Presentatie maken met De Kop-Romp-Staart Methode

Artikel over structuur voor je presentatie

Presenteren met
De Kop-Romp-Staart Methode 

Elke presentatie heeft structuur nodig, zodat het publiek mee kan komen. Je hebt hiervoor een duidelijke opbouw nodig. Er zijn diverse structuur methodes ontwikkeld die je kunt gebruiken bij het maken en geven van je presentatie.

Bijvoorbeeld KISS, VVV, cirkelmethode, probleem – oplossing, voordeel-nadeel-conclusie, verleden-heden-toekomst en De Kop-Romp-Staart Methode.

Deze laatste methode ga ik behandelen in dit artikel. Voor het publiek moet je presentatie in één keer zo duidelijk mogelijk zijn. Hoe meer structuur je erin verwerkt, hoe beter zij jou waardevolle informatie kunnen onthouden.

  • Wil je liever dit artikel beluisteren? 

  • Wil je liever dit artikel beluisteren? 

Video - De Kop-Romp-Staart Methode

De voordelen van de KRS-Methode:

  • De methode gaat zowel jou als spreker, maar ook zeker het publiek, van een duidelijke structuur voorzien die je stap voor stap meeneemt in jouw verhaal.
  • Tevens krijg je meer rust in je hoofd, omdat de volgende stap duidelijk is waar je naar toe gaat. Zo krijg je een duidelijke volgorde die makkelijk aan te houden is.
  • Tijdens het maken van je verhaal, word je gekaderd omdat je op een andere manier de inhoud gaat maken. Zo krijg je ook in korte tijd je gehele presentatie af.

Als je meer over De Kop-Romp-Staart Methode wilt  weten, lees dan dit artikel, hier heb ik nog meer voordelen over deze geweldige methode voor je beschreven. Haal er je voordeel uit.

De Inhoud van de KRS-methode

De KRS Methode is opgedeeld in 3 delen die vervolgens weer is opgedeeld in delen. Zo zie je maar dat je op deze manier snel een duidelijke volgorde kan maken voor je presentatie.

De drie delen bestaan letterlijk uit De Kop, De Romp en De Staart. Je kan het ook zeker zien als het begin, midden en einde van je verhaal.

Door je verhaal te verwerken in de methode weet je het publiek geboeid te houden, omdat je ze van de ene focus brengt in de andere. Zo blijf je de aandacht van hun trekken. Dit komt ook zeker door de interactie die je in alle onderdelen kan toepassen.

De Kop van de methode

De start van je presentatie is ontzettend belangrijk omdat dit letterlijk de begin is. Als je deze goed inzet, kun je meteen het publiek overtuigen van het onderwerp van je verhaal.

Verrassende inleiding

Start je presentatie met een spontane, energieke inleiding. Het publiek wordt hierdoor positief verrast, hierdoor worden ze gestimuleerd om aandachtig naar je te luisteren. Maak ze nieuwsgierig naar meer! Denk bijvoorbeeld aan een waargebeurd verhaal, een citaat of een open vraag.

Jezelf voorstellen

Stel jezelf kort en krachtig voor. Laat je specialiteit en je vakgebied doorschemeren. Leg het er niet te dik bovenop, omdat dit niet echt gewaardeerd wordt. Het publiek staat altijd centraal in je presentatie.

Programma delen

Deel je doel en je programma met het publiek. Zo kunnen zij hun verwachtingen aanpassen, als dit nodig blijkt te zijn. Vertel ook tijdens een video of podcast over welk onderwerp jij je presentatie gaat geven.

Heb je hulp nodig bij het maken van een presentatie? Weet je niet goed waar te beginnen met de voorbereiding? Download dan het gratis boek met 10 presentatietips

De Romp van de methode

Het middengedeelte van je presentatie is waar je echt de inhoud gaat delen met het publiek. Dit is de langste gedeelte van je verhaal, waardoor je bewust moet zijn dat je niet te langdradig gaat worden.

Onderwerpen

Verdeel je informatie in 3 onderdelen. Zo beperk je jezelf om niet te veel onnodige informatie te delen. Het publiek kan het te veel informatie tegelijkertijd niet verwerken. Zij kunnen dit niet opslaan en daardoor is dit zonde, aangezien je dan ook te langdradig en saai kunt worden. Vandaar dat we dit moeten zien te voorkomen en daarmee helpt De Kop-Romp-Staart methode je verder. Zorg er in ieder geval voor dat je boodschap in deze onderdelen verpakt is.

Interactie

Door interactie toe te voegen aan je presentatie kun je van een monoloog een dialoog maken. Je geeft ze als het ware een stem, waardoor ze zich gehoord voelen. Daarnaast kun jij waardevolle informatie over je publiek inwinnen die je ook weer verder kunt uitwerken voor je bedrijf. Zeker een win-win situatie om in te zetten.

Ook tijdens een video of podcast opname kun je interactief presenteren. Het enige is dat jij op dat moment niet direct krijgt is respons. Je kunt ze bijvoorbeeld aan het denken zetten door een open vraag te stellen. Maar ook door ze een opdracht te geven die je ze direct na de opname kun laten uitvoeren. Zo maak je toch op een interactieve manier contact met jouw publiek.

De Staart van de methode

De staart is de laatste gedeelte van je gehele presentatie. In dit stuk gaan eigenlijk de puzzelstukjes op hun plaats vallen voor het publiek. De overige vragen die zij eventueel hebben, worden nu wellicht door je beantwoord.

Video - Hoe vat je een presentatie samen?

Samenvatting

Maak van je hele presentatie een korte samenvatting van ongeveer vijf zinnen. Herhaal je boodschap met andere woorden dan in de romp. Het publiek zit niet op een algehele herhaling te wachten. Welke kernwoorden wil jij echt dat zij onthouden van je gehele presentatie?

Algemene vragenronde

Zorg dat alle vragen die het publiek nog heeft worden beantwoord worden in de algemene vragenronde. Neem hier ook echt even de tijd voor en raffel dit niet af! 

Het is mogelijk om bij je video of podcast-aflevering een opmerking en/of vraag te plaatsen. Zo kunnen zij toch de overige vragen aan je stellen. Vergeet dit dan niet tijdens je opname te vertellen.

Pitch Sale / Call-to-action

Tijdens de pitch-sale is er de mogelijkheid om over je product te vertellen. Introduceer en/of demonstreer het product welke wellicht de oplossing kan bieden en die aansluit op je gehele presentatie. Het wordt altijd gewaardeerd wanneer je één product weggeeft aan het publiek.

Ook bij een video en/of podcast aflevering is het raadzaam om een ‘call to action’ toe te voegen aan de inhoud. Hoe nu verder? Kun je ze doorverwijzen naar nog een ander artikel, een andere video, een online training of welke vervolgstap zou jij willen dat zij gaan doen?

De afsluiter

Sluit je presentatie krachtig af. Wat ga je als laatste delen met het publiek? Houdt dit kort, want het publiek weet dat je aan het afsluiten bent.

Geef de methode vorm die het beste bij jou past. Je mag ook onderdelen overslaan, alleen is het wel goed om de volgorde ervan aan te houden.

Wist je dat je ook deze methode kan inzetten voor je video’s, je podcast en hoe je artikelen kan schrijven over je vakgebied? Deze manieren kun je allemaal inzetten om jezelf en vooral ook je bedrijf te presenteren aan je doelgroep!

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *