Overtuigend en geloofwaardig presenteren

Overtuigend presenteren

Met volle overtuiging
jezelf presenteren

Presenteren met overtuiging of geloofwaardigheid, wie wil dat nou niet? Van elke beginnende spreker is dit een droom. Het antwoord ligt helemaal bij jezelf. In deze blog ga ik tips geven die je vast al kent, alleen zal je ze nog even moeten toepassen.

De eerste tip die ik je vooraf wil geven is: Geloof en vertrouw in jezelf, je producten en in je onderneming. Zonder vertrouwen, kun je nooit met overtuiging en geloofwaardigheid presenteren. Het publiek spiegelt namelijk de spreker.

Video - Jezelf overtuigend presenteren

3 Tips om je presentatie voor te bereiden

1. Analyseer het publiek grondig

Weet wie er aanwezig is tijdens jouw presentatie. Analyseer het publiek minstens op deze punten: wat is hun band met elkaar is, hun voorkennis, wat zijn hun pijnpunten en waarom ze bij jou aan het juiste adres zijn. 

2. Wees bewust van je doel

Wat wil je bereiken met je overtuigende presentatie? Wil je bijvoorbeeld naamsbekendheid, jouw product verkopen of jouw mening delen? Door een doel te formuleren kun je ervoor zorgen dat jij je doel ook behaald. 

3. Bepaal je boodschap

Wat wil je als het ware dat het publiek onthoudt na de presentatie? Ze komen thuis en wat is het eerste dat je wilt dat zij door vertellen over jouw presentatie? Oftewel wat is de conclusie, je boodschap van je presentatie? Wil je dat je boodschap goed onthouden wordt? Maak hem dan zo kort en bondig mogelijk.

5 Tips gedurende je presentatie

4. Maak geen grote beloftes die je niet kunt nakomen

Als je grote beloftes gaat beloven of vertellen, ben je niet meer laagdrempelig en verlies jij je betrouwbaarheid. We willen je geloven, maar wel op een menselijke manier.

5. Blijf transparant

Het zou zo maar kunnen gebeuren, dat je op een vraag geen antwoord kunt geven. Geen probleem maar blijf transparant. Jij bent ook maar een mens die ‘on the spot’ een vraag moet beantwoorden.

6. Zorg voor een band met het publiek

Het publiek neemt niet zomaar alles aan van een spreker voor de groep. Zorg daarom voor een eerlijke en betrouwbare band. Wanneer je deze band beschadigd, gaat het een tijd duren om deze weer te herstellen.

7. Zet het publiek centraal

Zorg dat de presentatie om het publiek draait en niet om jou. Uiteraard wil jij het publiek ten slotte iets mee geven, zij zijn immers niet voor niets gekomen. Zij willen meer informatie inwinnen van je.

8. Laat je eigen passie zien

Door je eigen enthousiasme, passie en verhaal kun je het publiek mee krijgen. Ze gaan zichzelf in jouw herkennen en willen net zo succesvol worden.

Oftewel iedereen kan overtuigend leren presenteren. Het enige dat belangrijk is dat je gewoon jezelf blijft, vol enthousiasme en met passie dit overdraagt aan het publiek.

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Welke van deze tips ga jij toepassen bij je volgende presentatie?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *