  Te hoge moeilijkheidsgraad

Stel jij te moeilijke vragen, waarvan zij het antwoord gewoonweg niet weten, dan gaan zij automatisch ook geen antwoord geven. Hierdoor ontstaat er een akward gevoel tussen jou en het publiek. Pas daarom altijd de vragen aan, op het publiek.

3.  Actie = Reactie

Dit vind ik persoonlijk de belangrijkste. Alles kun je namelijk oplossen door je eigen actie die plaatsvindt tijdens de presentatie. Het publiek weerspiegelt namelijk jouw actie en dit noemen we de reactie.

Stel jij stelt de vraag op een sombere of boze manier, dan kopieert het publiek letterlijk jouw gedrag. Hierdoor zul jij nooit je eigen verwachtingen behalen. Zonde! Wees juist enthousiast en open, waardoor het publiek jou positief gaat weerspiegelen.

4. Te gehaast door de interactie heen

Ga je te gehaast werken, dan heeft het publiek absoluut niets aan je interactie. Dan liever niets dan iets. Plan daarom altijd genoeg tijd in voor je interactie. 

Interactief presenteren

5.  Je hebt geen rekening gehouden met de vragen die gesteld worden

Het kan altijd voorkomen dat er iemand in het publiek zit, die moeilijke vragen aan je stelt. Dit kan prima gebeuren tijdens de interactie gedeelte. Vaak stellen de mensen vragen aan de spreker, omdat je niet duidelijk genoeg bent geweest. Onthoud altijd welke vragen er gesteld worden en werk deze voor de volgende keer uit in je presentatie. Zo voorkom je voor een andere presentatie weer deze moeilijke vragen.

Voor mij zijn dit de vijf meest voorkomende redenen waarom interactie niet werkt. Zit die van jou er niet tussen? Dan ben ik reuze benieuwd en mag je me altijd mailen op martiena@echtpresenteren.nl Zo kan ik je toch verder helpen, waardoor het de volgende keer niet nog een keer gaat gebeuren.

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


7 Microfoontips om succesvol te presenteren
12 Tips om overtuigend te presenteren
Presenteren voor bekend publiek
Flip-over VS Whiteboard
Presenteren op een netwerkbijeenkomst? Check deze vragen bij de organisatie
Stress en zenuwen tijdens je presentatie
10 presentatietips voor het opnemen van je kerstvideo
Maak je presentatie persoonlijk!
LIVE video streamen vanaf een laptop of telefoon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *