Een groot percentage van de mensen vinden het verschrikkelijk om te gaan spreken voor een groep. Ze worden al nerveus bij het idee, dat iedereen naar hen aan kijken is en dat ze misschien daardoor wel een fout maken. Vaak heeft dit te maken met vroeger.

Denk eens terug aan de tijd dat je spreekbeurten of boekbesprekingen MOEST houden op school. Je moest, of je wilde of niet! Vaak hebben mensen die dit echt verschrikkelijk vinden, het vroeger opgelopen! Jij bent alleen ouder, sterker en een expert geworden!

Natuurlijk kun je niet van de een op de andere dag van je plankenkoorts afkomen. Ik heb hier helaas ook geen truc voor om dit in één keer te verhelpen. Het enige waar ik wel mee kan helpen, is hoe je dit gevoel kunt gaan verminderen! In deze blog ga ik je een aantal voorbeelden geven!

5 tips voor je plankenkoorts

1. Maak je voorbereiding op maat

Wees gericht in je voorbereiding! De meeste mensen maken namelijk een veel te lange/grote voorbereiding die hierdoor totaal niet sterk is. Gebruik mijn e-book voor het maken van een succesvolle presentatie.   

2. Controleer de verwachtingen van de organisatie

Het is altijd goed om te weten wat de organisatie van je verwacht. Waarom hebben zij voor jou gekozen? Ze hebben namelijk wel alle vertrouwen in jou, anders hadden zij jou nooit gevraagd!!

3. Leer het publiek kennen

Vraag bij de organisatie of je een lijst kunt krijgen van de genodigden, zo kun je kijken welke mensen er gaan komen. Het zou maar zo kunnen zijn, dat je al mensen kent. Dit kan jou extra vertrouwen geven.

Misschien krijg je voor je presentatie ook de kans om met een aantal mensen te spreken. Dan ken je al een aantal, voordat je op moet.

Presentatie Communicatie

4. Verken het publiek

Ga van te voren op het podium staan en ervaar hoe dit is. Zo kan er al heel wat spanning van je afvallen. Waar ga je staan, waar kun je allemaal heen lopen. Voel het eens!

5. Oefenen, oefenen en nog is oefenen

Het is zeker goed om je presentatie te oefenen! Doe het thuis en ook minstens één keer het podium. Zo kun je meteen alle technieken testen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ga hier niet extreem op door! Je mag zeker en vast oefenen, maar maak je presentatie niet ‘dood’. Zorg dat er leven in blijft zitten. 

BETER PRESENTEREN IN 2 WEKEN?
Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training.

Klik hier voor meer informatie >> 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Martiena de Graaf

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Martiena

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>