Zit jij in een online community en word er aan jou gevraagd of jij jezelf wilt voorstellen? Wat tof, want hierdoor kun jij jezelf positioneren als de ondernemer die jij bent. Er kunnen altijd mensen uit jouw gekozen doelgroep aanwezig zijn. Zij kunnen hierdoor kennis met jou maken en jou ook gaan volgen op je eigen social media kanalen.
Daarom is het wel een pré om je in één keer zo duidelijk mogelijk voor te stellen. Dat ze direct weten wie je bent en wat je doet. Hierover ga ik je meer vertellen in dit artikel. Na het lezen kun je direct beginnen met het maken van je eigen introductie.
Wil je liever dit artikel beluisteren?
Weet je trouwens dat ik ook een eigen Presentatie Community heb? Met deze groep ambitieuze ondernemers ga ik aan de slag om van bescheiden naar zelfverzekerd presenteren, te gaan. Geïnteresseerd? Druk hier om jezelf gratis aan te melden.
De voordelen
Zoals je hierboven bij de voordelen kunt lezen is het goed om altijd je pitch paraat te hebben. Een pitch is, dat jij jezelf duidelijk kunt voorstellen.
Wanneer een community beheerder alle leden vraagt om je voor te stellen of je krijgt een tag met deze vraag, dan is het zeker een top idee om dit ook daadwerkelijk te doen.
Bij het voorstellen van jezelf zijn er 5 punten die belangrijk zijn om te verwerken in je pitch. Ook wel de pitch-formulering genoemd, die ga ik zo dadelijk met je behandelen.
Wie ben jij?
Deze vraag kun je gemakkelijk beantwoorden, namelijk met je eigen naam. Wel mag jezelf bepalen of je alleen je voornaam en/of achternaam gebruikt. Je kunt ook je voornaam en je bedrijfsnaam noemen.
Door je eigen naam te noemen maak je direct je eigen pitch persoonlijker. Bij een community staat de profielnaam van je eigen Facebook pagina erbij. Daarom kun je zelf kiezen of je hem nog een keer deelt.
Kijk eens bij de andere namen, wat is dan jouw eerste reactie? Mis je zijn of haar naam in de tekst of kijk je direct naar wie hem heeft gestuurd. Door dit bij jezelf te controleren weet je ook wat andere lezers doen.
Persoonlijk denk ik, dat ik het afwissel. De ene keer met mijn eigen naam erbij en een ander moment niet. Dit heeft denk ik met de grote van mijn tekst te maken en ook met de vraag die erbij staat. Als ik reageer op een tag dan zie je al op 2 plekken mijn naam staan. Dan gebruik ik de eerste zin liever om de mensen nieuwsgierig te maken naar de rest van mijn tekst.
Wat doe je?
Wat doe je eigenlijk? Ken je dat, je bent op een verjaardag en een willekeurige persoon vraagt aan jou, wat voor werk doe je? Hoe reageer je hier dan op? Overvalt het je of heb jij je uitleg paraat?
Voor iemand die je niet kent of nog niet eerder met je vakgebied in aanraking is geweest, kan het soms overweldigend zijn wanneer je enthousiast begint. Daarom is het goed om je pitch klaar te hebben, zodat je dit (wellicht) in Jip & Janneke taal kunt vertellen. Alleen door dit zo eenvoudig mogelijk te doen, weet de (nu) nog onbekende precies wat je doet.
Ook al denk jij, deze persoon zit niet in mijn doelgroep. Dat kan zeker kloppen, maar hij of zij heeft ook zijn eigen netwerk. Mocht dit ooit ter sprake komen, dan krijgen ze het advies om contact te maken met de expert die zij kennen en dat ben jij!
Stel je bent een coach, dan weet men niet wat voor coach jij bent. Zelf ben ik presentatiecoach, maar dat zou je niet halen uit alleen het woord 'coach'. Definieer het zo goed mogelijk.
Wie help je verder?
Welke doelgroep help jij het liefst verder? Voor wie maak of verkoop jij je producten en/of diensten? Wie heb jij voor ogen. Door dit te vertellen, kan jouw doelgroep zich in jouw pitch gaan herkennen.
Door deze stap te verwerken in je pitch, weet de ander ook direct of hij/zij geschikt is. Natuurlijk kunnen anderen ook klant worden, alleen zal de aansluiting iets minder sterk zijn.
Zelf help ik ondernemers, zij zijn mijn doelgroep die ik voor ogen heb. Het zou goed kunnen dat er een student op mijn website komt. Hij moet binnenkort zijn scriptie presenteren aan de commissie. Dan kan hij het werkboek: Presentatie Stappenplan, kopen. De stappen zijn voor iedere presentatie namelijk hetzelfde. De voorbeelden die ik daarin benoem, zijn alleen meer op ondernemers gericht.
Daarom is het goed, om de personen van te voren te vertellen, welke doelgroep jij met name verder helpt. Hierdoor voorkom je achteraf teleurstellingen, als ze dit niet van te voren wisten.
Wat kun je voor ze betekenen?
Wat is je werkwijze, wat is kenmerkend voor jouw bedrijf waarmee jij je klanten verder helpt? Door dit te vermelden in je introductie weet een ander direct of ze meer over jou willen weten. Hiermee maak je ze nieuwsgierig.
Iedereen werkt op zijn eigen manier en dat is juist goed. Je kunt namelijk in één woonplaats 10 kappers hebben, toch heeft iedereen z’n eigen favoriet. Dit kan zijn door de producten die je gebruikt, klantvriendelijkheid, openingstijden, prijzen, de sociale contacten onderling, adviezen en zo kan ik nog wel doorgaan. Door dit te delen, laat je zien wat voor kapsalon jij hebt en hoe jij (en je team) te werk gaan.
Wat zijn de resultaten?
Welk verschil ervaren ze nadat ze door jou geholpen zijn? Ook door het verkopen van fysieke producten maakt jij het verschil.
Stel, jij hebt een eigen winkel. Je verkoopt producten die bij meerdere winkels te koop zijn. De prijzen onderling variëren en de prijs die jij vraagt zit er tussenin. Ze kopen liever een product van een paar euro meer bij jou, door je klantvriendelijkheid en ook omdat ze terug kunnen komen indien ze vragen hebben. Bij jou krijgen ze niet het gevoel dat ze een nummer zijn, maar krijgen de aandacht die klanten verdienen. Hierdoor kun jij opnemen tegen grotere winkels/ketens.
Oftewel verwerk deze 5 ingrediënten in je introductie tekst, maak je pitch speciaal voor de lezers en zorg dat ze nieuwsgierig worden naar meer. Dit mag echt in één of twee zinnen geformuleerd worden.
Nogmaals, je bent van harte uitgenodigd om lid te worden van de Presentatie Community: van bescheiden naar zelfverzekerd presenteren. Laat zien hoe leuk en waardevol je bent als ondernemer.

Succes en veel plezier!
Met een sprekende groet,

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk.