Jezelf voorstellen als ondernemer? Leer Pitchen!

Leer pitchen

Jezelf voorstellen als ondernemer? Leer Pitchen! 

Ben jij al bekend met het woord pitchen? Of denk je dat dit niets voor jou is? In dit artikel wil ik je in beide gevallen meer vertellen over wat het is en wat de voordelen ervan zijn en waarom je als ondernemer je pitch altijd paraat moet hebben.

We gaan eerst eens terug naar waar het allemaal begon en dat is in Amerika. Er stonden twee zakenmannen bij elkaar in de lift en toen vroeg de een aan de ander: ‘wat doe jij voor werk?’

Meteen wist de man, nu moet ik snel zijn aangezien de lift van de ene verdieping naar de volgende verdieping gaat in een paar seconde tijd. Je hebt dus letterlijk één minuut de tijd om te vertellen wat je nu eigenlijk doet en dat is precies hetzelfde voor de andere man in de lift. Dus in raptempo moet je het verteld hebben!

En door dit gesprek in de lift is de ‘elevator pitch’ ontstaan.

Je hebt ook nog gewoon pitchen en in het algemeen is dat eigenlijk een paar minuten de ander overtuigen van jouw verhaal. Tevens heb je het dan ook nog over je product of dienst die je graag wilt verkopen aan de persoon in kwestie.

In dit artikel ga ik je meer vertellen over de elevator pitch, want die ga je vaker inzetten als ondernemer.

  • Wil je liever dit artikel beluisteren?

  • Wil je liever dit artikel beluisteren?

Video - Jezelf pitchen als ondernemer

Jezelf overtuigend Pitchen:

Stel:

  • jij komt bij de bakker, je trekt een nummertje en gaat wachten totdat je aan de beurt bent. Nu staat er iemand naast je, daar raak je mee aan de praat en die vraagt jou, wat doe jij voor werk?
  • jij gaat naar een netwerkbijeenkomst toe en een onbekende ondernemer vraagt aan jou: wat doe jij?
  • jij gaat naar een verjaardagsfeestje en daar kom je een oude bekende tegen, die aan jou vraagt: wat doe jij tegenwoordig?
  • jij gaat een video opnemen voor bijvoorbeeld op social media of voor je  website. Hoe ga jij jezelf dan voorstellen en uitleggen wat je nu precies doet?

Ahfijn, ik gok dat je m’n punt ondertussen begrijpt en dat het voor elke ondernemer belangrijk is, dat je goed uit je woorden kunt komen als jij jezelf voorstelt.

De elevatorpitch is eigenlijk niet meer of minder dan, jezelf en je bedrijf voorstellen aan een ander persoon. 

Want, het zou zo maar kunnen dat de persoon bij de bakker, netwerkbijeenkomst, oude bekende bij het feestje of de kijker van jouw video toevallig ook jouw potentiële klant is! Of dat zij gaat netwerken voor jou, wanneer ze iemand hoort over de problemen die jij kunt oplossen met jouw dienst of product. Dat zou toch 2 vliegen in één klap zijn?!

Wil jij jezelf op meer dan 30+ plaatsen voorstellen op de online web? Dit omdat je dan direct een sterke eerste indruk afgeeft, dat je duidelijk bent over wie je bent, wat je doet en wie je verder helpt?

Vraag dan nu deze gratis checklist aan.

Jezelf voorstellen checklist

De voordelen:

Het lukt je om op elk gewenst moment jezelf aan iedereen voor te stellen, waardoor je zeker en krachtig kunt overkomen bij je gesprekspartner.

Je komt goed uit je eigen woorden, aangezien je helder voor jezelf hebt wat je nu precies wilt zeggen. Je vergeet geen belangrijk punten en struikelt minder over je eigen woorden.

Je komt goed uit je eigen woorden, aangezien je helder voor jezelf hebt wat je nu precies wilt zeggen. Je vergeet geen belangrijk punten en struikelt minder over je eigen woorden.

De gesprekspartner kan zichzelf of anderen in jouw pitch gaan herkennen, waardoor jij nieuwe potentiële klanten kunt werven voor je bedrijf.

Op social media kun jij jezelf omschrijven in een paar zinnen, zodat jij jezelf goed op de kaart zet of sterker nog dat je meteen meer volgers krijgt.

Op social media kun jij jezelf omschrijven in een paar zinnen, zodat jij jezelf goed op de kaart zet of sterker nog dat je meteen meer volgers krijgt.

Wanneer je bij een netwerkbijeenkomst bent en daar doen ze een grote voorstelronde, dan kom jij dus ook aan de beurt. Jij weet nu, precies wat je moet zeggen, waardoor je vooraf minder stress of zenuwen gaat krijgen.

Een pitch opent ook een gespreksonderwerp, aangezien je gesprekspartner vervolgens vragen hierover kan gaan stellen. Dit kan ook zijn wanneer de ander begint met pitchen.

Een pitch opent ook een gespreksonderwerp, aangezien je gesprekspartner vervolgens vragen hierover kan gaan stellen. Dit kan ook zijn wanneer de ander begint met pitchen.

Je kunt door middel van een goede pitch makkelijker, nieuwe potentiële klanten werven, voor je onderneming.

Leer pitchen

Nog een bonus Pitch tip!

Wanneer jij op een netwerkbijeenkomst staat en jij begint met het vragen aan de ander, wat hij doet. Hij begint zijn pitch te vertellen en dan stopt hij. Zet dan niet meteen je eigen pitch in, maar wacht tot hij er over begint. Valt het stil dan kan jij altijd gaan doorvragen over zijn/haar pitch, zichzelf of over zijn bedrijf.


Netwerken ‘draait’ om de ander, aangezien jij de ander wil verder helpen. Vandaar dat het goed is dat je de andere belangrijker maakt dan jezelf!

Zoals je waarschijnlijk al door hebt, ben ik fan van het hebben en geven aan een keigoede pitch! Elke keer als je het uitspreekt ben je al weer beter dan de vorige keer. Hoe vaker je het hardop zegt, hoe makkelijker het ook gaat worden!

Heb jij nou geen idee wat je hierover moet zeggen of loop je vast in je eigen pitch? Dan heb ik goed nieuws voor je! Tijdens de Pitch 5-daagse ga ik jou hiermee verder helpen. We gaan aan de slag met je eigen introductie tekst, zodat jij je voortaan op ieder moment kunt voorstellen. Je kunt direct beginnen met deze cursus Doe je ook mee?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


7 Tips om je interactie te vergroten
Flip-over VS Whiteboard
Jezelf kort en bondig voorstellen tijdens de presentatie
Een foutje tijdens je presentatie… 5 tips
Plan-B voorbereiden voor je presentatie
Interactie kan ook verkeerd gaan tijdens je presentatie
Als ondernemer opvallen door YouTube te gebruiken
10 voordelen om LIVE te gaan op social media
Start met LIVE video op social media, alleen hoe begin je?

Pitch 5-Daagse Cursus

Je kunt vandaag al beginnen..!

Kun jij op ieder moment jezelf voorstellen, deel jij essentiële kernmerken over jezelf en je bedrijf, maak je ze nieuwsgierig naar meer?

In deze 5-daagse pitch cursus ga ik samen met jou aan de slag om een succesvolle pitch te formuleren die je zowel verbaal als schriftelijk kunt inzetten om nieuwe klanten voor je bedrijf te werven. Ook jij kunt jezelf comfortabel en gemakkelijk pitchen tijdens je presentatie op een podium, in een video en/of podcast aflevering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *