Podcast Checklist | Jij kan nu ook starten met podcast!

Artikel met een podcast checlist

Podcast Checklist
Voor het optimaliseren van je afleveringen! 

Hoe fijn zou het zijn als jij kan bouwen en vertrouwen op je voorbereiding, zodat jij met een gerust hart kan gaan spreken. Het is zonde als jij halverwege je opname, een vervelende verrassing tegenkomt die voorkomen had kunnen worden.

Wat als je weer helemaal opnieuw moet gaan beginnen, dat is toch oprecht zonde? Je eerste opname zal 9 van de 10 keer echt je beste zijn.Oftewel om de vervelende escapades te voorkomen, kun jij voortaan deze checklist gaan nalopen. 

  • Wil je liever dit artikel beluisteren? 

  • Wil je liever dit artikel beluisteren? 

Podcast Aflevering - De checklist voor je volgende aflevering

Inhoud voorbereiden

Zorg dat je boodschap helder is

Welke boodschap wil jij persoonlijk aan je luisteraars vertellen? Wanneer je dit voor jezelf helder hebt kun jij jouw boodschap verpakken in de inhoud. Hierdoor vergroot je de kans dat de luisteraars hem zullen begrijpen, zonder dat jij het er te dik er bovenop legt.

Structuur aan de hand van De Kop-Romp-Staart Methode

Ben jij al bekend met deze methode voor al je presentaties, video maar ook voor je podcast? Zet deze methode in om de juiste volgorde aan te houden, een goede opbouw te maken, waardoor je gemakkelijker de inhoud kan delen. Oftewel perfect om te hanteren tijdens je podcast.

Steekwoorden opschrijven

Als jij de Kop-Romp-Staart Methode gaat aanhouden kun je ook met gemak de structuur uitschrijven in steekwoorden. Dit is zeker ideaal om naast je te hebben tijdens je opname. Zo weet je precies waar je bent en wat je volgende onderdeel gaat zijn die je wilt aanhouden.

Artikel over podcast checklist
Pinterest

Opname testen

Zet je telefoon en je laptop volledig op stil

Hoe vervelend zou het zijn als je een bericht / melding krijgt of dat je gebeld wordt? Dit kun je voorkomen door het geluid volledig stil te zetten. Of nog beter op vliegtuigmodus, hierdoor word je ook niet afgeleid wanneer je jouw beeldscherm ziet aanspringen.

Achtergrond geluiden

In de ruimte waar jij je podcast gaat opnemen kunnen bepaalde geluiden klinken. Deze geluiden kunnen voor jou heel gewoon zijn, bijvoorbeeld: een klok die slaat, een koffiezetapparaat die zichzelf reinigt of een raam dat af en toe dicht slaat.

Als deze geluiden af gaan, word jij afgeleid, je schrikt en denkt daarna: is dit ook te horen bij m’n opname. Dit zou jammer zijn, want daardoor ben je niet meer gefocust gedurende de opname.

Microfoon controleren

Heb jij al eens bewust gesproken door de microfoon en ook terug geluisterd? Puur alleen naar je stem? Weet jij hoe je klinkt? Het kan zo maar zijn dat je door een andere microfoon te gebruiken beter te verstaan bent.

Daarbij moet je ook altijd even jouw volume en de afstand tot de microfoon. Het zou zonde zijn als jij een waanzinnige aflevering hebt gemaakt en die niet goed te verstaan is.

Video training - 
Aan de slag met podcast

Presenteren

Zorg dat je ademhaling laag zit

Wanneer jij ademt vanuit je buik dan heb je meer ruimte om te spreken. Je kunt langere zinnen maken, waardoor je minder snel kan struikelen over je woorden of dat je haastig overkomt.

Vandaar ook de gouden tip: Voor je begint met je opname, adem even een paar keer diep in en uit, zodat je adem rustig wordt en een beetje zakt. Druk daarna op de record knop.

Geloof in 1 take opname

Als jij gemakkelijk de handdoek in de ring gooit, dan maak je nooit een aflevering af. Wat er ook gebeurt, probeer altijd in één opname je aflevering te maken. Je kan achteraf tekststukken met elkaar gaan wisselen, maar dezelfde energie nabootsen is een stuk lastiger.

Gemiddeld is bij 91% van de opnames, de eerste keer ook gelijk de beste. Probeer daarom ook altijd om door te gaan.

Wees bewust over je eigen stem

Ga echt inzetten om je verstaanbaarheid te optimaliseren. Denk aan je tempo, volume, intonatie, articulatie en de manier hoe jij je boodschap overbrengt. Als je echt bewust bent over je uitspraak, dan kun je ook echt winst met je stem behalen.

Met deze 9 tips kan jij je Podcast naar een hoger niveau tillen. Het enige wat echt belangrijk is, is de voorbereiding. Je kan echt zoveel vervelende verrassingen voorkomen door het alleen vooraf te controleren. Gebruik hiervoor echt deze checklist bij elke uitzending! Daarnaast wil ik graag nog één tip met je delen en vind ik echt de beste uit het gehele rijtje.

Ga genieten!

Als jij achter de microfoon gaat zitten en als je gaat vertellen over jouw  vakgebied. Datgene waar jij de gehele dag over aan het spreken bent. Het onderwerp dat jij door en door kent. Waarover je zelfs in je slaap kan praten. 

Oftewel waar jij een expert over en in bent. Het enige wat jij nog hoeft te doen is vertrouwen te hebben in jezelf en te gaan genieten.

Neem de luisteraars mee in jouw verhaal en geniet!

Wil jij inspirerende podcast afleveringen maken voor je bedrijf, waardoor jij leert om over je expertise te spreken tot het werven van potentiële klanten? Dan is de online podcast academy helemaal iets voor jou met daarin diverse podcast trainingen van podcastvrees, overtuigend presenteren tot podcaststrategie. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>

Welke tip(s) was voor jou een eye-opener?

Martiena - PresentatieCoach bij Echt Presenteren

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *