Tegenwoordig hoor je iedereen over ‘wie is jouw ideale klant?’ of ‘hoe omschrijf jij jouw doelgroep?’. Voor welke specifieke mensen is jouw product of dienst geschikt? Dit zijn zeker belangrijke en waardevolle vragen. Alleen bij het presenteren gaan we 1 stap terug.

De eerste stap bij presenteren is: Wie ben jij? Hoe ziet je persoonlijkheid eruit? Vanuit daar gaan we kijken naar ‘wie jij bent als ondernemer’, zodat jij je straks kunt profileren als expert. Want noem jij jezelf al een deskundige op jouw vakgebied? Of verstop jij je nog onder de naam: “ondernemer”?

Als jij echt weet wie je bent en wat je precies doet, dan kun jij echt jezelf presenteren. Menig sprekende ondernemer verliezen zichzelf en komen in de spelende rol van expert terecht. Het enige is dat het publiek hier feilloos doorheen prikt. In dit artikel ga ik je meer vertellen over waarom het zo belangrijk is om jezelf echt te leren kennen en te presenteren.

#1 De voordelen van jezelf echt te leren kennen

 • Je gaat bouwen en vertrouwen op je eigen kunnen.
 • Je leert jezelf beter te uiten over je vakgebied.
 • Je hoeft geen rol meer te spelen, maar gewoon jezelf zijn.
 • Je kunt jezelf makkelijker voorstellen aan anderen.
 • Je durft jezelf meer te presenteren op het podium, in een video of podcast.

#2 Bouwen en vertrouwen op jezelf

De enig persoon in heel de wereld waar jij het meeste op moet kunnen vertrouwen ben jezelf. Alleen denken wij dat we dit al volledig doen, maar tijdens het presenteren is dit vaak niet het geval. Bij het idee alleen al dat we moeten presenteren, gaan we al twijfelen aan ons eigen zelfbeeld en de kennis over ons vakgebied. Het is alleen zo zonde als je zo hard aan jezelf gaat twijfelen.

Twijfel niet over je eigen kunnen!

Je doet jezelf echt zo te kort. Jij kan dit wel! Zet alle negatieve gedachten uit en haal alle reusachtige beren van de weg. Door je persoonlijkheid goed te leren kennen en lief te zijn voor jezelf, leer jij ook te vertrouwen op jezelf tijdens een presentatie.

Je gaat jezelf verbazen over je mooie kwaliteiten

Elk mens, dus ook jij, heeft geweldige kwaliteiten. Alleen kunnen wij veel makkelijker kwaliteiten opnoemen van een ander. Maar voor jezelf? Ho maar, echt niet! Ook dit is ‘op en top’ jammer.

Door jezelf te leren kennen, jezelf met al je deskundigheid, door dat onder een vergrootglas te leggen leer je te bouwen en te vertrouwen op jezelf. Jij mag zeker als persoon en als specialist houden van je zelf!

Presentatie Communicatie

#3 Jezelf echt presenteren

Ken je dat moment dat je bij de bakker, op straat of bij een netwerkbijeenkomst word gevraagd naar hetgeen wat je doet. Vertel maar eens in een notendop wie je bent, wat je doet en wie je verder helpt. Dit heet ook, jezelf pitchen.

Door te weten wie jij bent als persoon kun je kort en bondig jezelf voorstellen met een rechte rug en een grote glimlach. Dit is ook zo belangrijk voor jouw als ondernemer. Jezelf, je onderneming en je producten vol trots presenteren aan de wereld.

 • Weet wie je bent
  Het is altijd handig om concreet te weten hoe jij jezelf voor kunt stellen aan een ander. Hoe schets jij in een paar zinnen de persoon die jij bent? Zeker ideaal om dit altijd paraat te hebben.
 • Wat je doet
  Wat is precies het beroep dat jij hebt uitgekozen? Kun je dit in één of twee woorden omschrijven, waardoor je gesprekspartner of publiek meteen nieuwsgieriger naar je wordt.
 • Wie je helpt
  Je kunt 1001 diverse mensen helpen met hetgeen wat jij doet, maar je kunt dit ook voor jezelf kaderen. Als je dit doet, kun je ze gerichter aanspreken.
 • Wat jouw is oplossing
  Voor welke problemen heb jij de oplossing? Waarmee kun jij jouw klanten echt verder helpen? Van welke obstakel help jij ze af? 
Blog jezelf leren kennen

#4 Wees trots!

Ontzettend belangrijk: wees trots op jezelf.

Voor jezelf als persoon is dit van belang, maar ook voor jou als ondernemer. Zo kun de uit je schaduw stappen en in het licht gaan staan. Ik ben nu al trots op je, omdat je aan de slag wilt gaan met jezelf! Stap voor stap en elke stap is ook daadwerkelijk een stap voorwaarts, vergeet dat niet.

Wees lief voor jezelf, vertrouw en bouw op jezelf en laat je zien, zoals je bent! Als jij van jezelf houdt en trots bent, dan worden wij dat ook. Stap uit je schaduw en ga in het licht staan.

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>