Een presentatie foutje, we kennen het allemaal en toch gaan we er anders mee om. Weet jij wat je doet wanneer je een (klein) foutje maakt tijdens het geven van je presentatie?
Een presentatie foutje, we kennen het allemaal en toch gaan we er anders mee om. Weet jij wat je doet wanneer je een (klein) foutje maakt tijdens het geven van je presentatie? Ken je dat, je zit in een heerlijke presentatie flow en je bent gewoon aan het spreken over je geliefde vakgebied. Datgene waar je hele dag over aan het praten bent en waarvoor ze je ‘bij wijze van spreken’ midden in de nacht wakker kunnen maken en jouw kennis staat paraat.
Dan zou je toch niet verwachten dat je ineens je tekst tijdens het geven van een presentatie kwijt bent? Dat je niet meer weet waar je gebleven bent of waar je naar toe zou gaan..? Dat lijkt toch haast onmogelijk?
Ik kan je uit eigen ervaring vertellen, dat je op ieder moment vast kunt komen te zitten in je eigen spinnenweb, genaamd je koppie. Wanneer je een hoge prestatiedrang hebt en je alles in één keer goed wil doen, dan gaat het vaak moeizamer waardoor kleine foutjes ontstaan.

In dit artikel ga ik je meenemen naar de meest gemaakte ‘oepsies’ tijdens het geven van een podium-video-podcast presentatie. Daarnaast vertel ik er ook bij, hoe je sneller uit dit moment kunt komen door jezelf te herpakken. Want dat is het allerbelangrijkste, dat je door blijft gaan...

Wil je liever dit artikel beluisteren?

Is het een presentatie foutje of een oepsie?

Tijdens of na het geven van een presentatie kunnen we heel gemakkelijk een stempel drukken met ‘dit was een grote fout’. Ik doe iets verkeerd, ik ben niet tevreden en meteen is het een grote fout geweest om deze presentatie te geven.

Maar zullen we ons eerst eens afvragen: wat is een fout?

Noemen we een verspreking, iets vergeten of even afdwalen van het onderwerp al een fout?

Dit is een onderwerp die ik vaak behandel tijdens één van mijn coaching sessies met ondernemers die ik mag begeleiden. Normaal gesproken deel ik niet zozeer mijn uitgesproken mening in een artikel, maar nu wel. Ik vind namelijk, dat een foutje maken menselijk is. Als jij jezelf daarna weer herpakt dan vergeet het publiek dit momentje zo.

Eigenlijk kun je het zo zien... Je bent uit eten en je knoeit met ............ op je kleding. Gelijk wil je dit natuurlijk verbergen en je begint met schoonmaken. Vervolgens ben je zo aan het hannesen dat het kleine vlekje alleen maar groter wordt. Het is nu een beste vlek die vrij opvallend is.

Dit is hetzelfde dan wanneer je van je ‘oepsie’ een te groot punt maakt tijdens je presentatie. Laat het gaan, raak vooral niet in paniek en ga dooooor!

Presentatie Communicatie

Een foutje tijdens een video of podcast presentatie

Naast dat foutjes op het podium kunnen ontstaan, kan dit ook gebeuren wanneer je een video of podcast aan het opnemen bent. Stel je bent al x-minuten bezig met je presentatie en je maakt een foutje. Ga je dan direct stoppen met je opname of ga je gewoon door?

Persoonlijk probeer ik altijd door te gaan. Ik heb namelijk achteraf nog steeds de mogelijkheid om de opname te verwijderen. Ik denk altijd maar zo, als ik de opname afsluit, ben ik dan tevreden? Ben ik het ‘oepsie’ moment al vergeten? Is mijn informatie waardevoller geweest, dan dát moment? Als ik hier volmondig JA op kan zeggen, dan deel ik mijn nieuwe online presentatie.

Er kan immers altijd wel iets beter. Dit kan van een raar gezicht trekken tot aan een herhaling die plaatsvindt. Vraag jezelf af wat zwaarder weegt. Ik ben al tevreden wanneer mijn presentatie inhoud (inclusief de boodschap) overkomt op het publiek.

Wanneer ben jij eigen tevreden met je gegeven (online) presentatie?

De meest voorkomende presentatie foutjes zijn...

De meest voor de hand liggende oepsies, die je liever wilt voorkomen bij je podium-video-podcast presentaties zijn.

- Je komt niet meer op een naam of op een bepaalde term...

- Weet niet meer waar je bent gebleven...
- Per ongeluk heb je gewisseld van onderwerp...
- Ineens moet je niezen...
- Je eigen telefoon gaat af en is duidelijk hoorbaar...
- Meerdere keren val je in herhaling...

Deze 6 punten zou je het liefst willen voorkomen, zodat je ze niet tijdens je presentatie hoeft mee te maken. Wist je dat je iedere punt (hierboven beschreven) kunt oplossen door een sterke voorbereiding.

Structuur verwerken in je presentatie

Ga echt gebruik maken van een structuur met daarin een logische volgorde. Hierdoor weet je op ieder moment waar je bent en welke onderdeel je vervolgens wilt bespreken. Zelf maak ik altijd gebruik van De Kop-Romp-Staart Methode. Deze methode helpt je qua voorbereiding en gedurende de gehele presentatie.

Maak showkaartjes

Schrijf steekwoorden op in de volgorde die je wilt aanhouden. Daarbij kun je ook de namen en/of termen opschrijven die je absoluut niet mag vergeten. Dit voorkomt ook dat je één of meerdere keren in herhaling gaat vallen. Je wisselt van showkaartje, waardoor je beter de inhoud met structuur deelt.

Herpakken

Mocht je nu aan het wisselen zijn geweest qua onderwerpen en dus met de volgorde, dan kun je doorgaan met datgene wat je nu aan het behandelen bent. Het publiek weet immers niet wat je wel en niet in eerste instantie zou gaan delen. Jij bent de enige die dit weet! Ook als je ineens moet niezen, geen probleem. Gewoon weer rustig verder gaan waar je was gebleven. Er is buiten het niezen om niets gebeurd waardoor je jezelf niet kunt herpakken.

Telefoon geluid uitzetten

Vanaf het moment dat ik in het gebouw ben waar ik een presentatie ga geven of net voor een opname, zet ik mijn geluid volledig uit. Stiekem hoor ik nog wel eens mijn telefoon afgaan tijdens een video/podcast opname. Dit accepteer ik, want dit hoeft niet hoorbaar te zijn voor de kijker. Ik zeg altijd maar zo: waar jij aandacht aan geeft, daar gaat ook de focus van het publiek heen. En als jij gewoon doorgaat, dan zijn ze het daarna ook weer vergeten. Zij willen immers alleen maar waardevolle informatie van jou ontvangen.

Presentatie foutje

Oftewel...

Wat moet je vooral NIET doen:

  • In paniek raken en willekeurig gaan brabbelen;
  • Het foutje niet groter maken dan dat het werkelijk is;
  • In een excuus-modus blijven en dit maar blijft herhalen;
  • Ga niet in een sneltreinvaart verder of helemaal opnieuw beginnen.

En wat moet je vooral WEL doen:

  • Rustig blijven, je hebt alles onder controle;
  • Je fout bekend maken en gewoon doorgaan;
  • Foutje accepteren en geleidelijk verder gaan;
  • Wanneer het publiek erom lacht, gewoon mee lachen. Een beetje zelfspot kan geen kwaad.

Conclusie; een foutje maken, is totaal niet erg! We zijn ten slotte allemaal mensen en we hebben het allemaal wel een keer meegemaakt. Het publiek zal je daarom ook niet afstraffen. Maak je ‘oepsie moment’ niet onnodig groot, waardoor hij beter wordt onthouden dan je boodschap. Ga gewoon genieten en doe je ding!

BETER PRESENTEREN IN 2 WEKEN?
Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training.

Klik hier voor meer informatie >> 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>