Wat zijn de verwachtingen van de organisatie?

Netwerk organisatie

Wat verwacht de organisatie
van de spreker

Als spreker vergeten wij vaak (onbewust) dat de organisatie met een reden jou heeft gevraagd voor een presentatie. Het kan zijn dat je random bent gevraagd door een actie of dat zij jou hoog persoonlijk je hebben gevraagd. Voor beide geldt: de organisatie wil graag positief feedback horen van de genodigde. In deze blog deel ik graag de verwachtingen van de organisatie omtrent jouw presentatie.

Video - De eerste indruk

9 Verwachtingen

1. Voldoende expertise

De organisatie hoopt en vertrouwd erop dat je voldoende eigen expertise hebt over het onderwerp in kwestie. Zorg er daarom voor dat je jouw eigen expertise door en door kent. Zo kun je met gemak jouw kennis overdragen op het publiek.

2. Verdiepen in het publiek

De organisatie verwacht van je dat je inspeelt op de behoefte van het publiek. Maak daarom een uitgebreide publiek analyse voor elke presentatie. Want voor wie maak jij en presenteer jij jouw presentatie? Door deze onderzoek te verrichten kun jij beter het publiek centraal zetten tijdens jouw presentatie.

3. Oplossingsgericht 

Hoe dichter jij bij de problemen komt van jouw publiek, hoe meer resultaten jij gaat behalen met jouw presentatie. De organisatie wil naast de belovende woorden, ook daden van je horen. Het liefst willen ze dat je het publiek in beweging zet. Geef ze ‘acties’ om verder thuis uit te voeren.

4. Openstaat voor vragen uit het publiek

De organisatie wil dat je oog hebt voor de mensen uit het publiek. Ze moeten de kans krijgen om hun vragen te stellen. Jij bent hier immers ook voor! Tevens mag je vaker de interactie gaan opzoeken tijdens de presentatie.

Netwerk organisatie

5. De regels naleeft

Elke organisatie heeft zo zijn eigen regels. Het kan zijn dat je al bij hun bent aangesloten of dat je nieuw bent. Er zijn regels opgesteld voor alle presentaties in de toekomst. Denk aan het financiële plaatje of wanneer jij hem afzegd. Controleer van te voren de regels van de organisatie! 

6. Met normen en waarden spreken

De organisatie verwacht (zonder het bewust te benoemen) dat je spreekt met wederzijds respect. Is dit er niet? Dan zal het goed kunnen dat dit je eenmalige presentatie daar zal zijn. 

7. Op tijd aanwezig zijn

De organisatie wil dat je vroegtijdig aanwezig bent. Zo kun jij eventuele controles uitvoeren en nog even ontspannen voor je presentatie. Tevens kun je ook op je gemak jezelf voorstellen aan het team van de netwerkbijeenkomst.

8. Promotie

De organisatie gaat voor jou promotie maken, maar verwacht ook dat jij promotie voor hen terug maakt. Dit kan zijn door hun berichten te delen, of gewoon een persbericht deelt op Social Media dat jij een presentatie gaat geven.

9. Inspelen op de verwachtingen van de organisatie

De organisatie verwacht natuurlijk dat je op deze 8 punten inspeelt. Tevens is het ook van belang dat je gerichte vragen gaat stellen naar hun eigen verwachtingspatroon tijdens de presentatie.

Met deze 9 verwachtingen kun jij je presentatie zo maken dat de organisatie op voorbaat al helemaal blij met je is.

Welke verwachting ga jij het beste voorbereiden? 

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *