Presentatie eindigen? Hoe doe je dat en waar let je op?

Presentatie eindigen

Hoe eindig je een presentatie?

Als presentatiecoach raad ik iedereen aan om een presentatie te maken aan de hand van 'De Kop-Romp-Staart Methode'. Deze methode is voor iedereen toegankelijk en voor elke presentatie toepasbaar. Als spreker bereiden wij over het algemeen de ‘Kop en Romp’ goed voor en verwaarlozen we de ‘Staart’ een beetje. In deze blog ga ik De Staart onder de loop nemen, zodat jij krachtig kan eindigen.

Video - Hoe maak je een samenvatting?

De staart

5 Presentatie tips

1. Samenvatting

In de samenvatting ga jij zo kort mogelijk je presentatie herhalen met andere woorden. Je stipt als het ware de hoogtepunten aan. Door een herhaling onthoudt het publiek meer van je presentatie. Soms vallen hier pas de puzzelstukjes in elkaar.

Tijdens de samenvatting herhaal je ook nog een keer de boodschap van je presentatie. Wat wil je dat het publiek echt van je presentatie gaat onthouden? Ook je boodschap vertel je in andere woorden.

2. Algemene vragenronde

Er zitten altijd nog mensen in het publiek die een brandende vraag voor je hebben. Ze wachten netjes, totdat je hun een beurt geeft. Door de algemene vragenronde toe te passen, geef je het moment om hun vraag aan je te stellen.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

3. Pitch Sale

Sluit een product van jou goed aan op het onderwerp van je presentatie? Of biedt je product de oplossing voor het publiek? Dan raad ik je aan om een Pitch-Sale te doen over je product. Vertel wat de voordelen zijn voor het publiek om je product te kopen.

Het publiek waardeert het altijd wanneer je (minstens) 1 product weggeeft als cadeau. Dit kun je doen door bijvoorbeeld visitekaartjes of iets onder een stoel te verstoppen.

Presentatie eindigen - Echt Presenteren

4. Afsluiter

Hoe eindig je de presentatie? Zelf maak ik altijd een terugkoppeling met het begin van de presentatie. Ik begin vaak met pijnpunten van mijn ideale klant op te noemen, zodat ze meteen weten waarmee ik ze kan helpen. Tijdens de afsluiter blik ik hierop terug en vraag aan ze of ze een oplossingen hebben gekregen. Vervolgens sluit ik af met: ‘Ik ben Martiena van Echt Presenteren’. Zo weten ze direct weer, wie er weer voor hen staat.

Het is belangrijk om met volle energie te eindigen met je presentatie. De meeste mensen onthouden namelijk alleen maar de punten die worden aangehaald in de staart, omdat wij simpel gezegd niet alles kunnen onthouden. Wees daarom goed voorbereid in de staart.

Wil je ook graag met gemak jezelf comfortabel voelen en met volle dosis zelfvertrouwen presenteren aan jouw doelgroep? Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden

Welk punt ga jij de volgende keer beter voorbereiden?

Martiena - PresentatieCoach bij Echt Presenteren

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *