5 Belangrijke ingrediënten om overtuigend te spreken

Overtuigend en geloofwaardig presenteren voor het publiek.

Presenteren

Hoe presenteer je met overtuiging?

 

Sprekers willen graag overtuigend overkomen op het publiek. Dit is altijd makkelijker gezegd dan gedaan! Hoe kom je nou overtuigend over? Dit is een vraag die mij vaak word gesteld. Vandaar dat ik het hoog tijd vond om hier een blog over te schrijven. 

5 Presentatietips

1. Maak oogcontact

Kijk het publiek aan! Zorg voor verbinding, tussen jou en het publiek. Zo geef je vertrouwen, waardoor zij jou eerder gaan geloven.

 

 2. Neem de leiding

Twijfel niet, maar zet door! Jij hebt je eigen presentatie gemaakt en daarvoor komen zij. Ga niet treuzelen, maar begin met spreken. Hou ook de leiding tijdens het vragen stellen. Dit is meestal het moeilijkste gedeelte om de leiding vast te houden.

3. Maak het persoonlijk

Het publiek wil graag de persoon achter de spreker zien. Waarom hou jij van het product? Wat heb jij met het onderwerp? Je kunt hierdoor je passie laten zien. Door jouw eigen passie, laat je jouw eigen enthousiasme zien.

 

4. Sta volledig achter je product

Als je ergens over twijfelt, dan ziet het publiek dit meteen. Ze gaan jouw vervolgens niet vertrouwen, laat staan dat ze naar je gaan luisteren. Twijfel niet, maar vertel jouw eigen verhaal.

Martiena de Graaf

Martiena de Graaf

5. Profileer jezelf als expert

Als spreker ben jij de expert over jouw onderwerp, waar jij over presenteert. Wij kunnen alleen jouw geloven, wanneer jij jezelf gelooft.  

Door deze ingrediënten te gebruiken kom je overtuigend en zelfverzekerd over op het publiek. Ben je ook benieuwd naar jouw eigen presentatievaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden. Meer info of je aanmelden kan hier >>>

 

Welke van deze punten worstel jij nog mee?

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

11 thoughts on “5 Belangrijke ingrediënten om overtuigend te spreken

 1. Merel Beantwoorden

  Ik vind het nog weleens lastig om de leiding te nemen. Maar gelukkig kom ik niet vaak meer in de situatie dat ik hoef te presenteren; ieder zijn kwaliteiten en mijn hobby is het niet 🙂

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Het is ook zeker niet makkelijk om de leiding te nemen en te houden! Het is alleen maar goed om dit over jezelf te weten! Het is van heel veel mensen niet hun hobby!

 2. Amelie Beantwoorden

  Heel erg goede tips! Misschien ook niet onbelangrijk: Je bent wel de expert maar je kan ook nog altijd bijleren van je publiek, dus sta daar ook voor open.

  • Martiena Bericht auteurBeantwoorden

   Zeker weten! Je bent nooooit uitgeleerd! Ik zeg altijd; Als je denkt dat je niets meer kunt leren, dan mag je stoppen! Mooi gezegd!

 3. Fleur Beantwoorden

  Goede punten! Ik denk dat ik de meeste wel kan tackelen in een presentatie. Alleen de leiding nemen, vind ik soms nog wel lastig. Al helpen de andere punten daar natuurlijk wel bij en zijn het goede duwtjes in de rug

 4. Rory Beantwoorden

  Ik weet dat ik een expert ben, maar vind het nog weleens moeilijk om mijzelf echt zo te zien. Wat is het toch? Dat jezelf kleiner maken dan je bent. Zinloos eigenlijk. Is het iets van vrouwen of heeft iedereen daar weleens last van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *