Als je podcast afleveringen gaat opnemen, maak je dan een planning voor jezelf? Bijvoorbeeld een planning over welke aflevering je wanneer gaat opnemen of doe je eigenlijk altijd maar wat? Moet je iedere keer weer opnieuw gaan bedenken waarover je nu een aflevering gaat opnemen? Of zou het fijner zijn als je maar op een lijst hoeft te kijken en achter de microfoon kunt plaatsnemen om te starten met je aflevering?

Voor mijn eigen bedrijf Echt Presenteren, heb ik een schema gemaakt met titels en daarachter zit een hele marketingstrategie. Hierdoor ga ik hem eerder opnemen, aangezien dit het ontbrekende puzzelstukje is. Door dit positieve duwtje in mijn rug, blijf ik up-to-date en maak ik regelmatig weer nieuwe podcast afleveringen.

Naast mijn persoonlijke voordelen, heb ik nog meer businessvoordelen voor je, waardoor jij jezelf gaat overtuigen waarom jij vandaag nog gaat starten met het maken van een planning.

Wil je liever dit artikel beluisteren?

De 5 voordelen van een planningsschema:

1. Je kunt een mooie volgorde maken aan onderwerpen

Door de volgorde helder voor jezelf te hebben kun jij de luisteraars echt meenemen van het een naar het andere onderwerp. Tevens kun je ook gemakkelijker gaan spreken over je vorige podcast die je hebt opgenomen. Dit sluit namelijk goed aan op het onderwerp dat jij nu aan het behandelen bent.

Daarnaast hoef je maar met één blik op je planningsschema te kijken en bij wijze van spreken kun je direct beginnen. Dit scheelt tijd, want je gaat verder waar je de vorige keer bent gebleven. Als je iedere keer onnodige tijd spendeert met het bedenken van een geschikt onderwerp, dan ga je vanzelf afhaken. Precies dit kunnen we voorkomen door het maken van een planningsschema inclusief onderwerpen.

2. Je blijft consequent opnemen

Wanneer jij een duidelijk gericht doel voor ogen houdt, kun jij veel gemakkelijker door blijven gaat op hetzelfde niveau. Hierdoor krijg jij elke keer figuurlijk een ‘trap onder je kont’. De luisteraars blijven bij je, wanneer je de opnames blijft delen. Dit is één van de belangrijkste ingrediënten om te blijven werken aan je relatie met je luisteraars.

Ook kun je structureel bijvoorbeeld iedere maandag je nieuwe aflevering opnemen. Als je de opnames ook verwerkt in je social media en e-mail planning, dan verwachten je volgers ook weer een nieuwe aflevering. Doordat jij consequent blijft, willen zij ook consequent iedere week een nieuw verhaal van je horen.

Presentatie Communicatie

3. Je kunt promotie maken voor de volgende keer

Is je presentatie bijna klaar, dan kun je gaan inhaken op het onderwerp voor de volgende keer. Het is juist slim om meteen promotie ervoor te maken. Zo blijven ze actief betrokken en willen zij als eerste je nieuwe opname gaan horen. Betere reclame kun je bijna niet krijgen.

Ook handig hierbij is: dat je de aankondiging voor de volgende aflevering kunt plaatsen onder je ‘nieuwste’ podcast aflevering. Hierdoor kun je letterlijk de afleveringen linken aan elkaar, waardoor ze waardevoller worden voor de luisteraars. Je helpt ze direct verder met een sterk vervolg.

4. Je kunt gericht te werk gaan

Wanneer jij eenmaal je planning op orde hebt, hoef je alleen maar dit uit te voeren. Weet je hoeveel tijd het scheelt dat je niet steeds opnieuw hoeft te bedenken wat je gaat doen. Ideaal en dit kan ik je aanraden om te doen.

Oftewel je gaat in één keer een lijst opstellen met allemaal titels en ook wanneer je ze wilt gaan opnemen. Je kunt deze synchroniseren met je agenda, zodat je op ieder moment weet welk nieuw onderwerp je gaat behandelen. Dit scheelt je behoorlijk veel voorbereidingstijd, aangezien je niet meer hoeft te brainstormen.

Tevens kun je deze lijst blijven aanvullen, zodat je nooit zonder inspiratie komt. Jij bent niet de enige die hier voordeel van heeft, vergeet namelijk niet wat voor impact dit ook heeft op de luisteraars!

5. Je kunt de planning combineren met je andere content

Maak jij jezelf ook zichtbaar door bijvoorbeeld social media kanalen, zoekmachines, e-mail marketing en Pinterest te gebruiken? Ook kun je deze kanalen inzetten om je podcast afleveringen te promoten.

Je kunt de afleveringen namelijk combineren met je andere planningen. Hierdoor kunnen jouw volgers direct je nieuwe afleveringen beluisteren of überhaupt te weten komen dat je bent begonnen met je eigen podcastreeks.

Ook kun je structureel je weekthema’s gaan uitbouwen op al je kanalen, zodat je voor je volgers meer eenheid creëert en jezelf houvast geeft. Je kunt nu naast afbeeldingen, video’s, ook podcast afleveringen delen. Je geeft letterlijk het totaalplaatje aan je volgers.

Voor mij zijn dit waardevolle voordelen waarom ik werk met een podcast planningsschema. Ik heb namelijk in mijn doen en laten weinig structuur en daarom is het ‘o zo fijn’ om nu houvast te krijgen door een planning. Dankzij dit schema lukt het me wel en kan ik wekelijks mijn volgers bereiken met een nieuwe podcast aflevering.

Denk jij nu: hoe maak ik een planningsschema die duidelijk, consequent en betrouwbaar is? Dan is de podcast planningsschema template van de training: podcaststrategie helemaal iets voor jou. Dit template kun je invullen op je computer of uitprinten en verder gaan met pen of potlood. Door jezelf structuur te geven in je opnames, kun je ook echt gaan bouwen op je eigen podcast strategie.

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar de online training: podcast strategie, klik dan hier. De podcast planningsschema is een groot onderdeel van de training die we samen kunnen invullen.

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>