Stem oefening | Werken aan je articulatie!

Articulatie

| Stem oefening |
Werken aan je articulatie! 

Als jij podcast of video’s aan het opnemen bent of gewoon aan het presenteren op het podium, dan is het goed om je bewust te zijn van je stem. Hoe spreek jij de woorden uit en ben je goed verstaanbaar?

De ene spreker is van nature goed verstaanbaar en de andere moet hier echt aan gaan werken. In dit artikel ga ik een leuke en vooral leerzame oefening met je delen. Zo kun jij vandaag nog gaan werken aan je articulatie.

Met articulatie bedoel ik echt de manier waarop jij de woorden aan het uitspreken bent. Hoe actiever jij praat met je lippen, hoe beter jij verstaanbaar bent.

Video - Stem opwarmen

Oefening:

Tijdens deze oefening ga je op een leuke manier werken aan je articulatie, omdat je leuke zinnen gaat uitspreken. Je kan hierdoor heerlijk in de lach schieten en dat maakt deze oefening zo leuk.

Hieronder heb ik 5 zinnen voor je opgeschreven. Spreek de zinnen hard op en wees bewust van elk woord die jij specifiek aan het uitspreken bent.. De ene zin zal makkelijker zijn dan de andere.

Stap 1: Spreek de zinnen uit

Hieronder heb ik 5 zinnen voor je opgeschreven. Spreek de zinnen hard op en wees bewust van elk woord die jij specifiek aan het uitspreken bent.. De ene zin zal makkelijker zijn dan de andere.

 1. 1
  Brammertje is het brave broertje van brouwende Brechtje.
 2. 2
  Klappertandend kwam Kees Koukleum kolen kopen.
 3. 3
  Noodseinen seinen wanneer de seinen door het seinen kapot zijn geseind.
 4. 4
  Als jouw tekkel mijn tekkel tackelt, tackelt mijn tekkel jouw tekkel terug.
 5. 5
  De kat krabt de krullen van de trap.
Articulatie

Stap 2: Kies één zin uit

Welke zin verlaat nog niet vloeiend je mond? Waar heb je nog problemen mee? Herhaal deze zin meerdere keren.

Stap 3: Uit je hoofd

Ken je de zin al uit je hoofd? Dan kun je op elk moment van de dag deze zin gaan uitspreken, zodat hij straks rollend en zonder nadenken uit gesproken kan worden.

Zijn er nog meer zinnen die niet vlekkeloos gaan? Oefen dan ook echt op deze zinnen. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijk het gaat. Wat ook een goed idee is, is om deze zinnen eens op te nemen met je microfoon. Hoe klinken zij vanuit je speakers? Zo horen de luisteraars jou stem ook.

Wil jij inspirerende podcast afleveringen maken voor je bedrijf, waardoor jij leert om over je expertise te spreken tot het werven van potentiële klanten? Dan is de online podcast academy helemaal iets voor jou met daarin diverse podcast trainingen van podcastvrees, overtuigend presenteren tot podcaststrategie. Ik ben benieuwd naar meer informatie >>


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Video training - 
Aan de slag met podcast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *