5 Belangrijke ingrediënten om overtuigend te spreken

Microfoon

 

 

 

 

Presenteren

Hoe presenteer je met overtuiging?

Sprekers willen graag overtuigend overkomen op het publiek. Dit is altijd makkelijker gezegd dan gedaan! Hoe kom je nou overtuigend over? Dit is een vraag die mij vaak word gesteld. Vandaar dat ik het hoog tijd vond om hier een blog over te schrijven. 

1. Maak oogcontact Kijk het publiek aan! Zorg voor verbinding, tussen jou en het publiek. Zo geef je vertrouwen, waardoor zij jou eerder gaan geloven.  

 

 2. Neem de leiding Twijfel niet, maar zet door! Jij hebt je eigen presentatie gemaakt en daarvoor komen zij. Ga niet treuzelen, maar begin met spreken. Hou ook de leiding tijdens het vragen stellen. Dit is meestal het moeilijkste gedeelte om de leiding vast te houden.

3. Maak het persoonlijk
Het publiek wil graag de persoon achter de spreker zien. Waarom hou jij van het product? Wat heb jij met het onderwerp? Je kunt hierdoor je passie laten zien. Door jouw eigen passie, laat je jouw eigen enthousiasme zien.

 

4. Sta volledig achter je product
Als je ergens over twijfelt, dan ziet het publiek dit meteen. Ze gaan jouw vervolgens niet vertrouwen, laat staan dat ze naar je gaan luisteren. Twijfel niet, maar vertel jouw eigen verhaal.

5. Profileer jezelf als expert
Als spreker ben jij de expert over jouw onderwerp, waar jij over presenteert. Wij kunnen alleen jouw geloven, wanneer jij jezelf gelooft.
 

 

Door deze ingrediënten te gebruiken kom je overtuigend en zelfverzekerd over op het publiek.   

Welke van deze punten worstel jij nog mee?  

 

 

Nog een blog lezen?

 

 

 

 

11 thoughts on “5 Belangrijke ingrediënten om overtuigend te spreken

 1. Merel Beantwoorden

  Ik vind het nog weleens lastig om de leiding te nemen. Maar gelukkig kom ik niet vaak meer in de situatie dat ik hoef te presenteren; ieder zijn kwaliteiten en mijn hobby is het niet 🙂

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Het is ook zeker niet makkelijk om de leiding te nemen en te houden! Het is alleen maar goed om dit over jezelf te weten! Het is van heel veel mensen niet hun hobby!

 2. Amelie Beantwoorden

  Heel erg goede tips! Misschien ook niet onbelangrijk: Je bent wel de expert maar je kan ook nog altijd bijleren van je publiek, dus sta daar ook voor open.

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Zeker weten! Je bent nooooit uitgeleerd! Ik zeg altijd; Als je denkt dat je niets meer kunt leren, dan mag je stoppen! Mooi gezegd!

 3. Fleur Beantwoorden

  Goede punten! Ik denk dat ik de meeste wel kan tackelen in een presentatie. Alleen de leiding nemen, vind ik soms nog wel lastig. Al helpen de andere punten daar natuurlijk wel bij en zijn het goede duwtjes in de rug

 4. Rory Beantwoorden

  Ik weet dat ik een expert ben, maar vind het nog weleens moeilijk om mijzelf echt zo te zien. Wat is het toch? Dat jezelf kleiner maken dan je bent. Zinloos eigenlijk. Is het iets van vrouwen of heeft iedereen daar weleens last van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *