12 Meest gemaakte podcast fouten door ondernemers

Podcast fouten

Voorkom deze podcast fouten tijdens je opname!

Ondertussen is podcast echt een “hipe” in Ondernemersland. Het mooie hiervan is dat we nu ook kunnen zien wat wel en niet werkt. Vandaar dat ik zo vrij ben geweest om een lijst te maken met bekende fouten die vooraf voorkomen hadden kunnen worden. Zo kun jij van deze fouten gaan leren en echt gaan schitteren als dé ondernemende expert die jij dolgraag wilt zijn.

Podcast Aflevering: #12 Podcast fouten

De meest gemaakte podcast fouten 

1. opnemen voor het opnemen

Als jij wilt meedoen met de “hipe” en echt gewoon gaat opnemen voor het opnemen dan zul je weinig echte luisteraars aan je binden. Zij voelen ook dat er ergens iets niet klopt. Bepaal echt vooraf waarom jij ook een podcast wilt opnemen en wat je ermee wilt gaan zeggen.

2. Jouw mening er dubbel dwars opleggen

Wanneer jij ergens je mening echt vertelt en nog eens herhaalt dan ben je wel erg je eigen mening aan het opleggen. Waarschijnlijk heb je dit niet eens door dat je dit doet. Probeer altijd je eigen mening achterwegen te laten, want zij hoeven niet hetzelfde over dat bepaalde onderwerp als jou te denken.

3. Chaotische podcast opname

Als jij gewoon ergens een verhaal binnenstapt, van de hak op de tak gaat en eigenlijk zelf niet meer weet waar je het over hebt gehad, dan is het wel duidelijk dat je behoorlijk chaotisch bent. Probeer altijd een structuur te hanteren die vooral fijn is voor de luisteraars. De Kop-Romp-Staart Methode kan je hier vast en zeker verder meehelpen.

Podcast fouten

4. Negatieve uiten over bepaalde onderwerpen

Net zoals meningen zijn negatieve uitingen over bepaalde onderwerpen echt niet slim om te behandelen tijdens je podcast. Natuurlijk kan het je een keer ontglippen, maar wees hier gewoon echt bewust van. Ga bijvoorbeeld ook nooit namen noemen wanneer je negatief over iemand bent.

5. Titel en boodschap achteraf bedenken

Als jij gewoon random begint zonder een duidelijk boodschap voor ogen te hebben, dan zal je podcast altijd minder sterk zijn. Wanneer jij een duidelijk doel voor ogen hebt kun jij gerichter gaan spreken. Vandaar is de gouden tip echt: eerst je boodschap en titel bedenken en dan pas je opname starten.

Tijdens de opname kan je altijd verrast worden door jezelf, dat je ineens een andere richting op gaat. Als dit gebeurt dan ben je goed opdreef en kan dit nog een betere uitzending worden dan je had verwacht.

6. Niet duidelijk verstaanbaar

Als jij niet goed te horen bent, dan sluiten luisteraars sneller je podcast af en dat is zonde. Let dus altijd op hoe jij je stem inzet. Denk aan je uitspraak, je tempo, je volume en je intonatie.

7. De luisteraars staat niet centraal

Het belangrijkste van je gehele podcast opname of je serie is dat de luisteraars zich belangrijk voelen. Het is niet dat wij luisteren na een opleesversie van je dagboek. Nee, wij willen waardevolle informatie, jou beter leren kennen op een luchtige manier en geïnspireerd worden. Met alles wat je doet is het goed om bewust te zijn van je luisteraars.

8. Meerdere grote onderwerpen aanhalen

Als je te veel waardevolle informatie aan het delen bent over meerdere onderwerpen dan kan de luisteraar je niet meer volgen. Datgeen wat juist je podcast sterk kan maken, maakt je nu stuk en dat is zonde. Door De Kop-Romp-Staart methode te hanteren, kan je dit voorkomen.

9. Teveel achtergrond geluiden

Maak echt de ruimte waar jij je opnames opneemt geluidstil. Hierdoor word jij en de luisteraar het minst afgeleid.

Video training - 
Aan de slag met podcast

10. Ademhaling te hoog

Als jij je ademhaling te hoog hebt, dan voelt het alsof je over je eigen woorden struikelt of gewoon meerdere keren moet ademen in één zin. Om dit te voorkomen is het goed om een aantal keer diep in en uit te ademen voordat jij je opname gaat starten.

11. In een snel tempo spreken

Ken jij van die mensen die altijd spreken alsof ze een trein moeten halen? Door sneller te spreken denken zij dat ze sneller klaar zijn met de informatie. Alleen dat klopt dus niet, dan hou je tijd over en is je informatie weinig tot niets waard. Om dit te voorkomen is het goed om echt te letten op je spreektempo.

12. Geen goede microfoon gebruiken

Als jij bijvoorbeeld een oude, een goedkope of geen microfoon gebruikt dan kan dit net zo goed voor je als tegen je werken. Ga echt eens luisteren naar de stemkleur die door de microfoon heen komt. Ben je hier tevreden over of ga je toch hierin iets veranderen?

Nu jij deze fouten kent, kun jij hier je voordeel meedoen en deze echt veranderen tijdens jouw opnames. Altijd ervoor zorgen dat de luisteraars de beste podcast ooit van jou gaan horen. Dan lever je echt kwaliteit en worden zij naast luisteraars van jou, ook je fans! Probeer voortaan echt deze fouten te voorkomen door een goede voorbereiding te houden.

Wil jij inspirerende podcast afleveringen maken voor je bedrijf, waardoor jij leert om over je expertise te spreken tot het werven van potentiële klanten? Dan is de online podcast academy helemaal iets voor jou met daarin diverse podcast trainingen van podcastvrees, overtuigend presenteren tot podcaststrategie. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>

Van welke fout ga jij als waardevolle tip inzetten?

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Persoonlijk presenteren, hoe doe je dat?
Podcast promotie om je zichtbaarheid te vergroten
Sterke titel voor je Podcast
Zet je stem optimaal in!
E.C.H.T. jezelf presenteren met Podcast
De Kop-Romp-Staart Methode voor je podcast
Deel je jaaroverzicht in een video
10 voordelen om LIVE te gaan op social media
Kerstvideo opnemen voor je bedrijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *