Als jij je podcast presentatie gaat opnemen, kun je dan vooraf zeggen dat je kunt bouwen en vertrouwen op je voorbereiding? Kun jij bijvoorbeeld met een gerust hart starten of twijfel je vooraf toch of je telefoon wel echt op stil staat?

Hoe fijn zou het zijn als jij met een gerust hart kunt spreken en wat er ook mag gebeuren dat je alles onder controle hebt. Dat je niet halverwege de opname hoeft het stil te leggen, maar dat je met een oplossing komt. Dat je in het ergste geval kunt zeggen, ‘oeps ik heb m’n telefoon niet uit gezet en mijn ‘grootste fan’ wil duidelijk meepraten…’

Dit had je vooraf natuurlijk kunnen voorkomen, omdat je met één tik op een knop je geluid volledig kunt uitzetten. Dit is een punt die je gemakkelijk vergeet en waar je wel op moet opkomen, voordat je gaat starten met je opname. Het zou toch zonde zijn als jij halverwege je opname, een vervelende verrassing tegenkomt waardoor jij je opname uitzet.

Vervolgens moet je weer helemaal opnieuw beginnen, terwijl je wellicht al halverwege was. Dan heb ik het nog niet eens gehad over: dat de eerste opname meestal de beste is. Dit omdat je er helemaal in zit en je niet hoeft te twijfelen over welke punten je nog moet of al behandeld hebt in deze nieuwe aflevering.

Oftewel om de vervelende verrassingen te voorkomen, kun jij voortaan deze checklist gaan aflopen.

#1 Inhoud voorbereiding:

1. Zorg dat je boodschap helder is

Welke boodschap wil jij centraal zetten tijdens jouw opname? Wat wil jij nu eigenlijk vertellen aan de luisteraars? Waarom is deze aflevering zo waardevol, waarover wil jij de luisteraars informeren, inspireren en motiveren?

Als je dit voor jezelf helder hebt, kun je het gehele podcast fundament van de aflevering hier omheen bouwen. Hierdoor kun jij jouw boodschap veel gerichter overbrengen aan de luisteraars. Dit omdat de inhoud dan beter bij elkaar past, aangezien je nu een boodschap wilt overbrengen.

2. Structuur aan de hand van De Kop-Romp-Staart Methode

Ben jij al bekend met deze methode die je kunt gebruiken voor al je presentaties, denk aan je podium-video-podcast presentaties. Dankzij deze methode weet je precies waar je bent gedurende de gehele opname, voorkom je herhaling(en) en vergroot je de kans dat de inhoud inclusief de boodschap beter overkomt bij de luisteraars. Daarnaast krijg jij als spreker meer rust en is je aflevering ‘op en top’ luisteraarsvriendelijk. Oftewel perfect om te hanteren tijdens je podcast.

Denk jij nu: ik wil een podcast presentatie inhoud maken waar ik 100% op kan vertrouwen en die mij voldoende steun geeft tijdens de opname? Dan gaat De Kop-Romp-Staart Methode je gegarandeerd verder helpen.

3. Steekwoorden opschrijven

Als jij de Kop-Romp-Staart Methode als leidraad gaat aanhouden kun je ook met gemak de structuur uitschrijven in steekwoorden. Dit is ideaal, om op terug te kunnen vallen, tijdens je opname. Zo weet je precies waar je bent en wat je volgende onderdeel is qua volgorde.

Schrijf echt alleen maar steekwoorden op! Stel je schrijft de aflevering voor jezelf uit, dan ben je meer een verhaal aan het oplezen, dan dat je de inhoud aan het presenteren bent. Hierdoor heb je weinig dynamiek in je stem, zit je niet goed in het verhaal waardoor de luisteraars minder tot geen binding krijgen met zowel jou als spreker als met het onderwerp. Vandaar ook: schrijf alleen steekwoorden op, waardoor je jouw verhaal op een persoonlijke manier kunt delen.

Presentatie Communicatie

#2 Opname testen:

4. Zet je telefoon en je laptop volledig op stil

Hoe vervelend zou het zijn als je toch gebeld wordt of een melding krijgt op je computer? Je kunt ze beiden op vliegtuigmodus zetten, dan weet je zeker dat er geen geluid af kan gaan.

5. Achtergrond geluiden

Heb jij op elk moment van de dag bepaalde geluiden in de ruimte waar jij je Podcast gaat opnemen? Dit kan bijvoorbeeld zijn: een klok, de kachel en/of airco of een koffiezetapparaat die af en toe moet spoelen. Als deze geluiden af gaan, wordt jij afgeleid, je schrikt en denkt daarna: is dit ook te horen bij m’n opname. Dit zou jammer zijn, want daardoor ben je niet meer gefocust tijdens het inspreken van je aflevering.

6. Microfoon controleren

Heb jij al eens bewust gesproken door een microfoon en dit ook teruggeluisterd? Luister dan eens puur alleen naar je stem, weet jij hoe die klinkt? Het kan zo maar zijn dat je door een andere microfoon te gebruiken beter te verstaan bent. Daarbij moet je ook altijd rekening houden met het volume en de afstand tot de microfoon. Het zou zonde zijn als jij een waanzinnige aflevering hebt gemaakt en dat je niet goed te verstaan bent.

Maak daarom altijd eerst een test opname. Ga er even voor zitten en vertel in het kort wat je bijvoorbeeld gisteren hebt gegeten of hoe ‘het weer’ was. Wat je ook vertelt dat doet er niet toe, want jij kunt dankzij deze test-opname concluderen of je tevreden bent met het geluid. Hierdoor vergroot je het luistercomfort voor de luisteraars.

3# Presentatie:

7. Zorg dat je ademhaling laag zit

Als je al gaat beginnen met je adem in je keel dan heb je te weinig ruimte om goed te kunnen ademen. Na een tijdje struikel je over eigen woorden en kom je er niet meer uit. Vandaar ook deze gouden tip: Voor je begint met je opname, adem even een paar keer diep in-en-uit, zodat je adem rustig wordt en een beetje zakt. Druk daarna op de record knop en je kunt beginnen met je presentatie.

8. Geloof in de 1-take opname

Wat er ook gebeurt, probeer altijd in één keer de gehele aflevering op te nemen. Je kunt achteraf nog diverse tekst stukken met elkaar wisselen, maar dezelfde energie nabootsen is een stuk lastiger. 91% van de opnames zijn bij de eerste keer het beste. Probeer daarom ook altijd door te gaan. Achteraf kun je altijd nog schrappen.

9. Wees bewust over je stem

Ga je verstaanbaarheid optimaliseren. Denk hierbij aan: je tempo, volume, intonatie, articulatie en de manier hoe jij je boodschap overbrengt. Als je je echt bewust bent over je uitspraak, dan kun je ook echt winst behalen met je stem.

Met deze 9 tips kun jij je podcast naar een hoger niveau tillen. Het enige wat echt belangrijk is, is de voorbereiding. Je kunt absoluut vervelende verrassingen voorkomen: door de voorbereiding, de techniek en jezelf te controleren. Doe dit echt consequent bij iedere uitzending opnieuw!

Daarnaast wil ik graag nog één tip met je delen.

Ga genieten!

Als jij achter de microfoon gaat zitten dan hoef je maar één ding te doen. Gewoon spreken over datgene waar jij de gehele dag mee bezig bent. Het onderwerp dat jij door en door kent, waarover je zelfs in je slaap kunt praten. Oftewel jouw vakgebied, waar jij een expert over en in bent. Dit is jouw specialiteit en daarom mag je best gaan genieten als je anderen meer vertelt over jouw geliefde vakgebied.

Neem de luisteraars mee in jouw verhaal en geniet!

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>