Hoe herken je ongeïnteresseerde lichaamstaal?

Sterke lichaamstaal

Presenteren met de juiste lichaamstaal

Op netwerkbijeenkomsten, bij de bakker of gewoon thuis kom je vaak genoeg in gesprek met mensen. Echter kan het voorkomen dat het gesprek niet altijd op het perfecte moment uitkomt. Of het kan ook zijn dat je niet geïnteresseerd ben in het onderwerp. Deze situatie kan je van beide kanten overkomen.

Als voorbeeld: Jij bent bijvoorbeeld druk aan het vertellen over jouw onderwerp of je gesprekspartner blijft maar door praten.

Hoe kun je nu goed ongeïnteresseerde lichaamstaal ontcijferen? In deze blog ga ik je een aantal voorbeelden geven. Sommige liggen voor de hand, maar moeten wel eerst ontdekt worden.

Video - Hoe word je onthouden als spreker?

Non-Verbale communicatie

1. Oogcontact

Het oogcontact tussen jullie wordt minder en minder. Jij kijkt hem nog aan, alleen kijkt hij om zich heen. Hij gaat opzoek naar passende afleiding.

2. Lichaamshouding

Zijn houding verandert van een open naar een gesloten lichaamshouding. Dit kun je goed aan de armen zien. Zijn armen kunnen dan veranderen van naast de romp naar de armen over elkaar, in de zij of op de rug.

3. Gebaren

Gaat hij toevallig kijken op z’n horloge, telefoon of in zijn tas? Dan is hij opzoek naar afleiding. Je kunt namelijk makkelijk zeggen ‘oh ik moet er snel vandoor, omdat…’ Het zijn clichés, alleen iedereen blijft ze gebruiken.

4. Bewegen

Hij kan ineens gaan bewegen met zijn handen of voeten. Je herkent het meteen aan ‘het wachten’ tikje die we allemaal in de wachtkamer kunnen doen. Overduidelijk!

Afleidende lichaamstaal

Verbale communicatie

5. Korte antwoorden

Is hij heel kort met de antwoorden die hij geeft? Zegt hij bijvoorbeeld alleen maar ja, nee, dat kan, ik zou het niet weten, etc. Dan blokt hij als het ware alle vragen af die jij stelt. Hij heeft duidelijk geen behoefte om een goed antwoord aan je te geven.

6. Monoloog > Dialoog

Het laatste is ook tevens de duidelijkste. Van een dialoog verandert het gesprek in een monoloog. Jij bent nu echt nog alleen het praten. Help de ander en sluit het gesprek dat jij voert af.

Wanneer je één van deze voorbeelden opmerkt, dan is het goed om je gesprek af te ronden. Zo kunnen jullie beide weer verder gaan, waarmee jullie bezig waren. Deze ongeïnteresseerde lichaamstaal kun je elke dag, op elk moment tegen komen! Zeker interessant om eens daarop te letten.

Ben jij wel eens in zo’n situatie terecht gekomen?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *