Overtuigend en geloofwaardig presenteren

Presenteren

Hoe presenteer je met overtuiging en geloofwaardigheid?

Presenteren met overtuiging of geloofwaardigheid, wie wil dat nou niet? Van elke beginnende spreker is dit een droom. Het antwoord ligt helemaal bij jezelf. In deze blog ga ik tips geven die je vast al kent, alleen zal je ze nog even moeten toepassen.

 

De eerste tip die ik je vooraf wil geven is: Geloof en vertrouw in jezelf, je producten en in je onderneming. Zonder vertrouwen, kun je nooit met overtuiging en geloofwaardigheid presenteren. Het publiek spiegelt namelijk de spreker.

 

 

Video: Overtuigend presenteren

 

3 Tips om je presentatie voor te bereiden

1. Analyseer het publiek grondig
Weet wie er aanwezig is tijdens jouw presentatie. Analyseer het publiek minstens op deze punten: wat is hun band met elkaar is, hun voorkennis, wat zijn hun pijnpunten en waarom ze bij jou aan het juiste adres zijn.
Lees de blog: Vanaf nu je doelgroep analyseren.

 

2. Wees bewust van je doel
Wat wil je bereiken met je overtuigende presentatie? Wil je bijvoorbeeld naamsbekendheid, jouw product verkopen of jouw mening delen? Door een doel te formuleren kun je ervoor zorgen dat jij je doel ook behaald.
Lees de blog: Hoe formuleer je een doel voor je presentatie?

 

3. Bepaal je boodschap
Wat wil je als het ware dat het publiek onthoudt na de presentatie? Wat is de conclusie voor je presentatie? Houdt de boodschap kort en bondig.

 

 

5 Tips gedurende je presentatie

4. Maak geen grote beloftes die je niet kunt nakomen
Als je grote beloftes gaat beloven of vertellen, ben je niet meer laagdrempelig en verlies jij je betrouwbaarheid. We willen je geloven, maar wel op een menselijke manier.

 

5. Blijf transparant
Het zou zo maar kunnen gebeuren, dat je op een vraag geen antwoord kunt geven. Geen probleem maar blijf transparant. Jij bent ook maar een mens die ‘on the spot’ een vraag moet beantwoorden.

Martiena de Graaf

6. Zorg voor een band met het publiek
Het publiek neemt niet zomaar alles aan van een spreker voor de groep. Zorg daarom voor een eerlijke en betrouwbare band. Wanneer je deze band beschadigd, gaat het een tijd duren om deze weer te herstellen.

 

7. Zet het publiek centraal
Zorg dat de presentatie om het publiek draait en niet om jou. Uiteraard wil jij het publiek ten slotte iets mee geven. Lees ook: Zet je publiek centraal

8. Laat je eigen passie zien
Door je eigen enthousiasme, passie en verhaal kun je het publiek mee krijgen. Ze gaan zichzelf in jouw herkennen en willen net zo succesvol worden.

 

Oftewel iedereen kan overtuigend leren presenteren. Het enige dat belangrijk is dat je gewoon jezelf blijft, vol enthousiasme en met passie dit overdraagt aan het publiek.

 

Welke van deze tips ga jij toepassen bij je volgende presentatie?

 

 

Nog een blog lezen?

 

 

 

10 Waardevolle tips

voor het maken van je presentatie

Download gratis het E-Book

E-Book

 

 

 

1 thought on “Overtuigend en geloofwaardig presenteren

  1. Monique Beantwoorden

    Goed om te lezen. Ik geef nooit presentaties, maar zal dit zeker onthouden voor het geval dat… Deze zijn ook voor andere gelegenheden toepasbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *