Maak je presentatie zo persoonlijk mogelijk!

Presenteren

Hoe maak je jouw presentatie persoonlijk?

Als spreker van de presentatie is het goed om je presentatie persoonlijk te maken. Door het persoonlijk te maken kom je minder statisch over. Het publiek wil namelijk het liefst elk woord van je geloven. Dit gebeurt sneller wanneer je jouw presentatie persoonlijk maakt en vanuit je hart spreekt. In deze blog ga ik een aantal tips met je delen.

5 Presentatietips

1. Spreek vanuit je hart

Hiermee bedoel ik: zet je hoofd uit! Je hoofd kan je soms ontzettend tegenwerken. Hij bezorgt je onder andere stress en angsten. Om dit te overwinnen of aan de kant te zetten is het goed om je hoofd uit te zetten. Jij als expert ken namelijk je stof door en door. Als jij je presentatie persoonlijk wilt maken, is de eerste stap om vanuit je hart te spreken. 

 

2. Praat vanuit de ik-vorm

Maak de presentatie persoonlijk door de ik-vorm te gebruiken. Vaak vinden we het makkelijk om in de wij-vorm te spreken. ‘Wij van Echt Presenteren’ of ‘graag willen wij je’. Alleen als je een eenmanszaak hebt, kun je niet spreken vanuit de wij-vorm, want er is geen wij. Vandaar dat je dit ook zeker niet moet doen tijdens een presentatie, aangezien je dan verwarring veroorzaakt.

Martiena de Graaf die zichzef aan het presenteren is.

Martiena de Graaf

3. Relevante informatie

Vertel alleen informatie over jezelf die ook echt betrekking hebben over het onderwerp of waar het publiek iets aan heeft. Ze hoeven bijvoorbeeld echt niet te weten hoeveel huisdieren je hebt of hoeveel diploma’s je op de muur hebt hangen. Deze informatie is leuk voor jou, maar niet interessant genoeg voor je publiek.

 

Heb je hulp nodig bij het maken van een presentatie? Weet je niet goed waar te beginnen met de voorbereiding? Download dan het gratis boek met 10 presentatietips

4. Je eigen passie

Wat is de drijfveer van jouw onderneming? Wat heb jij met je doelgroep gemeen? Vertel je eigen verhaal en door deze te vertellen begrijpt het publiek veel meer waarom jij hierover expert ben geworden.

 

5. Praat in het ‘hier en nu’

Hier bedoel ik letterlijk mee, dat je interactie gaat gebruiken tijdens je presentatie. Je kunt alleen interactie gebruiken wanneer je in het ‘hier en nu bent’. Dit kun je namelijk niet van te voren repeteren, omdat je de antwoorden van het publiek niet kent. Je kunt dit alleen doen om je hoofd (weer) uit te zetten en verder gaat door te spreken vanuit je hart.

Door je presentatie persoonlijk te maken, krijg je op een persoonlijke manier contact het publiek. Je vertrouwensband groeit hierdoor veel meer, waardoor je meer resultaten gaat boeken met je presentatie. Zet in ieder geval in alle tijden het publiek centraal! Het gaat ten slotte alleen maar om hun en niet zo zeer over jou.

 

Ben je ook benieuwd naar jouw eigen presentatievaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf? Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

 

 

Spreek jij eerder vanuit je hoofd of vanuit je hart?

 

 

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *