Tijdens een presentatie is het altijd goed om jezelf kort en krachtig voor te stellen. Dit kun je doen door middel van de elevator pitch-formulering. Door dit te hanteren ga je voorkomen dat je een spreekbeurt over jezelf gaat geven. Juist hierdoor ga je het hoognodige over jezelf vertellen, waardoor je de anderen nieuwsgierig naar meer maakt.
Dat je dankzij je pitch een gespreksopening krijgt of dat ze je een persoonlijke e-mail sturen met de vraag of jij ze verder kunt helpen. Oftewel, met een ijzersterke pitch kun jij nieuwe klanten werven voor je bedrijf. Het enige wat wel echt van belang is, is dat je hem opbouwt op de juiste manier en zonder onnodige ditjes en datjes.
Welke stappen zijn nodig om een succesvolle pitch te formuleren? In dit artikel ga ik je de bouwstenen geven, zodat je direct aan de slag kunt gaan met je eigen waardevolle pitch.
Wil je liever dit artikel beluisteren?
Jezelf voorstellen
Als jij jezelf gaat voorstellen, dan is het de bedoeling dat je dit altijd kort en krachtig doet.
Voorbeeld 1
‘Stel, je stapt een lift binnen en een voor jou onbekend persoon vraagt:
‘wat doe je voor werk?’ Kun jij dan direct starten met jezelf voor te stellen?
Vóórdat je er erg in hebt, is de lift vertrokken naar de volgende verdieping en je tijd is begonnen. Wat moet deze desbetreffende persoon over jou weten? Wat zou voor hem of haar interessant zijn?
Een pitch geef je zogezegd niet voor jezelf, maar juist voor de luisteraar ervan. Jij kunt dé persoon zijn die hem of haar verder kan helpen met jouw vakgebied. Daarom is het goed om deze persoon centraal te zetten, zodat ze ook nieuwsgierig naar meer worden.
Trouwens, je weet nooit wat zijn of haar netwerk voor jou kan betekenen of waarmee jij hem verder kunt helpen. En natuurlijk ook andersom.
Voorbeeld 2
Stel, je bent aan het wachten bij de bakker of ........ en je komt een oude bekende tegen, je raakt aan de praat en ook jouw werk komt ter sprake.. wat zeg je dan?
Deze oude bekende weet hoogstwaarschijnlijk niet dat je ondernemer bent geworden en dus voor jezelf werkt. Hij of zij is oprecht geïnteresseerd. Ook hier kun je jouw pitch voor gebruiken. Ook al zit deze persoon wellicht niet zelf in je doelgroep, hij of zij kent misschien wel mensen die hier wel inzitten.
Ook hier gaat het om netwerken, zij kunnen jou namelijk aanbevelen bij anderen. Zonder dat jij dit verwacht had van een spontaan gesprek met een oude bekende, kan dit gesprek je ook klanten voor in de toekomst opleveren.
Voorbeeld 3
‘Stel, je hebt een presentatie bij een netwerkbijeenkomst. Je bent begonnen met de inleiding en daarna is het goed om jezelf kort en bondig voor te stellen, alleen hoe doe je dit?
Bij een presentatie is het van belang dat de aanwezigen weten wie jij bent als spreker/ondernemer. Zij willen er graag achter komen met wie zij te maken hebben, wat je precies doet en/of jij iets voor hun kunt betekenen. Dit kun je ook doen door je jezelf voor te stellen door middel van je pitch.
Binnen een paar zinnen weten zij datgene wat zij van jou willen weten, waardoor je verder kunt gaan met het geven van je presentatie. Door niet meer dan je pitch te delen, word jouw presentatie waardevoller omdat zij dankzij jouw pitch meer in je geloven vanaf het begin. Daarnaast worden ze nieuwsgierig naar meer en behoud je langer de aandacht van het publiek.
Introductie maken
Hoe maak je nu zo'n waardevolle pitch? Welke essentiële bouwstenen zijn er voor nodig, dat ze aandachtig naar je blijven luisteren? Beantwoord de volgende vragen en je kunt je pitch vormgeven.
JEZELF VOORSTELLEN
1. Wat is jouw expertise vak?
2. Wat is de naam van jou en je onderneming?
3. Welke doelgroep help jij?
4. Waarmee help jij je doelgroep?
5. Wat verandert er voor je klanten?
Met je gegeven antwoorden, kun jij jouw concrete pitch gaan maken. Ik ben zo vrij geweest om mijn eigen voorbeeld hieronder te plaatsen, zodat je een idee hebt waarover ik het heb.
Mijn voorbeeld
Mijn naam is Martiena de Graaf en als presentatiecoach help ik ondernemende experts met het verbeteren van hun presentatievaardigheden voor op een podium, in een video en/of podcast, zodat jij voortaan met meer plezier en voldoende zelfvertrouwen jezelf kunt presenteren, precies zoals je bent.
Het is altijd verstandig om te alle tijde je pitch klaar te hebben. Oftewel je kunt altijd en overal over jezelf pitchen (tijdens je presentatie, maar ook in de supermarkt, bij de bakker of tijdens een netwerkbijeenkomst). Voor één of meerdere personen maakt niet uit, zolang je maar weet je precies wilt vertellen.
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van je eigen pitch?
Tijdens de Pitch 5-daagse ga ik jou hiermee verder helpen. Als jij gelooft en vertrouwd in je eigen pitch, dan pas kun je hem succesvol delen. Je kunt direct beginnen met deze cursus Doe je ook mee?
Hoe stel jij jezelf voor?

Succes en veel plezier!
Met een sprekende groet,

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk.