Elevator pitch, hoe pitch jij jezelf succesvol?

elevator pitch

Hoe pitch je jezelf
tijdens een presentatie? 

Moeite hebben met jezelf voorstellen, is iets waar menig ondernemer tegenaan loopt. Wat deel je wel over jezelf en wat laat je achterwege? Sterker nog, wat is wel relevant om te delen, zodat je gesprekspartner niet in slaap valt?

Je kunt jezelf overal en op ieder moment introduceren aan een ander. Denk aan de bekende elevator pitch bij een netwerkbijeenkomst, een korte introductie tijdens je presentatie, in je video en podcast, op je website, bij Google mijn bedrijf, bij je omschrijving op YouTube en ga zo maar door.

Daarom is het ontzettend belangrijk dat jij een ijzersterke pitch hebt die je zowel schriftelijk als verbaal kunt delen. Al komen we natuurlijk weer uit bij de hamvraag, wat willen anderen zowel over jou als persoon én als ondernemende expert horen? Precies dit en nog veel meer ga ik je vertellen in dit artikel.

Video - Jezelf voorstellen

#1 Wat is een elevator pitch?

We gaan een x-aantal jaren terug, tot het moment wanneer de pitch is ontstaan. In een vooral heel hoog gebouw stonden twee zakenmannen bij elkaar in de lift. Zij raakten met elkaar aan de praat en al gauw ging de lift van de ene naar de andere verdieping. De ene zakenman vroeg aan de andere: ‘wat doet u in het dagelijks leven?’ Op dit moment wist hij natuurlijk dat hij geen spreekbeurt over zichzelf moest gaan houden, omdat de lift steeds verder omhoog ging.

Tijdens dit gesprek is het de twee zakenmannen gelukt om binnen 30 seconden de belangrijkste aspecten over zichzelf te vertellen. In dit korte liftmoment is de pitch geboren en wordt tot op heden nog steeds ingezet in het dagelijkse werkleven. Ook wel ‘De elevatorpitch’ genoemd.

Alleen bedenk even, dat je maar één minuut de tijd hebt om te vertellen wie je bent en wat je doet. Wat moet er dan zeker gezegd worden en wat mag achterwege gelaten worden?

Oftewel een pitch is letterlijk jouw gesprekspartner, een website bezoeker, een volger op je social media, een kijker van je video, een luisteraar van je podcast aflevering of het gehele publiek nieuwsgierig maken naar meer over jou, jouw bedrijf en de producten/diensten die jij/jullie verkopen.

#2 Wat vertel je?

Zoals ik al eerder schreef, is het de bedoeling dat je alleen het hoognodige deelt. Wat is nu interessant om over jezelf te vertellen?

Kijk, naast een ondernemende expert ben jij ook gewoon een mens met een privé leven, met hobby’s en de rest van je mooie avonturen. Zou je gesprekspartner hier bewust meer over willen weten? Zouden ze nieuwsgierig worden over hoeveel cavia’s je hebt?

Nee, ze zijn juist benieuwd waarom jij een ondernemende expert bent geworden, wat jullie gemeenschappelijk hebben, zodat ze erachter kunnen komen dat jij de deskundige bent door wie zij verder geholpen willen worden.

Maar, dan komt altijd dat moment dat jij dit ten gehore gaat brengen en dan kunnen je zenuwen en de onnodige stress symptomen de overhand nemen. Ineens weet je niet meer wat je wilt vertellen en ga je brabbelen. Het kan zelfs zover gaan, dat er weinig zinvols meer uit je mond komt.

Wist je dat je dit kunt voorkomen door vooraf een ijzersterke pitch te formuleren? Eentje die je geregeld kunt delen, waardoor jij je met gemak kunt introduceren bij de voor jou nu nog onbekende personen.

Het enige wat jij maar hoeft te delen zijn de antwoorden op de onderstaande vragen. Voeg dit samen en heb je hebt een succesvolle pitch geformuleerd.

 1. 1
  Wie ben jij als ondernemende expert?
 2. 2
  Waarin ben jij een deskundige? In welke branche/sector ben jij werkzaam?
 3. 3
  Welke specifieke doelgroep wil jij hiermee verder helpen?
 4. 4
  Wat zijn de concrete punten? Waarvoor heb jij een oplossing?
 5. 5
  Welke gewenste resultaten kun jij jouw klanten bieden?

Als je dit samen brengt in één of meerdere zinnen, dan kun jij jouw elevator pitch binnen één minuut delen aan jouw doelgroep.

Wil jij jezelf op meer dan 30+ plaatsen voorstellen op de online web? Dit omdat je dan direct een sterke eerste indruk afgeeft, dat je duidelijk bent over wie je bent, wat je doet en wie je verder helpt?

Vraag dan nu deze gratis checklist aan.

Jezelf voorstellen checklist

#3 Maak een waardevolle pitch

Je kunt meer waarde in je pitch formuleren door rekening te houden met de onderstaande tips.

 • Verplaats je in je doelgroep 
  Wat zou jij zelf interessant vinden als jij jezelf niet zou kennen? Waar ben jij altijd geïnteresseerd en/of nieuwsgierig naar bij een voor jou nog onbekende? Welke punten overtuigen jou als persoon?Als deze punten voor jou een meerwaarde hebben, dan kan dit automatisch ook voor anderen gelden. Daarom is het slim om jezelf te analyseren in deze fase. Hierdoor kun je van jezelf en leren en dit inzetten.
 • Maak je doelgroep nieuwsgierig naar meer…
  Het is de bedoeling dat zij met hun volle aandacht naar jouw pitch luisteren. Dat zij een klik met jou als ondernemende expert voelen en vooral ook dat ze door jou verder geholpen willen worden. Zorg ervoor dat er een goede opbouw in je pitch is verwerkt. Dit kun je gemakkelijk voor elkaar krijgen door de antwoorden (van de bovenstaande vragen) in de juiste volgorde te hanteren in je pitch tekst.
 • Eindig je pitch met een open vraag
  Door een vraag te stellen aan een ander, kun je gemakkelijk een vervolg gesprek uitlokken. Ze worden nieuwsgierig naar bijvoorbeeld een product/dienst die hierop aansluit. Of ze willen weten of jij hun ook persoonlijk verder kunt helpen met datgene waar zij behoefte aan hebben.
elevator pitch

#4 Succesvol pitchen

Wanneer je een ijzersterke pitch hebt geformuleerd, dan zegt dit voor 50% dat je hem ook succesvol kunt overbrengen. De andere helft, zal alleen wel op je eigen presentatievaardigheden aankomen. Wat zijn de do’s and the dont’s? Wat mag je absoluut niet vergeten en waarvan moet je je bewust worden?

Geloof in je eigen verhaal
Als jij een pitch geeft waarin je niet in gelooft, dan kan een ander dit haarfijn aanvoelen. Vaak verklapt je non-verbale communicatie dit of je komt moeilijk uit je woorden. Beiden (zowel non als je verbale communicatie) geven op zichzelf symptomen door, dat jij ergens over twijfelt. Of dit nu de tekst is of wat je vanavond gaat eten, maakt niet uit. Het gaat er juist om dat dit ervoor kan zorgen dat een (nog onbekende) persoon hierdoor niet aan je twijfelt.

Praat over jezelf en niet in een derden persoon
Voor sommige ondernemers is het gemakkelijker om zichzelf voor te doen als een ander in plaats van zichzelf. Het gevolg is, dat je niet echt bent. Je speelt een bepaalde rol, die niet overkomt bij de ander. Ze gaan hierdoor argwaan krijgen, waardoor ze niet voor de volle 100 procent naar je verhaal en je intentie luisteren.

Ga niet overdreven stoefen over jezelf
Alle extra poeha en onnodige tierlantijntjes, moet je absoluut achterwege laten. Hierdoor ga je onbewust een hogere-status aannemen, waardoor ze niet meer op een laagdrempelige manier met je in contact kunnen komen. Ze zien jou als DE SPECIALIST in plaats van de specialist. Alsof je, zeg maar de koning(in) bent en hierdoor kun je kansen mislopen. Wees gewoon jezelf en laat zien hoe leuk je bent.

Profileer jezelf als expert
Jouw pitch moet eigenlijk voor jou gaan werken. De zinnen, die samen jouw pitch vormen, positioneren jou als deskundige op jouw vakgebied. Zonder dat je hiervoor extra moeite hoeft te doen, gaat de tekst die jij samen hebt gesteld voor jou spreken. Het enige wat jij alleen nog maar hoeft te doen is te geloven in datgene dat je wilt vertellen.

Waar het eigenlijk op neer komt, je kunt alleen een succesvolle pitch presenteren als je het echt wilt. Weet wat je wilt vertellen, geloof hierin en ga gewoon ‘je ding’ doen. Alleen zo kun jij echt jezelf pitchen precies zoals je bent.

Kun je nog wel wat meer vertrouwen in jezelf gebruiken, meer inspiratie over hoe je een ijzersterke pitch kunt vormgeven en hoe je dit jezelf succesvol kunt introduceren?

Dan kan de 5-Daagse Pitch cursus je verder hierbij helpen. Je kunt je direct aanmelden en vandaag nog beginnen! Meld je hier aan >>

Hoe ziet jouw pitch eruit?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Jezelf voorstellen als ondernemer? Leer Pitchen!
Zet je stem optimaal in!
Hoe ga jij je presentatie inleiden met de volle aandacht van het publiek?
Zo maak je een goede eerste indruk als spreker
Presentatie eindigen? Hoe doe je dat en waar let je op?
5 Voordelen om te presenteren op een netwerkbijeenkomst
Zo maak je een goede eerste indruk als spreker
10 presentatietips voor het opnemen van je kerstvideo
Zet je stem optimaal in!

Pitch 5-Daagse Cursus

Je kunt vandaag al beginnen..!

Kun jij op ieder moment jezelf voorstellen, deel jij essentiële kernmerken over jezelf en je bedrijf, maak je ze nieuwsgierig naar meer?

In deze 5-daagse pitch cursus ga ik samen met jou aan de slag om een succesvolle pitch te formuleren die je zowel verbaal als schriftelijk kunt inzetten om nieuwe klanten voor je bedrijf te werven. Ook jij kunt jezelf comfortabel en gemakkelijk pitchen tijdens je presentatie op een podium, in een video en/of podcast aflevering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *