Je hebt je waardevolle informatie gegeven en je bent rustig richting het einde van je presentatie aan het gaan. Hoe ga je krachtig je presentatie afsluiten, zonder dat je in herhaling gaat vallen? Dat is een vraag die ik regelmatig krijg. Ook vrij logisch, want je hebt je best gedaan om een succesvolle presentatie te geven, maar eens moet het laatste woord vallen. Op een gegeven moment ga je de presentatie afsluiten.

Daarom raad ik je als presentatiecoach aan, om de presentatie inhoud te maken aan de hand van 'De Kop-Romp-Staart Methode'. Deze methode is voor iedere spreker toegankelijk en bij elke presentatie toepasbaar. Daarnaast is hij ook nog publieksvriendelijk, omdat de kijkers/luisteraars meegenomen worden stap voor stap in je verhaal.

De Kop-Romp-Staart Methode in een notendop.
Ieder onderdeel is opgedeeld in logische onderdelen. Hierdoor ga je letterlijk stapsgewijs je presentatie inhoud maken en geven. Als spreker bereiden wij vooral het begin en middenstuk ‘De Kop en De Romp’ voor en verwaarlozen we per ongeluk ‘De Staart’ een beetje. Vandaar ook dat ik je juist hierop wil voorbereiden, zodat je de presentatie sterk gaat afsluiten.

In dit artikel ga ik het einde, oftewel ‘De Staart’, onder de loep nemen, zodat jij voortaan krachtig de presentatie gaat afsluiten. 

Wil je liever dit artikel beluisteren?

Hoe eindig je een presentatie?

Ik neem je even mee naar het einde van je presentatie. Je hebt zojuist je waardevolle informatie gedeeld over je vakgebied. Wat doe je hierna?

Deel de volgende stappen altijd tijdens de afsluiting, zodat je niet je succesvolle presentatie tekort doet. Je hoeft namelijk niet abrupt te stoppen. Nee, geef juist een sterk einde, waardoor je meer resultaten gaat bereiken bij je publiek. Dankzij een afronding, gaan ze je informatie beter opslaan en verwerken. Hierdoor kunnen ze er ook echt iets mee gaan doen.

1. Samenvatting

De Staart, we beginnen met een samenvatting over je gehele presentatie. Het is de bedoeling dat je niet in herhaling gaat vallen, aangezien ze je presentatie al hebben aangehoord. Oftewel zorg ervoor dat hij kort en bondig is en met andere woorden.

Je stipt als het ware de hoogtepunten aan. Door deze herhaling (op een andere manier) onthoudt het publiek je presentatie beter. Soms vallen hier pas de puzzelstukjes in elkaar.

Vergeet niet om tijdens de samenvatting ook nog een keer de boodschap van je presentatie te vermelden. Wat wil je dat het publiek echt van je presentatie gaat onthouden? Deel ook de boodschap in andere woorden.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

2. Algemene vragenronde

De ene is een voorstander en een ander is er op tegen om aan het einde van de presentatie een algemene vragenronde te houden. Dit verschilt per persoon/spreker. Vraag jezelf daarom af: wat vind jij fijn als je in het publiek zit?

Voordelen waarom wel:

Er zitten altijd nog mensen in het publiek die een brandende vraag voor je hebben. Ze wachten netjes, totdat je hun een beurt geeft. Door de algemene vragenronde toe te passen, geef je een het moment om hun vraag aan je te stellen.

De nadelen waarom niet:
Als er vragen tussentijds aan me gesteld worden die ik even parkeer tot het einde, dan doe ik altijd een vragenronde. Ik denk dat dit daarom voor mij een gewoonte is geworden, waarom ik altijd het publiek een kans geef. Wel zorg ik ervoor dat ik dit gedeelte kort hou, omdat we in de afrondende fase zitten.

Bij een podcast aflevering of video, stip ik ook regelmatig aan: heb je nog een vraag stuur dan een e-mail naar martiena@echtpresenteren.nl Hierdoor geef je ze toch de kans om nog hun vraag aan je te stellen. Je geeft ze een kans.

Presentatie afsluiten

3. Call-to-action

Net voordat je gaat afsluiten, kun je nog wat bewust gaan delen met het publiek. Wat wil jij nog van het publiek of wat wil je ze meegeven?

  • Pitch-sale
    Met een pitch-sale zet je een product centraal die volledig aansluit op je presentatie. Het is de bedoeling dat dit een oplossing gaat bieden voor je doelgroep. Mocht dit zo zijn, dan kun je dus gebruik maken van een pitch-sale. De naam ‘pitch’ zegt het al: kort en bondig. Vertel daarom juist de voordelen die dit product/dienst voor het publiek gaat opleveren.
  • Stel een vraag
    Door een gerichte vraag te stellen, zet je het publiek in een denk-modus. Je hebt ze geïnformeerd en geïnspireerd met jouw waardevolle kennis over je vakgebied. Door een vraag, zet je ze bewust aan het denken. Dankzij deze call-to-action gaan ze je presentatie langer onthouden en is hij van meerwaarde.
  • Geef ze een opdracht
    Welke opdracht sluit volledig aan op de presentatie, waardoor ze de verkregen informatie kunnen toepassen? Je zet ze hierdoor in een actiemodus, want jij hebt ze door middel van je gegeven presentatie, gemotiveerd en geactiveerd.
Presentatie Communicatie

4. Presentatie afsluiten

Hoe eindig je de presentatie? Je hebt alle informatie gegeven, die je wilde delen tijdens je presentatie, maar hoe sluit je nu af?

Vaak gaan we in een brabbelmodus en kunnen we ons, onze laatste woorden niet eens meer herinneren. Of zeggen we iets zoals ‘doei’ en snap je oprecht niet dat je niet met een sterker woord kon eindigen.

Zelf maak ik altijd een terugkoppeling naar het begin van de presentatie. Ik begin vaak met de pijnpunten van mijn ideale klant op te noemen, zodat ze meteen weten waarmee ik ze kan helpen. Tijdens de afsluiter blik ik hierop terug en vraag aan ze of ze een oplossingen hebben gekregen. Vervolgens sluit ik af met: ‘Ik ben Martiena van Echt Presenteren’. Zo weten ze direct weer, wie er voor hun staat.

Het is belangrijk om met volle energie je presentatie te beëindigen. De meeste mensen onthouden namelijk alleen maar de punten die worden aangehaald tijdens het afsluiten van de presentatie. Dit omdat wij simpel gezegd niet alles kunnen onthouden. Wees daarom goed voorbereid op het onderdeel ‘De Staart’.

Welk punt ga jij de volgende keer beter voorbereiden?

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>