Elke presentatie heeft structuur nodig, zodat je het publiek mee kunt nemen. Het enige wat hiervoor essentieel is: is een duidelijke opbouw. Dankzij een sterke opbouw kun je het publiek gemakkelijker meenemen in jouw verhaal, aangezien ze steeds nieuwsgieriger worden naar meer. Dit kun je alleen maar bewerkstelligen door een rode draad te hanteren, ook wel structuur genoemd.

Er zijn diverse structuur methodes ontwikkeld die je kunt gebruiken bij het maken en het geven van de presentatie. Denk bijvoorbeeld aan: KISS, VVV, cirkelmethode, probleem – oplossing, voordeel-nadeel-conclusie, verleden-heden-toekomst en De Kop-Romp-Staart Methode.

Deze laatste methode ga ik behandelen in dit artikel. Voor het publiek moet je presentatie in één keer zo duidelijk mogelijk zijn. Hoe meer structuur je erin verwerkt, hoe beter zij jouw waardevolle informatie kunnen onthouden.

Wil je liever dit artikel beluisteren?

De voordelen

  • Deze methode voorziet zowel jou als spreker, maar ook het publiek, van een duidelijke structuur, zodat je ze stap voor stap mee kunt nemen.
  • Tevens krijg je meer rust in je hoofd, omdat het bij elke volgende stap duidelijk is waar je naar toe gaat. Zo krijg je een concrete volgorde die je gemakkelijk kunt aanhouden.
  • Tijdens het maken van de inhoud, word je gekaderd omdat je op een andere manier de inhoud gaat maken. Zo krijg je ook in korte tijd je gehele presentatie af.

Als je meer over De Kop-Romp-Staart Methode wilt weten, lees dan dit artikel, hier heb ik nog meer voordelen over deze geweldige methode voor je beschreven. Haal er je voordeel uit.

De inhoud van de KRS methode

De KRS Methode is opgedeeld in 3 delen die vervolgens ook weer zijn opgedeeld. Zo zie je maar dat je op deze manier snel een duidelijke volgorde kunt maken voor je presentatie.

De drie delen bestaan letterlijk uit De Kop, De Romp en De Staart. Je kunt het ook zien als het begin, midden en het einde van je verhaal.

Door je verhaal te verwerken in deze methode weet je het publiek blijvend te boeien, omdat je ze van de ene in de andere focus brengt. Zo blijf je hun aandacht behouden. Dit kun je ook nog uitbouwen door interactie in alle onderdelen toe te passen.

De Kop

De start van je presentatie is ontzettend belangrijk omdat dit letterlijk het begin is. Als je deze goed inzet, kun je het publiek meteen overtuigen van het onderwerp.

Verrassende inleiding

Start je presentatie met een spontane, energieke inleiding. Het publiek wordt hierdoor positief verrast, hierdoor worden ze gestimuleerd om aandachtig naar je te luisteren. Maak ze nieuwsgierig naar meer! Denk bijvoorbeeld aan een waargebeurd verhaal, een citaat of een open vraag.

Jezelf voorstellen

Stel jezelf kort en krachtig voor. Laat je specialiteit en je vakgebied doorschemeren.

Leg het er niet te dik bovenop, omdat dit niet echt gewaardeerd wordt. Het publiek staat altijd centraal in je presentatie. Oftewel voorkom een spreekbeurt over jezelf en deel alleen het hoognodige. Maak ze juist nieuwsgierig naar meer.

Programma delen

Deel je doel en je programma met het publiek. Zo kunnen zij hun verwachtingen aanpassen, als dit nodig blijkt te zijn. Vertel ook tijdens een video of podcast over welk onderwerp jij je presentatie gaat geven.

De Romp

Het middengedeelte van je presentatie is het onderdeel waar de meest waardevolle informatie echt gedeeld gaat worden. Dit is het langste gedeelte van je verhaal, je moet je er bewust van zijn dat je niet te langdraderig wordt.

Onderwerpen

Verdeel je informatie in 3 onderdelen. Zo beperk je jezelf om niet te veel onnodige informatie te delen. Het publiek kan het te veel informatie tegelijkertijd niet verwerken. Zij kunnen dit niet opslaan en daardoor is dit zonde, aangezien je dan ook te langdradig en saai kunt worden. Vandaar dat we dit moeten zien te voorkomen en daarmee helpt De Kop-Romp-Staart methode je verder. Zorg er in ieder geval voor dat je boodschap in deze onderdelen verpakt is.

Interactie

Door interactie toe te voegen aan je presentatie kun je van een monoloog een dialoog maken. Je geeft ze als het ware een stem, waardoor ze zich gehoord voelen. Daarnaast kun jij waardevolle informatie over je publiek inwinnen die je ook weer verder kunt uitwerken voor je bedrijf. Zeker een win-win situatie om in te zetten.

Van te voren is het altijd handig om te checken bij de organisatie of het publiek het onderwerp of product al kent. Zo ja, dan kun je hier handig op inspelen. Tevens is het goed dat je af en toe op een speelse manier een herhaling inzet over de boodschap die je wilt delen, zodat het publiek het beter blijft onthouden.

Ook tijdens een video of podcast opname kun je interactief presenteren. Het enige is dat jij op dat moment niet direct krijgt is respons. Je kunt ze bijvoorbeeld aan het denken zetten door een open vraag te stellen. Maar ook door ze een opdracht te geven die je ze direct na de opname kun laten uitvoeren. Zo maak je toch op een interactieve manier contact met jouw publiek.

Presentatie Communicatie

De staart

De staart is het laatste onderdeel van je gehele presentatie. In dit gedeelte zal voor het publiek uiteindelijk alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Op de nog onbeantwoorde vragen zullen zij hier wellicht de antwoorden krijgen.

Samenvatting

Maak van je hele presentatie een korte samenvatting van ongeveer vijf zinnen. Herhaal je boodschap met andere woorden dan in de romp. Het publiek zit niet op een algehele herhaling te wachten. Welke kernwoorden wil jij echt dat zij onthouden van je gehele presentatie?

Algemene vragenronde

Zorg dat alle vragen die het publiek nog heeft worden beantwoord worden in de algemene vragenronde. Neem hier ook echt even de tijd voor en raffel dit niet af! 

Het is mogelijk om bij je video of podcast-aflevering een opmerking en/of vraag te plaatsen. Zo kunnen zij toch de overige vragen aan je stellen. Vergeet dit dan niet tijdens je opname te vertellen.

Pitch-call of Call-to-action

Tijdens de pitch-sale is er de mogelijkheid om over je product te vertellen. Introduceer en/of demonstreer het product welke wellicht de oplossing kan bieden en die aansluit op je gehele presentatie. Het wordt altijd gewaardeerd wanneer je één product weggeeft aan het publiek.

Ook bij een video en/of podcast aflevering is het raadzaam om een ‘call to action’ toe te voegen aan de inhoud. Hoe nu verder? Kun je ze doorverwijzen naar nog een ander artikel, een andere video, een online training of welke vervolgstap zou jij willen dat zij gaan doen?

Afsluiter

Sluit je presentatie krachtig af. Wat ga je als laatste delen met het publiek? Houdt dit kort, want het publiek weet dat je aan het afsluiten bent.

Geef de methode die vorm die het beste bij jou past. Je mag ook onderdelen overslaan, alleen is het wel goed om de volgorde ervan aan te houden.

Wist je dat je deze methode ook kunt inzetten voor zowel je video’s, je podcast afleveringen en je blogs over je vakgebied? Deze presentatievormen kun je allemaal inzetten om jezelf en vooral ook je bedrijf te presenteren aan je doelgroep!

Denk jij nu, dit wil ik ook! Ik wil een ijzersterke inhoud maken, zodat ik het publiek mee kan nemen in mijn verhaal? Met een duidelijke opbouw, waardoor ze nieuwsgierig naar meer worden en tot de laatste seconde actief betrokken blijven? Dan is de online training: De KRS Methode voor je podium-video-podcast presentatie, helemaal iets voor jou.

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>