Hoe kun je nou jezelf kort en bondig voorstellen? Vaak willen wij als spreker veel te veel informatie over ons zelf vertellen of juist te weinig. We zoeken naar een goede balans, alleen is deze niet altijd gemakkelijk te vinden.
Welke essentiële punten zijn een meerwaarde voor de ander om te weten en welke zijn niet relevant? Hierin zit namelijk een groot grijs gebied. Vraag jezelf daarom eens af: wat vind jij belangrijk om over een ander te weten?
Ik zal je eens een waargebeurd voorbeeld geven.
Toen ik net begon met ondernemen keek ik behoorlijk vaak webinars om nieuwe
waardevolle informatie te verkrijgen. Hierdoor wist ook ik direct wat voor persoon het was en of hij/zij iets voor mij kon betekenen. Ook kreeg ik hierdoor een goed beeld over wat ik wel en wat ik niet van de desbetreffende persoon wilde weten.
Bij meerdere webinars kreeg ik foto’s te zien van zijn of haar persoonlijk vakantie, hobby kiekjes, het huis dat in aanbouw was, een grote klantenfoto en ga zo maar door. Hierdoor haakte ik af. Waarom deel je dit en vooral wat maakt het mij uit? Persoonlijke introductie is fantastisch maar we zijn ondertussen 10 minuten verder en de webinar heeft me nog geen interessante informatie opgeleverd.
Daarom moeten we dit voor jou zien te voorkomen. Jouw klant heeft geen tijd in overvloed om naar jouw persoonlijke verhalen en foto’s te kijken.
Wat ze wel willen is naar jou ondernemers verhaal luisteren. Hierin kan jouw doelgroep zich herkennen, omdat zij hetzelfde op dit moment meemaken. Zorg er daarom altijd voor, dat wat je vertelt echt waardevol is voor de personen die naar jou luisteren, in welke vorm dan ook.
In dit artikel ga ik hebben over de essentiële onderdelen die je absoluut moet delen en welke punten je mag overslaan. Hierdoor kun jij jezelf krachtig voorstellen.
Wil je liever dit artikel beluisteren?
1. Jezelf voorstellen
Niet alle, laat ik het anders omschrijven, bijna geen één ondernemer heeft er zin in om zichzelf voor te stellen. Je hebt het liever over de desbetreffende persoon die jij verder kunt helpen. Alleen wil uitgerekend deze persoon ook de persoonlijke ondernemer leren kennen.
En dit is nou precies, wat jij wilde voorkomen. Helaas – Pindakaas, je zult er toch aan moeten geloven. De vraag alleen is: wil je een flut introductie of wil je jezelf met impact voorstellen? Dat het direct ook een meerwaarde wordt voor de ander. Dat ze niet om jou als expert heen kunnen, waardoor je direct meer klanten kunt werven voor je bedrijf?
Waarom het goed is jezelf voor te stellen?
Wist je dat je dankzij jouw waardevolle introductie kunt werken aan de vertrouwensband bij je specifieke doelgroep? Zij willen het liefst ieder woord over en van je geloven. Toch zullen er altijd mensen op hun hoede zijn en denken: te mooi om waar te zijn. Zij zullen na een bepaalde periode pas overtuigd kunnen worden.
De mensen die jouw verhaal wel geloven, die zichzelf hierin herkennen, zij willen dankzij
jouw introductie eerder door jou geholpen worden. Wees daarom altijd eerlijk over wie je bent en wat je doet. Dit is namelijk één van de eerste stappen om een vertrouwensband op te bouwen.
Onder anderen tijdens het geven van een presentatie, een video opname, een podcast uitzending, een webinar, een training, maar ook op bijvoorbeeld je website, social media kanalen, bij meerdere zoekmachines zoals Google, YouTube, Pinterest en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Eigenlijk, overal waar je nieuwe potentiële klanten kunt aantreffen is het goed om jezelf te kunnen introduceren. Dit kun je al doen in een paar zinnen die jou als persoon en ondernemer weergeven.
Daarnaast kun je dit natuurlijk sprekend doen, maar ook juist schriftelijk. Er zijn zoveel manieren en mogelijkheden hoe jij dit kunt doen, zodat jij je bedrijf zowel op de off- als online kaart kunt positioneren.
2. Introductie tekst maken
Waarom en waar ga jij jezelf voorstellen?
Dit is een essentiële stap die vaak vergeten wordt. Als jij dit namelijk helder voor ogen hebt, kun je meer
boodschap in je tekst verwerken. Hierdoor is hij minder oppervlakkig en krijgt hij juist meer diepgang. Precies datgene dat goed is voor je introductie.
...jezelf presenteren, en je presentatie gaat ongeveer 20 minuten duren. Je mag dan maximaal één minuut praten over jezelf.
Wie ben jij als expert en waarmee kun jij het publiek verder helpen. Dit versterkt ook je presentatie, aangezien zij weten met welke spreker zij te maken hebben.
...een video of podcast aflevering opnemen, dan mag je het vrij kort houden. Dit omdat ze regelmatig een nieuwe opname van je kunnen zien of beluisteren. Ze worden hierdoor sneller nieuwsgierig naar meer info over jou waardoor ze jouw website gaan bezoeken en uitkomen op de ‘over-mij’ pagina.
...jouw Instagram bio aanpassen, dan heb je maar een aantal karakters die je hiervoor kunt gebruiken. Je kunt hiervan een pakkende alinea maken of concrete kernmerken over jezelf delen inclusief symbool. Hierdoor kan de voor jou nog onbekende én bekende in één oogopslag zien wie je bent en of je interessant bent om te volgen.
Vandaar de vraag: waarom en waar ga jij jezelf presenteren?
Maak je introductie...
Hieronder heb ik in een logische volgorde vragen voor je genoteerd. Beantwoord de vragen en maak hiervan jouw introductie tekst.
1. Wie ben jij als persoon en ondernemende expert?
2. In welke sector of branche ben jij een specialist?
3. Welke specifieke doelgroep help jij verder op je vakgebied?
4. Met welke essentiële vaardigheden help jij jouw doelgroep verder?
5. Wat verandert er voor je klanten?
Hoe gaat jouw introductie tekst eruit zien? Hoe ga jij jezelf voortaan voorstellen?
Mijn persoonlijke voorbeeld
Stel ik ga mezelf voorstellen in een kennismakingsmail of bij een artikel, dan mag hij kort en pakkend zijn. Als ze vervolgens nieuwsgierig zijn dan kunnen ze op mijn naam en bijbehorende foto drukken en dan komen ze direct bij mijn
‘over-mij’ pagina uit. Super handig om dit ook voor jezelf in te stellen.
Ik ben zo vrij geweest om mijn eigen voorbeeld hieronder te plaatsen, zodat je een idee hebt waar ik het over heb.
“Enthousiast, ambitieus en gedreven, dat ben ik! Ik ben Martiena van Echt Presenteren en als presentatiecoach help ik ondernemende experts met het verbeteren van hun presentatievaardigheden. Jij kan hierdoor voortaan met plezier en voldoende zelfvertrouwen jezelf echt presenteren op een podium, in een video en/of podcast.” Verplaats je in de schoenen van de personen die je tekst gaan lezen of horen, wat willen zij het liefst over en van je horen?
Bij sommige onderwerpen is het heel goed om de verbintenis tussen jou en het onderwerp te vertellen. Dit schept direct meer vertrouwen in jou als ondernemende expert. Verwerk dit in je tekst, zodat je jezelf succesvol kunt voorstellen, waardoor je introductie sneller nieuwe klanten gaat opleveren.
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van je eigen pitch?
Tijdens de Pitch 5-daagse ga ik jou hiermee verder helpen. Als jij gelooft en vertrouwd in je eigen pitch, dan pas kun je hem succesvol delen. Je kunt direct beginnen met deze cursus Doe je ook mee?
Succes en veel plezier!
Met een sprekende groet,
Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk.
Succes en veel plezier!
Met een sprekende groet,
Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk.