Podcast opnemen? Ben je al bekend met 'De Kop-Romp-Staart Methode'? Door deze methode te gebruiken tijdens het maken en het geven van je podcast kun je altijd deze structuur aan houden. Hierdoor krijg je rust en kun je de luisteraars echt meenemen in jouw verhaal. Je houdt ze geboeid, omdat deze methode publieksvriendelijk is.

De Kop-Romp-Staart Methode gebruik ik ook voor al mijn presentaties op het podium, maar ook in video’s. Het is een aanrader om je in deze methode te verdiepen.

De methode is in drie onderdelen verdeeld en elk onderdeel heeft vervolgens ook weer onderdelen. Daarna kun je met gemak steekwoorden opschrijven die je vervolgens tijdens je opname kunt gebruiken.

Wil je liever dit artikel beluisteren?

De voordelen van de KRS Methode:

  • Dankzij deze methode ga jij jezelf voorzien van structuur in de inhoud. Je weet precies waar je bent op elk gewenst moment en daardoor kun je met een gerust hart spreken.
  • Je overspoelt de luisteraars niet met te veel informatie, maar je bouwt het stap voor stap op. Hierdoor worden de luisteraars nieuwsgierig naar meer. Dit kan een reden zijn waarom ze tot het einde van je aflevering naar je blijven luisteren.
  • Door de concrete volgorde (van deze methode) kun je in een korte tijd je gehele opname vormgeven. Je kunt vervolgens een volgorde maken door middel van steekwoorden, waardoor je jouw verhaal kunt delen in plaats van een tekst op te lezen.
  • Stap voor stap ga je vooruit, waardoor de luisteraars ook gemakkelijk in je verhaal mee kunnen gaan. Hierdoor worden zij nieuwsgierig gemaakt naar meer, dankzij de opbouw die in deze methode is verwerkt.

Stap 1: De Kop

1. Verrassende inleiding

Start je opname altijd met een verrassende inleiding. Zo neem je de luisteraar mee in jouw verhaal en worden zij nieuwsgierig naar meer. Ze hangen figuurlijk aan je lippen en dat is ook precies de bedoeling.

2. Jezelf voorstellen

Stel jezelf kort en krachtig voor. Laat je expertise doorschemeren. Leg het er niet te dik bovenop! De luisteraars moeten echter altijd centraal staan in je presentatie. Toch is het wel fijn om even kort aan te stippen wie je bent voor de (nog onbekende) luisteraars.

3. Programma delen

Heb jij een duidelijk programma tijdens je podcast? Dan kun je deze natuurlijk delen met je luisteraars. Zo weten zij precies wat ze allemaal van jou kunnen verwachten tijdens de uitzending. Daarnaast is het ook gebruikelijk dat jij je doel en/of je boodschap deelt tijdens dit onderdeel.

Presentatie Communicatie

Stap 2: De Romp

4. 3 Onderdelen die je gaat presenteren

Deel de podcast onderwerpen en je informatie in 3 onderdelen. Zo beperk je jezelf om te veel informatie te delen. Het fijne voor de luisteraar is, dat jij vooraf je waardevolle informatie al hebt gefilterd. Hierdoor voorkom je een waterval aan woorden.

Door echt te veel informatie in één keer te delen, kan de luisteraar je informatie niet meer opslaan. Vandaar dat de diverse onderdelen je hierin gaan helpen en versterken. Zorg er wel voor dat in alle onderdelen je boodschap centraal staat.

5. Interactie

Ook tijdens je podcast kan je interactie maken met je luisteraars. Je krijgt alleen geen respons. Je kunt nu wel een vraag stellen, even wachten en weer door gaan. Zo kun je de luisteraars in de denk of actiemodus krijgen.

podcast structuur
Pinterest

6. Samenvatting

Geef aan het einde van je podcast een korte samenvatting. Door deze te geven vallen alle puzzelstukjes beter op hun plaats. Daarbij kunnen zij beter je inhoud gaan onthouden, omdat er een herhaling plaatsvindt.

Onthoud één ding: de luisteraars willen niet opnieuw je hele podcast terugluisteren, maar willen wel je samenvatting. Gebruik daarom andere woorden die juist je boodschap extra versterken.

7. Algemene vragenronde

Bij een presentatie kan je aan het publiek vragen of er eventuele vragen zijn die zij nog snel aan je willen stellen. Bij een podcast kunnen zij niet meteen reageren. Toch kun je ze wel leiden naar datgene, waar zij hun vragen mogen stellen of waarop ze gewoon mogen reageren.

8. Call-to-action

Waarheen wil jij de luisteraars sturen? Wil jij bijvoorbeeld dat ze je ook gaan volgen op een social media kanaal, een artikel van je lezen die hierop aansluit of dat zij zich bijvoorbeeld voor je nieuwe challenge kunnen aanmelden. Hoe gerichter je dit moment maakt, hoe meer mensen deze actie gaan uitvoeren.

9. Afsluiten

Sluit je podcast af met kracht. Wat ga je als laatste delen met de luisteraar? Houdt dit kort, want de luisteraars weten dat je aan het afsluiten bent.

Als jij deze volgorde aanhoud en zorgvuldig de onderdelen kiest welke jij wilt behandelen tijdens jouw uitzending, geef je echt kwaliteit. De volgorde is ‘op en top’ luisteraarsvriendelijk en óók gemakkelijk te hanteren voor iedere spreker.

Wil jij inspirerende podcast afleveringen maken voor je bedrijf, waardoor jij leert om over je expertise te spreken tot het werven van potentiële klanten? Dan is de online podcast academy helemaal iets voor jou met daarin diverse podcast trainingen van podcastvrees, overtuigend presenteren tot podcaststrategie. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>