Presentatie maken met de Kop romp staart methode

Presentatie Maken

Hoe maak je een presentatie met de kop-romp-staart methode?

Elke presentatie heeft structuur nodig, zodat het publiek je kan volgen. Je hebt hiervoor een duidelijke opbouw nodig. Er zijn verschillende presenteer methodes ontwikkeld die je kunt gebruiken bij het maken en geven van je presentatie. Bijvoorbeeld KISS, VVV, cirkelmethode, probleem – oplossing, voordeel-nadeel-conclusie, verleden-heden-toekomst en De Kop-Romp-Staart Methode.

 

De laatste gaan wij in deze blog behandelen. Voor het publiek moet je zo duidelijk mogelijk overkomen. Dit biedt rust aan, waardoor ze gefocust en aandachtig zijn voor je presentatie. In deze blog ga ik De Kop-Romp-Staart Methode aan je uitleggen, aangezien ik een groot voorstander ben van deze methode te gebruiken als spreker. 

 

Methode

De meest gebruikelijke methode is de kop romp staart methode. Deze methode is overzichtelijk en duidelijk voor de presentator evenals het publiek. Door de methode zit er meteen een goede volgorde in je presentatie. 

Video: De Kop-Romp-Staart Methode

Kop

De kop is het begin van de presentatie waarin je begint met een verrassende opening, dit verwacht het publiek namelijk niet. Vervolgens stel je jezelf voor vertel je waarom je de presentatie geeft en wat het doel van de presentatie is.

 

Tevens vertel je ook al in het begin wat de inhoud is in een soort van inhoudsopgave en hoelang de presentatie ongeveer gaat duren. Deze twee punten geven het publiek rust, omdat ze weten waar ze aan toe zijn.

 

Daarbij is het altijd handig om te vertellen hoe jij werkt met de vragen. Mogen ze steeds hun hand opsteken, beginnen met praten of wil je dat ze wachten totdat je vraagt ‘zijn er nog vragen?’. Elke presentator heeft z’n eigen manier wat hij makkelijk vindt, het is alleen belangrijk dat je duidelijk bent naar het publiek.

Interactie voorbereiden

Martiena de Graaf

Romp

De romp is het middenstuk waar de kop en de staart aan vast zitten.

Tevens is de romp de langstdurende gedeelte van de presentie. In de romp wordt de boodschap van de presentatie verduidelijkt. Dit kan je doen door middel van bijvoorbeeld beeldmateriaal, goed verhaal of duidelijke argumenten.

Van te voren is het altijd handig om te checken bij de organisatie of het publiek het onderwerp of product al kent. Hier kun je dan op inspelen. In de romp is het goed dat je af en toe op een speelse manier een herhaling inzet, zodat het publiek het beter blijft onthouden.

Staart


Video: Je presentatie samenvatten

De staart is de laatste gedeelte van de presentatie. Hierin is het goed om de romp in een kleine samenvatting kort en bondig te herhalen. Door herhaling onthoudt het publiek het in het algemeen beter, vandaar dat dit erg belangrijk is aan het einde.

 

In de staart hoort er altijd gelegenheid te zijn om de laatste vragen te stellen. Onthoud voor jezelf welke vragen er zijn gesteld, want hierover ben je in de romp niet duidelijk genoeg geweest. Hou met de vragenronde(s) ook altijd rekening met de tijd, deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je presentatie langer duurt dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Dit was de grote uitleg over de kop romp staart methode. Structuur in de presentatie biedt rust aan het publiek, aangezien je structuur gebruikt. Ben je ook benieuwd naar jouw eigen presentatievaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *