Ambitieus, observerend en veelzijdig, dat is wie ik ben!

Ambitieus, observerend en veelzijdig zijn de drie kernmerken die mij als presentatiecoach omschrijven. Graag stel ik mezelf aan je voor, ik ben Martiena de Graaf en ondertussen al meer dan 5 jaar het gezicht van Echt Presenteren.

Mijn missie als presentatiecoach is, om ondernemers bewust te maken van hun eigen presentatiekracht. Dat (eindelijk) het kwartje valt en dat ze leren zichzelf te appreciëren. Dit zowel als persoon, ondernemer en expert. Dankzij bewustwording kom je erachter wie je bent, wat je doet en ook specifiek waarmee jij als expert jouw doelgroep verder gaat helpen.

Kwartje gevallen? Vanaf dat moment ga jij met voldoende zelfvertrouwen en óók met plezier jezelf op jouw eigen wijze presenteren. Geen trucjes of poeha, maar gewoon de persoon die jij echt bent, die willen wij (jouw publiek) leren kennen wanneer jij een presentatie geeft.

Natuurlijk ben ik niet van de één op de andere dag ondernemer geworden. Ook ik heb verschillende mooie up’s en bijzondere down’s meegemaakt. Deze zal ik zo beknopt mogelijk met je delen in mijn persoonlijk ondernemers verhaal.

Martiena de Graaf
Coaching Traject

Ambitieus...

Al vanaf 1996 (4 jaar oud) sta ik maar al te graag op het podium. Ik vond het toen al geweldig om voor een publiek te playbacken. De playbackshow werd 2 keer per jaar georganiseerd en ik deed tot aan mijn twaalfde iedere keer mee. Onbewust vond ik het toen al ‘heerlijk’ om in andermans huid te kruipen.

De vrijheid die ik kreeg op het podium, had ik ook thuis op de boerderij. Wij hadden geen directe buren en daarom kon ik iedere dag met zoveel volume zingen als ik wilde. In 2000 kreeg ik een promo cd van de Musical Elisabeth, (deze kreeg je bij een wasmiddel) die cd heb ik echt helemaal grijs gedraaid.

Het was daarom ook niet echt een verrassing dat ik op mijn zestiende de musicalopleiding wilde volgen. Ik had één droom en dat was zingen en acteren op het podium. Al gelijk in het eerste jaar heb ik de hoofdrol bemachtigd waaraan alle drie de leerjaren meededen. On- en bewust deed ik hiervoor auditie en kreeg ik de rol.

In de jaren die volgden, kreeg ik alleen maar hoofdrollen… Dit is natuurlijk geweldig, alleen werd ik hierdoor steeds onzekerder. In drie jaar tijd ben ik zo ontzettend gegroeid en is het me eigenlijk overkomen. Nu ik dit zo schrijf, krijg ik een dubbel gevoel. Ja, ik heb hard gewerkt om de diverse rollen te bemachtigen. En nee, ik heb niet echt het gevoel gehad dat dat ik er veel moeite voor moest doen. Ik gok dat dit ook de reden is geweest dat ik mezelf ben verloren.

Martiena

Observerend...

Na 3 jaar ben ik in 2011 afgestuurd en ik durfde geen vervolg opleiding te doen. Daarom heb ik een tussenjaar genomen. Hierin volgde ik een zaterdag opleiding musical, meerdere clownerie trainingen en ging ik werken voor de Animatie Compagnie.

Vervolgens deed ik auditie bij de opleiding theaterdocent. Ik werd aangenomen en wat heb ik daar ontzettend veel geleerd. Niet alleen over hoe je voor de groep staat, maar ook vooral veel over mezelf. Vanaf maart verloor ik steeds meer mezelf en wist ik dat ik hulp nodig had. Ik gok dat niemand dit echt wist, omdat ik een levensecht masker op had welke alleen maar een glimlach toonde.

Er lag een depressie op de loer en die heb ik (helaas en gelukkig)* met beide handen aangepakt. Vanuit school, familie, vrienden en de therapeut kreeg ik voldoende hulp om er binnen een jaar vanaf te zijn. Ook dit en dat ik het schooljaar heb afgemaakt (maart t/m juli) laat weer mijn ambitieuze kant zien.

Met Oud & Nieuw (2013/2014) heb ik tegen mezelf gezegd, het is genoeg geweest. Je mag weer oprecht ‘plezier’ gaan ervaren. Je hoeft jezelf niet meer te verstoppen! Ga geloven in je eigen kracht en ga inzien hoe ver je al bent gekomen…

In februari 2014 werden mij meerdere banen als recreatiemanager aangeboden. Ik heb gekozen om m’n spulletjes te pakken om voor 7 maanden op attractiepark Bobbejaanland in België te gaan werken. Na de selectie en oefen periode, voor een team samen te stellen, zijn wij in april begonnen aan een smurfenseizoen. Dit waren twee geweldige jaren waarin ik iedere dag voor duizenden mensen mocht optreden.

Ook heb ik ontzettend veel geleerd dankzij mijn teams met meer dan 35 entertainers. Dit was een geweldig avontuur, die ook nog op het juiste moment kwam. Het mooiste van dit alles is, dat ik mijn partner in België heb gevonden. Nog iedere dag ben ik dankbaar dat deze kans mij is gegeven.

Veelzijdig

In 2015 werd mij gevraagd of trainer wilde worden bij de Animatie Compagnie. Jazeker wilde ik dit! Ik vind het geweldig om met jong volwassenen te werken. Ik laat ze inzien waar ze zoal goed in zijn en wat nog de verbeterpunten zijn. Mijn jaren als recreatiemanager en door mijn eigen ervaring(en) kan ik gemakkelijker anderen verder helpen. Het gaat er mij om, dat je leert wie jezelf bent, dat je eerlijk durft te zijn en dat je inziet wat je allemaal wel kan.

Tijdens de opleiding tot trainer, heb ik ook een coachopleiding gedaan. Ik wil meer weten hoe ik mensen beter kan bereiken door middel van mijn eigen gedrag (mijn doen en laten).

Vervolgens ben ik gaan nadenken, wat wil ik nu echt? Ik ging met mijn zus mee naar een netwerkbijeenkomst en toen wist ik het. Ik wil ondernemers verder helpen. Als ondernemer moet je jezelf op ieder moment presenteren. Sterker nog je krijgt en verliest klanten door je presentatie. Daarom werd mijn missie, ondernemers helpen zodat ze zelfverzekerd met plezier en voldoende overtuigingskracht zichzelf gaan presenteren. Dat ze juist klanten aantrekken die specifiek voor hun kiezen door hun presentatie.

Vanaf toen is het gebeurd, in no-time had ik Echt Presenteren (2016) bedacht. Geen trucjes en zeker geen overdreven poeha! Ga presenteren, zoals je echt bent.

Ondertussen geef ik trainingen en coaching aan ondernemers die beter willen leren presenteren op een podium, maar ook tijdens het opnemen van video’s en podcast afleveringen. Ik heb heerlijk divers werk en iedere dag is anders.

Het is, mijn missie om jou bewust te maken van je eigen talenten en de kracht van je expertise. Dat jij met jouw kennis, jouw doelgroep gaat verder helpen. Dat vervolgens jouw doelgroep voor jou kiest, omdat jij JIJ bent.

Zo, nu weet je in een notendop wie ik ben als persoon en ondernemer, waarom ik presentatiecoach ben geworden en waarom ik dus doe, wat ik doe.

Hoe kan ik jou helpen?

Wil jij klaar zijn met de worstelingen omtrent jezelf presenteren op een podium, in een video en/of podcast opname? Zullen wij samen aan de slag gaan, zodat jij in een korte tijd eindelijk gaat schitteren als ondernemende expert?

1-op-1 Coaching

Tijdens de 1-op-1 coaching, ga jij werken aan je zelfvertrouwen, bewustwording en kom jij erachter wie jij bent en wat je doet. De coaching sessies worden op maat gemaakt, waardoor je de persoonlijke begeleiding krijgt waar jij behoefte aan hebt.

Workshops & Trainingen

Volg een workshop of training in groepsverband. Iedere maand kun jij meer leren over jezelf en over een bepaald presentatie onderwerp.

Coaching Traject

Als ondernemende expert, wil jij het liefst iedere dag een nieuwe klant erbij. Om dit te bereiken moet jij overtuigend overkomen, want als jij niet gelooft in wat je doet, waarom zouden je potentiële klanten dit dan wel doen? Tijdens een traject ga jij leren hoe je voortaan echt en overtuigend overkomt.

Nog 10 weetjes over Martiena..

1. Wonen in belgie 

Vanaf 2021 woon ik officieel in België. Ook Echt Presenteren is met mij mee verhuisd. Oftewel, ik ben een Nederlandse die is geëmigreerd naar België. Natuurlijk is het wennen en gaan bepaalde dingen anders dan dat ik gewend was. Toch ben ik super blij dat ik deze overstap heb gemaakt en dat ik nu een Neder-Belg ben. Eind oktober zijn wij zelfs in het huwelijksbootje gestapt en gaan we voortaan als getrouwde man en vrouw door het leven.

2. BOEK GESCHREVEN

In 2019 ben ik gevraagd door uitgeverij Rendement of ik een boek wilde schrijven over ‘presenteren en pitchen’. Wat was dit een gave periode! Een boek schrijven stond niet op mijn bucketlist, maar wat ben ik er apetrots op!

3. SKI ONGELUK

In 2018 ben ik tijdens het oefenen, van bovenaan de piste – beneden tegen de muur aan gebotst. In mijn linkerbeen had ik drie botbreuken en in mijn rechterbeen waren mijn kniebanden flink uitgerekt. Dit resulteerde tot 2 maanden full-time in de rolstoel en helemaal opnieuw leren lopen. Na een revalidatie van minstens één jaar, kan ik bijna alles weer. Ik heb ontzettend veel geluk gehad! 

4. HELAAS EN GELUKKIG EEN DEPRESSIE GEHAD…

  • Eindelijk ben gaan inzien dat ik mezelf iedere keer meer verloor in de rollen die ik speelde. Ik wilde liever een personage zijn, dan mezelf.
  • Oprecht durf te kijken naar anderen. Ik zie in een mum-van-tijd of iemand echt is of een rol speelt. Ik zie iemand voor wie die persoon echt is, dit doe ik door bewust te kijken (lichaamstaal) en te luisteren (verbale-communicatie).
  • Nu kan luisteren naar mijn lichaam. Meerdere keren ben ik tegen de lamp gelopen en ben ik lichamelijk onderuit gegaan. Nu weet ik, even rustig aan doen, want je bent immers ook maar gewoon een mens.

5. E.C.H.T. METHODE ONTWIKKELD

In 2018 ben ik een methode gaan ontwikkelen die precies omvat wat ik nu doe als presentatiecoach. Waar kan ik je nu expliciet mee verder helpen? Dit allemaal heb ik verwerkt in de E.C.H.T. Methode. Dankzij deze methode ga jij je bewust worden over jezelf, leer jij je doelgroep centraal te zetten, weet jij wat je lichaamstaal vertelt en op welke manier jij je tekst het beste kunt delen.

6. DE JONGSTE VAN 4 MEIDEN

Thuis ben ik de jongste, die altijd hetzelfde wilden doen als mijn oudere zussen. Met de oudste 2 scheel ik 7 jaar en de andere 5 jaar. Samen met mijn zus Annemieke Ceelen, vormen wij ook een soort van tweeling. Wij zijn naast elkaars beste vriendin ook zakenpartners. Ik vind het geweldig dat ik mag helpen in haar bedrijf Yuna Sky.

7. TRAINER OP SCHOLEN

Door het hele jaar heen werk ik dankzij Jelloo, op meerdere scholen zowel in Nederland als in België. Ik geef trainingen zowel over animatie vaardigheden tot aan het creëren van een beleving. Ik vind het werkelijk waar iedere keer een feestje om voor een groep studenten te staan. Van een beetje tegenstribbelen tot aan het uitdelen van een certificaat.

8. IDEEËN GENERATOR

Het is, mijn missie om jou bewust te maken van je eigen talenten en de kracht van je expertise. Dat jij met jouw kennis, jouw doelgroep gaat verder helpen. Dat vervolgens jouw doelgroep voor jou kiest, omdat jij JIJ bent.

9. ALTIJD MEER WILLEN LEREN…

Als klein meisje kon ik eigenlijk niet zo goed leren. Ik denk dat ik eerder een bril nodig had, want sinds dat ik die heb, dansen mijn zinnen niet meer. Daarnaast ben ik ook echt praktijk gericht ingesteld. Ik gok dat deze twee redenen ervoor hebben gezorgd dat ik nu ontzettend leergierig ben. Ik vind het echt kicken, wanneer ik weer ergens achter ben gekomen of dat ik zelf een nieuwe handeling als ondernemer kan uitvoeren. Het lijkt net alsof ik mijn leergierige momenten pas heb ontwikkeld nadat ik klaar was met school.

10. DROMEN ACHTER NA JAGEN

Als klein meisje had ik een droom om musicalster te worden, dat is gelukt. Ik heb gewerkt om (wat voor mij) het hoogst haalbare was. Toen ik verzadigd was, heb ik een nieuwe droom gekregen. Groot te worden als presentatiecoach, waardoor ik ontzettend veel ondernemers kan verder helpen. 

Karin Bor

'Martiena is super enthousiast, creatief en vindingrijk. Ze luistert goed naar je. Voor je het weet stap je (volkomen op je gemak), buiten je comfort zone. Op het gebied van presentatie, voor een groep, op een podium of op beeld is zij de expert die je kan helpen om over te komen als jij wil. Ze geeft je een boost zelfverzekerdheid mee! 

Ineke Swart den Boer

'Martiena is echt een expert op het gebied van presenteren.  Ze helpt je om te ontdekken hoe je overkomt en welke zaken je krachtiger maken bij het presenteren. Dit doet ze op open en constructieve manier en met humor.'

Sylvia Klink

'Martiena is iemand die zeer gedreven is en verschrikkelijk kundig in haar vakgebied. Ze laat je je gemak voelen en geeft je handvatten hoe je je als expert echt kan presenteren. Martiena is een echte ideeëngenerator en een echte expert!'

>