Podcast Checklist | Jij kan nu ook starten met podcast!

Podcast Checklist

Podcast Checklist
Voor het optimaliseren van je afleveringen! 

Hoe fijn zou het zijn als jij kan bouwen en vertrouwen op je voorbereiding, zodat jij met een gerust hart kan gaan spreken. Het is echt zonde als jij halverwege je opname, een vervelende verrassing tegenkomt die je eigenlijk vooraf gemakkelijk kan aanpassen.

Wat als je weer helemaal opnieuw moet gaan beginnen, dit is toch oprecht zonde? Je eerste opname zal 9 van de 10 keer echt je beste zijn. Oftewel om de vervelende escapades te voorkomen, kun jij voortaan deze checklist gaan aflopen.

  • Wil je liever dit artikel beluisteren? 

  • Wil je liever dit artikel beluisteren? 

Podcast - Echt presenteren

Podcast Aflevering - De checklist voor je volgende aflevering

Inhoud voorbereiden

Zorg dat je boodschap helder is

Welke boodschap wil jij centraal hebben tijdens jouw opname? Wanneer je dit voor jezelf helder hebt, kun je jouw gehele podcast fundament van de aflevering hier om heen bouwen. Hierdoor kan jij jouw boodschap veel gerichter over gaan brengen naar de luisteraars.

Structuur aan de hand van De Kop-Romp-Staart Methode

Ben jij al bekend met deze methode voor al je presentaties, video maar ook voor je podcast? Hiermee kan jij met gemak de volgorde goed aanhouden, krijg je rust en is bovenal nog luisteraar vriendelijk ook. Oftewel perfect om te hanteren tijdens je podcast.

Steekwoorden opschrijven

Als jij de Kop-Romp-Staart Methode gaat aanhouden kun je ook met gemak de structuur uitschrijven in steekwoorden. Dit is zeker ideaal om naast je te hebben tijdens je opname. Zo weet je precies waar je bent en wat je volgende onderdeel gaat zijn die je wilt aanhouden.

Opname testen

Zet je telefoon en je laptop volledig op stil

Hoe vervelend zou het zijn als je toch gebeld wordt of omdat je een melding krijgt op je computer? Je kan ze beide op vliegtuigmodus zetten en dat weet je zeker dat er geen geluid af kan gaan.

Achtergrond geluiden

Heb jij op elk moment van de dag bepaalde geluiden in de ruimte waar jij je Podcast gaat opnemen? Denk aan een klok, de kachel en/ of airco of een koffiezetapparaat die af en toe moet spoelen. Als deze geluiden af gaan, wordt jij afgeleid, je schrikt en denkt daarna: is dit ook te horen bij m’n opname. Dit zou jammer zijn, want daardoor ben je niet meer gefocust aan het opnemen. 

Microfoon controleren

Heb jij al eens bewust gesproken door de microfoon en ook terug geluisterd? Dan puur alleen naar je stem? Weet jij hoe je klinkt? Het kan zo maar zijn dat je door een andere microfoon te gebruiken beter te verstaan bent. Daarbij moet je ook altijd even controleren met jouw volume en de afstand tot de microfoon. Het zou zonde zijn als jij een waanzinnige aflevering hebt gemaakt en dat je niet goed te verstaan bent.

Presenteren

Zorg dat je ademhaling laag zit

Als je al gaat beginnen met je adem in je keel dan heb je te weinig ruimte om goed te kunnen ademen. Na een tijd ga je struikelen over je woorden en kom je er niet meer goed uit. Vandaar ook de gouden tip: Voor je begint met je opname, adem even een paar keer diep in en uit, zodat je adem rustig wordt en een beetje zakt. Druk daarna op de record knop.

Geloof in 1 take opname

Wat er ook gebeurt, probeer altijd in één opname je aflevering te maken. Je kan achteraf tekststukken met elkaar gaan wisselen, maar dezelfde energie nabootsen is een stuk lastiger. Bijna voor 91% van de opnames zijn bij de eerste keer het beste. Probeer daarom ook altijd door en door te gaan. Achteraf kan je altijd nog schrappen.

Wees bewust over je eigen stem

Ga echt inzetten om je verstaanbaarheid te optimaliseren. Denk aan je tempo, volume, intonatie, articulatie en de manier hoe jij je boodschap overbrengt. Als je echt bewust bent over je uitspraak, dan kun je ook echt winst met je stem gaan behalen.

Met deze 9 tips kan jij je Podcast naar een hoger niveau tillen. Het enige wat echt belangrijk is, is de voorbereiding. Je kan echt zoveel vervelende verrassingen voorkomen door het alleen vooraf te controleren. Gebruik hiervoor echt deze checklist bij elke uitzending! Daarnaast wil ik graag nog één tip met je delen en vind ik echt de beste uit het gehele rijtje.

Ga genieten!

Als jij achter de microfoon gaat zitten en als je gaat vertellen over jouw vakgebied. Hetgeen waar jij de gehele dag over aan het spreken bent. Het onderwerp dat jij door en door kent. Waarover je zelfs in je slaap kan praten. Oftewel waar jij een expert over en in bent. Het enige wat jij nog hoeft te doen is het afstrepen van deze checklist, vertrouwen te hebben in jezelf en te genieten. Neem de luisteraars mee in jouw verhaal en geniet!

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden.

Martiena - PresentatieCoach bij Echt Presenteren

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Podcast Checklist | Jij kan nu ook starten met podcast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *