Heb je voor je presentatie aan een PLAN-B gedacht?

Presentatie voorbereiden

Hoe kun je een Plan-B voorbereiden?

Als presentatiecoach ga ik vaak naar netwerkbijeenkomsten. Niet zo zeer om mijzelf te presenteren, maar vooral kijkend naar de ondernemers die gaan spreken. Waar lopen zij tegen aan en waar kan ik ze mee helpen? 

 

Er zijn sprekers die bijna over alles hebben nagedacht, behalve een Plan B! Wat doe je als de techniek je in de steek laat? In deze blog ga ik je hier tips over geven. Zo kunnen wij met z’n allen gaan genieten van sprekende ondernemers.


Video: Presentatietips

4 Scenario's

1. PowerPoint presentatie 

Je krijgt de beamer niet aan, je scherm wil niet scherp worden, de aansluiting tussen beamer en computer werkt niet of..

 

Oplossing:
Laat de PowerPoint los. Natuurlijk was het mooi geweest wanneer je de presentatie ook visueel kon maken. Het kan nou eenmaal voorkomen dat de techniek je soms in de steek laat. Ga niet bij de pakkenneer zitten en ga juist door!

 

Voorbereiding met Plan-B:
Print altijd voor de zekerheid de PowerPoint in het klein uit (hands-out).

Zo weet je altijd de volgorde, zodat je structuur kan blijven bieden aan het publiek.

 

 


2. De microfoon werkt niet meer

Het is bijna een cliché geworden; ‘Tijdens de voorbereiding deed alles het nog!’. Natuurlijk kan dit met verschillende factoren te maken hebben. Denk aan: de batterij is niet opgeladen, geen bereik of bijvoorbeeld het volume staat te zacht.

 

Oplossing:
Helaas, het is niet anders, maar gebruik de microfoon niet. Leg hem weg en ga zonder verder. Het publiek zit niet te wachten op 10 minuten pauze, ze willen door.

  • Ga dichter bij je publiek staan of maak een nieuwe opstelling. Wel zo fijn als de achterste rij zo ook meer kans heeft je te verstaan.
  • Ga niet schreeuwen, maar ga juist letten op je articulatie.
  • Blijf rustig met je lichaamshouding en je spreektempo.

Voorbereiding met Plan-B:

  • Controleer tot waar je kunt lopen en nog bereik hebt met de geluidsinstallatie.
  • Het is goed om te weten of de microfoon opgeladen wordt of dat er losse batterijen inzitten. Misschien hebben ze losse batterijen of een reserve microfoon, die jij voor de zekerheid bij je mag houden.
  • Test de microfoon altijd op de volume van jou stem. Te hard of te zacht is beide geen optie voor het publiek. Het moet meteen perfect zijn qua volume.

 

altijd presenteren met een microfoon

 

3. Geluid werkt niet over de boxen

Je wilt een fragment laten horen of een nummer afspelen. Je komt erachter dat de geluidsinstallatie niet werkt. Verander je plan en ga verder.

 

Oplossing:
Ga het fragment niet op een ander moment nog een keer proberen, maar laat het los! Wanneer er echt een belangrijke boodschap in je filmpje zit, dan kun je er voor kiezen om deze naar alle genodigde te e-mailen.

 

Voorbereiding met Plan-B:

  • Controleer de volume van de geluidsinstallatie.
  • Vraag bij de organisatie of ze vaker gebruiken maken van het geluid.

 

presentatie geven aan het publiek

 

4. ‘Iets’ gaat verkeerd

Bijna in alle presentaties gaat er wel ‘iets’ verkeerd. Dit is heel normaal, omdat je niet alles van te voren kan plannen. Zodra je techniek gebruikt, heb je altijd een grotere kans, dat er iets mis kan gaan. Dit komt omdat je er niet altijd invloed op hebt.

 

Oplossing:
Deze uitdrukking ken je vast wel? “The show must go on”. Dus altijd doorgaan!

Wanneer je merkt dat de paniek het van je over neemt, informeer je publiek hier dan over en vertel het ze maar één keer. Ze hebben namelijk alles zéér snel door.

 

Voorbereiding met Plan-B:
Bereidt altijd een plan B voor. Wat als… Heel extreem hoef je vaak niet te denken, maar wel raadzaam rekening te houden met enige vorm aan techniek
.

Oftewel het is altijd belangrijk om je techniek goed voor te bereiden. Nogmaals, ga hier niet te extreem op in! Zonde van je tijd en zo kun je inspelen in het hier en nu. Ben je ook benieuwd naar jouw eigen presentatievaardigheden en hoe je deze het beste kunt inzetten voor je eigen bedrijf?

Dan nodig ik je heel graag uit om eens kennis met mij te komen maken tijdens mijn training: Ontdek jouw presentatievaardigheden. Meer informatie of je meteen aanmelden kan hier >>>

 

 

Nu je dit allemaal weet, met welke oplossing ben jij blij?

Succes en vooral veel plezier.

 

 

Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *