Waarom nu starten met blogs, video en/of podcast?

vloggen, bloggen en podcasten

'Ook jij kan jouw waardevolle kennis delen met je doelgroep!'

Ben jij ondernemer en ben je al een tijdje aan het twijfelen of je moet gaan starten met het schrijven van artikelen, het opnemen van video’s en/of het inspreken van eigen podcast afleveringen? Wat goed, want dan neem jij zowel je eigen als mijn vakgebied serieus. Als presentatiecoach raad ik ondernemers aan om op elk willekeurige moment te starten met het presenteren van zichzelf en je bedrijf.

Wist je dat er meerdere presentatievormen zijn die jij letterlijk vanuit je eigen huiskamer kunt starten, zonder dat er indirect mensen bij betrokken zijn?

In dit artikel ga ik het hebben over de drie presentatievormen (blog/video/podcast) die de meeste ondernemers nog niet inzetten en waardoor jij nu kan opvallen met jouw bedrijf. Ook ga ik de voordelen en de overeenkomsten met je delen.

Instapod - Video VS Podcast

De presentatievormen zijn..

De presentatie-vormen zijn..

 • Een artikel schrijven
  Op (bijna) elke website is er een speciaal onderdeel ingebouwd en dat heet ‘berichten’ hierin kan jij geschreven teksten publiceren en vervolgens bijpassende afbeeldingen toevoegen tussen je teksten.
 • VIDEO'S OPNEMEN
  Je kunt video’s opnemen met je eigen fotocamera, smartphone, webcam of je huurt een videobedrijf in die professionele video’s voor je kan maken. Deze video’s kun je vervolgens publiceren op YouTube, zodat je deze video’s kunt delen op alle sociale media platformen en/of kunt gebruiken in je marketingstrategie.
 • PODCAST AFLEVERING INSPREKEN
  Met je eigen afleveringen mag je uitgebreid spreken over je vakgebied, door je eigen (persoonlijke) voorbeelden te delen, kun jij je luisteraars inspireren. Ook leuk om te weten is, dat elk op zichzelf staande aflevering ook afzonderlijk gevonden kunnen worden door diverse zoekmachines.
vloggen, bloggen en podcasten

De voordelen & overeenkomsten

Je mag zelf bepalen hoe je de vorm gaat inzetten

Je kunt bijvoorbeeld de presentatievorm zo klein of zo groot mogelijk maken. Hiermee bedoel ik: je kunt een video van 10 seconden al delen op je social media of een podcast aflevering maken van 15 minuten. Je mag dit voor jezelf invullen! Liever kort en krachtig, dan langdradig en saai. Voorkom dat je gebakken lucht gaat verkopen aan je doelgroep.

LAten zien dat jij een expert bent in jouw vakgebied

Door één of meerdere van deze presentatievormen in te zetten kan jij naast het versterken van je band, ook laten zien dat ze jou en je expertise mogen vertrouwen. Dat jij een ondernemende expert bent in jouw vakgebied.

Dezelfde manier van voorbereiden

Vanaf het bedenken van geschikte onderwerpen, het formuleren van je boodschap tot aan het verwerken van voldoende structuur, is de opbouw voor alle drie de presentatievormen hetzelfde.

Spreken over je vakgebied

Je leert jezelf te uiten over jouw vakgebied. In dit geval zal het zowel schriftelijk als mondeling zijn. Hierdoor zal het steeds gemakkelijker voor je worden. Het kan namelijk ‘oh zo helder voor jezelf zijn’, alleen hoe breng jij dit zo helder mogelijk over? Jouw waardevolle informatie delen is de volgende stap.

Ze leren zowel je werkwijze als jou kennen

Je maakt op een nieuwe manier contact met ze, waardoor ze in de loop van de tijd daadwerkelijk door jou verder geholpen willen worden. Je maakt dan van je doelgroep je klant.

Gratis en makkelijk te verwerken in je marketing

In eerste instantie, als je niemand inhuurt om je teksten te schrijven of om je beeldmateriaal op te nemen, is het gratis. De enige investering is jouw waardevolle tijd.

Als je vervolgens een artikel, video of een podcast aflevering af hebt, kun je deze ook gratis promoten door dit te delen op je Social Media kanalen, YouTube, op je eigen website en te versturen per e-mail.

Vanuit je eigen huis

Je kunt letterlijk vanuit je kantoor of huiskamer deze presentatievormen gaan inzetten. Het enige wat handig is, is dat je de juiste apparatuur gebruikt. Denk aan een microfoon en camera voor je video en podcast.

Video's opnemen

Maak van één inhoud..

Wist je dat jouw waardevolle inhoud voor alle drie de presentatievormen ingezet kunnen worden? Sterker nog, ik ga je nog een presentatievorm voorleggen.

Stap 1: Maak een waardevolle blog aan de hand van De Kop-Romp-Staart Methode, met daarin verschillende tips die jij wilt delen.

Stap 2: Neem de tekst op en maak van je artikel een blogcast*. Deze kun je vervolgens bij je artikel voegen, hierdoor kunnen ze naast het lezen ook je artikel beluisteren.

Stap 3: Ga daarna de inhoud opsplitsen in verschillende steekwoorden. Belangrijk detail: bewaar de juiste  volgorde. Je kan nu via deze steekwoorden zowel een video als een podcast aflevering opnemen.

Als je deze stappen volgt, dan heb je van één inhoud meerdere presentatievormen gemaakt. Vervolgens kun je zowel je blogcast, video en/of podcast toevoegen aan je artikel. Hierdoor word je artikel in één keer een stuk waardevoller.

*Blogcast = een opname van je gesproken blogartikel.

 • Benieuwd naar een Blogcast? Hieronder heb ik er één gedeeld over het online presenteren van jouw bedrijf.

Zoals je wellicht door hebt ben ik duidelijk een FAN van deze presentatievormen. Naast dat jij leert om jezelf te uiten, kan je ook echt gaan werken aan de relatie met je doelgroep. Dit is toch immers de reden waarom jij ondernemer bent geworden? Om jouw diensten en/of producten te verkopen? Als jij in je marketingstrategie één of meerdere van deze presentatievorm(en) verwerkt, kan jij jouw verkoop genereren.

Zou jij graag willen weten hoe je het beste kan beginnen met het maken van video’s en/of je podcast afleveringen?

 • Video’s opnemen
  Om video’s te maken heb ik voor jou de 5-daagse videotraining gemaakt ter voorbereiding voor het opnemen van een video. Dit om stapsgewijs jouw video-obstakels op te ruimen en je vertrouwd te laten raken met het mooie video-vak. Zodat jij die sprong gaat wagen!
 • Podcast afleveringen inspreken
  Liever eerst starten met podcast? Ook hiervoor heb ik een podcast-videoreeks gemaakt, zodat jij met gemak kan starten met het delen van jouw waardevolle informatie in je eigen afleveringen.

Welke presentatievorm ga jij inzetten? 

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *