Presentatie maken met De Kop-Romp-Staart Methode

Presenteren met voldoende structuur - Echt Presenteren

Hoe verwerk je De Kop-Romp-Staart Methode in je presentatie? 

Elke presentatie heeft structuur nodig, zodat het publiek mee kan komen. Je hebt hiervoor een duidelijke opbouw nodig. Er zijn diverse structuur methodes ontwikkeld die je kunt gebruiken bij het maken en geven van je presentatie.

Bijvoorbeeld KISS, VVV, cirkelmethode, probleem – oplossing, voordeel-nadeel-conclusie, verleden-heden-toekomst en De Kop-Romp-Staart Methode.

Deze laatste methode ga ik behandelen in dit artikel. Voor het publiek moet je presentatie in één keer zo duidelijk mogelijk zijn. Hoe meer structuur je erin verwerkt, hoe beter zij jou waardevolle informatie kunnen onthouden.

  • Wil je liever dit artikel beluisteren? 

  • Wil je liever dit artikel beluisteren? 

Video - De Kop-Romp-Staart Methode

De voordelen van de KRS-Methode:

  • De methode gaat zowel jou als spreker, maar ook zeker het publiek, van een duidelijke structuur voorzien die je stap voor stap meeneemt in jouw verhaal.
  • Tevens krijg je meer rust in je hoofd, omdat de volgende stap duidelijk is waar je naar toe gaat. Zo krijg je een duidelijke volgorde die makkelijk aan te houden is.
  • Tijdens het maken van je verhaal, word je gekaderd omdat je op een andere manier de inhoud gaat maken. Zo krijg je ook in korte tijd je gehele presentatie af.

Als je meer over De Kop-Romp-Staart Methode wilt  weten, lees dan dit artikel, hier heb ik nog meer voordelen over deze geweldige methode voor je beschreven. Haal er je voordeel uit.

De Inhoud van de KRS-methode

De KRS Methode is opgedeeld in 3 delen die vervolgens weer is opgedeeld in delen. Zo zie je maar dat je op deze manier snel een duidelijke volgorde kan maken voor je presentatie.

De drie delen bestaan letterlijk uit De Kop, De Romp en De Staart. Je kan het ook zeker zien als het begin, midden en einde van je verhaal.

Door je verhaal te verwerken in de methode weet je het publiek geboeid te houden, omdat je ze van de ene focus brengt in de andere. Zo blijf je de aandacht van hun trekken. Dit komt ook zeker door de interactie die je in alle onderdelen kan toepassen.

Presenteren met voldoende structuur - Echt Presenteren

De Kop van de methode

De start van je presentatie is ontzettend belangrijk omdat dit letterlijk de begin is. Als je deze goed inzet, kun je meteen het publiek overtuigen van het onderwerp van je verhaal.

Verrassende inleiding

Gebruik een sterke inleiding die meteen het publiek aanspreekt om goed te gaan zitten voor jouw presentatie. Denk aan een waargebeurd verhaal, een citaat of een open vraag.

Jezelf voorstellen

Stel jezelf kort en krachtig voor, zodat het publiek weet wie de spreker is.

Programma delen

Waarover ga jij deze presentatie geven en hoe lang denk je dat hij gaat duren? Deze twee punten geven het publiek rust, omdat ze weten waar ze aan toe zijn.

Heb je hulp nodig bij het maken van een presentatie? Weet je niet goed waar te beginnen met de voorbereiding? Download dan het gratis boek met 10 presentatietips

De Romp van de methode

Het middengedeelte van je presentatie is waar je echt de inhoud gaat delen met het publiek. Dit is de langste gedeelte van je verhaal, waardoor je bewust moet zijn dat je niet te langdradig gaat worden.

Onderwerpen

Verdeel de romp in drie onderdelen waarin jij je informatie gaat opdelen. Als jij drie onderwerpen gaat aanhalen, dan blijft dit behapbaar voor je publiek.

Interactie

Door Ga echt bewust contact maken met het publiek door bijvoorbeeld gerichte vragen aan hun te stellen. Je krijgt hierdoor ook op een andere manier contact en werk je aan een band met ze.

Van te voren is het altijd handig om te checken bij de organisatie of het publiek het onderwerp of product al kent. Hier kun je dan op inspelen. Tevens is het goed dat je af en toe op een speelse manier een herhaling inzet over de boodschap die je wilt delen, zodat het publiek het beter blijft onthouden.

De Staart van de methode

De staart is de laatste gedeelte van je gehele presentatie. In dit stuk gaan eigenlijk de puzzelstukjes op hun plaats vallen voor het publiek. De overige vragen die zij eventueel hebben, worden nu wellicht door je beantwoord.

Video - Hoe vat je een presentatie samen?

Samenvatting

Maak een kleine samenvatting met de highlights van je gehele presentatie. Verwerk hier ook zeker je boodschap kort en krachtig in. Door herhaling onthoudt het publiek het in het algemeen beter, vandaar dat dit erg belangrijk is aan het einde.

Algemene vragenronde

Tijdens deze ronde kunnen nog de overige vragen aan je gesteld worden. Heeft er niemand een vraag, maak er dan ook geen ding van. Er zijn ook genoeg mensen die blijven wachten totdat ze de beurt krijgen om een vraag aan je te stellen.

Houd met de vragenronde(s) ook altijd rekening met de tijd, deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je presentatie langer duurt dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Pitch Sale

Wil jij graag producten verkopen die in teken staan van je boodschap en de inhoud van je presentatie? Dan kun je hier nu over beginnen. Je kan ook altijd een leuke actie verzinnen, waardoor je een cadeau weggeeft aan een willekeurige persoon. Zo weet je meteen of er daadwerkelijk animo is voor je product.

De afsluiter

Met welke woorden ga jij je presentatie afsluiten? Zorg ervoor dat je met kracht afsluit!

Geef de methode vorm die het beste bij jou past. Je mag ook onderdelen overslaan, alleen is het wel goed om de volgorde ervan aan te houden.

​Wist je dat je ook deze methode kan inzetten voor je video’s, je podcast en hoe je artikelen kan schrijven over je vakgebied? Deze manieren kun je allemaal inzetten om jezelf en vooral ook je bedrijf te presenteren aan je doelgroep!

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *