Pitch presenteren met De E.C.H.T. Methode

Artiekl over pitchen

Pitch tips verpakt in
De E.C.H.T. Methode

Iedereen kan pitchen, jij ook! Het enige wat je hiervoor wel nodig hebt is een duidelijke tekst die jouw pitch vormt. Als je deze nog niet hebt, is dit zeker een aanrader, om deze op korte termijn te formuleren. Zo kun jij voortaan op elk willekeurig moment jezelf voorstellen.

Ben jij trouwens al bekend met de E.C.H.T. methode?
Dit is de methode die ik inzet tijdens mijn coaching sessie en de trainingen die ik geef aan ondernemers. Door het toepassen van deze methode, kun je echt zoals je zelf bent, jezelf daadwerkelijk presenteren. In dit artikel ga ik je tussendoor meer vertellen over mijn methode en daar toepasselijke tips bij geven.

Podcast - Jezelf pitchen

 E = Echtheid

Iedereen is zenuwachtig

98% van de andere ondernemers die op hun beurt staan te wachten zijn (on)bewust ook zenuwachtig. Ook al ken ik mijn pitch ontzettend goed, ook ik blijf zenuwachtig. Dit is overigens heel normaal want je bent en blijft een mens van vlees en bloed. Gewoon de trillingen even accepteren en rustig aan je pitch beginnen.

Geloof in je 'eigen' kunnen

Wanneer jij echt in jezelf gelooft, gaat jouw doelgroep ook in je geloven. Het is namelijk zo, dat je geloofwaardigheid parallel loopt met je zelfvertrouwen. Vandaar dat het zeker een belangrijke tip is om echt eens een vergrootglas te leggen op je eigen kunnen, waardoor je meer zelfvertrouwen gaat krijgen.

C = Contact maken

Maak oogcontact

Er zijn genoeg ondernemers die juist naar beneden of naar de zijkanten kijken. Maak hierin het verschil en ga tijdens het uitspreken van je pitch oprecht oogcontact maken met de aanwezigen. Laat zien dat je een ondernemende expert bent en ga schitteren!

Maak ze nieuwsgierig

Vertel gewoon wie jij bent en wat je kan! Laat de aanwezigen vervolgens nieuwsgierig worden naar meer. Dit is meteen een mooie opener voor de ander om met jou een gesprek te starten.

Artikel over pitchen

H = Houding

Lage ademhaling

Jaa, jij bent de volgende die aan de beurt is, maar alleen met je té druk maken ga je niet beter presenteren. Probeer daarom vooraf een aantal keren diep in-en-uit te ademen. Hoe lager jouw adem is, hoe minder snel je gaat struikelen over je eigen woorden.

Ga ontspannen staan

Laat je zenuwen niet de overhand krijgen en probeer zo ontspannen mogelijk te staan. Je hoofd naar voren, schouders naar beneden, je rug recht, knieën van het slot en je voetzolen op de grond.

T = Tekst delen

Ken je pitch

Niets is zo vervelend als niet voorbereid te zijn, als je jezelf moet presenteren Ken daarom altijd je pitch uit het hoofd. Zo kun jij op elk moment van de dag altijd jezelf voorstellen. Vertel wie je bent, wat je doet, wie je helpt en welke oplossing jij hebt voor je klant.

Start in stilte

Ga niet meteen starten nadat je voorganger gestopt is. Start op je eigen moment, iets daarna. Zo kunnen de ogen van de anderen zich op jou richten. Pak echt jouw moment.

Ook jij kan een pitch geven zoals jezelf echt bent. Vertrouw in je eigen kunnen en laat zien wat jij aan je klanten te bieden hebt. 

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *