Maak je presentatie persoonlijk!

Maak je presentatie persoonlijk! 

Als spreker van een presentatie is het goed om je presentatie persoonlijk te maken. Door het persoonlijk te maken kom je minder statisch over. Het publiek krijgt hierdoor echt een persoonlijke band met je. Alsof je alleen voor hem een presentatie aan het geven bent.

Het publiek wil namelijk het liefst ieder woord van je geloven. Dit gebeurt sneller wanneer je jouw presentatie persoonlijk maakt en vanuit je hart spreekt. In dit artikel ga ik een aantal persoonlijke tips met je delen. Zo kun jij voortaan ook persoonlijker presenteren tegenover het publiek.

Video - Jezelf voorstellen tijdens je presentatie

De voordelen

  • Je bouwt eerder aan een persoonlijke band met het publiek. Ze leren de spreker en expert achter jouw bedrijf kennen.
  • Je verhalen zijn waarheidsgetrouw, aangezien jij deze meegemaakt hebt. Zo kom je meteen geloofwaardiger over, dan dat je een verhaal uit een boekje haalt.
  • Je kunt het publiek inspireren en motiveren door de verhalen van anderen die dezelfde obstakels zijn tegen gekomen. Zo voelen ze zich eerder verbonden met je.
  • Je krijgt een levendigere presentatie, aangezien je praat vanuit je eigen ervaring. Hierdoor komen er meer oprechte onderwerpen ter sprake, dan de punten die je verzint of uit een magazine haalt.

Alleen hoe maak je nu jouw presentatie persoonlijker?

5 Tips voor een persoonlijke presentatie

1. Spreek vanuit je hart

Hiermee bedoel ik: zet je hoofd uit! Je hoofd kan je soms ontzettend tegenwerken. Hij bezorgt je onder andere stress en angsten. Om dit te overwinnen of aan de kant te zetten is het goed om je hoofd uit te zetten. Jij als expert ken namelijk je stof door en door. Als jij je presentatie persoonlijk wilt maken, is de eerste stap om vanuit je hart te spreken.

2. Praat vanuit de ik-vorm

Maak de presentatie persoonlijk door de ik-vorm te gebruiken. Vaak vinden we het gemakkelijker om in de wij-vorm te spreken. ‘Wij van Echt Presenteren’ of ‘graag willen wij je.....’. Alleen als je een eenmanszaak hebt, kun je niet spreken vanuit de wij-vorm, want er is geen wij. Vandaar dat je dit ook zeker niet moet doen tijdens een presentatie, aangezien je dan verwarring veroorzaakt.

3. Relevante informatie

Vertel alleen informatie over jezelf die ook echt betrekking hebben over het onderwerp of waar het publiek iets aan heeft.. Ze hoeven bijvoorbeeld echt niet te weten hoeveel huisdieren je hebt of hoeveel diploma’s je op de muur hebt hangen. Deze informatie is leuk voor jou, maar niet interessant genoeg voor je publiek.

4. Je eigen passie

Wat is de drijfveer van jouw onderneming? Wat heb jij met je doelgroep gemeen? Vertel je eigen verhaal en door deze te vertellen begrijpt het publiek veel meer waarom jij hierover expert bent geworden.

5. Praat in het ‘hier en nu’

Hier bedoel ik letterlijk mee, dat je interactie gaat gebruiken tijdens je presentatie. Je kunt alleen interactie gebruiken wanneer je in het ‘hier en nu bent’. Dit kun je namelijk niet van te voren repeteren, omdat je de antwoorden van het publiek niet kent. Je kunt dit alleen doen door je hoofd (weer) uit te zetten en verder gaan door te spreken vanuit je hart.

Door je presentatie persoonlijk te maken, krijg je op een vertrouwelijke manier contact met het publiek. Je vertrouwensband groeit hierdoor veel meer, waardoor je ook meer resultaten gaat boeken met je presentatie. Zet in ieder geval te aller tijden het publiek centraal! Het gaat ten slotte alleen maar om hun en niet zo zeer over jou.

Spreek jij eerder vanuit je hoofd of vanuit je hart?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *