Help, ik moet een presentatie maken!

presentatie stappenplan

Presentatie Stappenplan! 

Ga jij binnenkort een presentatie geven, maar heb je nog geen idee waar je moet beginnen? Ten eerste, wat goed dat je dit gaat doen. Het is tijd dat je jouw onderneming zichtbaar gaat maken. Alleen waar moet je nu gaan beginnen of waar moet je zeker rekening mee houden? In dit artikel ga ik een presentatie stappenplan met je delen.

Video - Help een presentatie geven

In 7 stappen je presentatie maken

Stap 1: Expertise status

Weet wat je eigen expertise is. Ontdek je eigen krachten en waar ligt jouw expertise? Zorg ervoor dat je jouw eigen expertise door en door kent. Zo kun je met gemak jouw kennis overdragen op het publiek. Lees ook: Waarin ben jij een expert?

STap 2: Publiek analyseren

Als presentatiecoach raad ik al mijn klanten aan om jouw publiek grondig te analyseren. Want voor wie maak jij en presenteer jij jouw presentatie? Hoe dichter jij bij de problemen komt van jouw publiek, hoe meer resultaten jij gaat behalen met jouw presentatie. Oftewel wie zit er in het publiek, wat zijn hun pijnpunten en wat is de oplossing die jij voor hun hebt? 

Stap 3: Onderwerp uitkiezen

Waar ga jij de presentatie over houden? Waar kan jij uren lang over spreken? Ga als spreker niet de bekende fout maken om te veel onderwerpen aan te snijden. Je geeft een waterval aan informatie die vervolgens niet is op te slaan voor het publiek. Oftewel kies de informatie zorgvuldig.

Wil je nog meer tips voor het geven van je presentatie?
Download dan het gratis boek met 25 presentatietips.

Stap 4: Doel bepalen

Iedereen heeft een focus nodig. Focus om gericht te werk te gaan, te weten waar de finish is en vooral te weten wanneer je deze hebt bereikt. Vandaar dat het goed is om een doel vooraf te bepalen. Wat wil je bereiken met je presentatie en wanneer heb jij je doel bereikt?

Stap 5: Boodschap

Wat wil je vertellen? Wat wil je dat ze onthouden? Maak je boodschap kloppend aan je doel formulering. Formuleer je boodschap kort en krachtig. Dit wordt anders al snel een ingestudeerde tekst zonder enige diepgang. Hierdoor gaat je boodschap het ene oor in en het andere uit en dat is zonde van je presentatie, tijd en inspanning. Houdt je boodschap daarom kort en krachtig, zodat deze makkelijker te onthouden is.

presentatie stappenplan

Stap 6: De Kop-Romp-Staart Methode

De presentatie die je geeft ga je in 3 delen splitsen. Je begint bij De Kop en die leid je in met een inleidingjezelf voorstellen en je programma vertellen.

In De romp ga je drie onderwerpen aanhalen die in verband staan met de boodschap.

Je eindigt met De staart waarin je een korte samenvatting geeft waarmee je de boodschap verduidelijkt. Vervolgens kun je er nog voor kiezen om een korte pitch over je product te houden. 

Stap 7: Interactie toevoegen

Je kunt je presentatie versterken door middel van interactie. De presentatie die je geeft is voor meer dan 75% een monoloog die je voor je publiek presenteert. Wanneer je interactie inzet, verandert je monoloog naar een dialoog. Je komt dan als het ware naar hun toe. Vergeet dan niet je oren open te zetten en absoluut te luisteren naar wat ze zeggen. Zij kunnen je waardevolle informatie geven, waarop jij ter plekke op kunt reageren. 

Het is belangrijk dat jij je presentatie goed voorbereidt. Zo kun je vertrouwen op de kracht van je presentatie en vol passie presenteren. 

Wanneer ga jij een presentatie geven?

Beter presenteren in 2 weken?

Wil jij werken aan je presentatievaardigheden? Dan is de presentatie training: beter leren presenteren, helemaal iets voor jou. Door voldoende tijd in jezelf te investeren, ga jij bewust worden over je eigen presentatiestijl.

De training is opgedeeld in twee ochtendtrainingen die je in een groep van max. 6 ondernemers gaat volgen. Tussen de twee trainingen door, krijg je 6 presentatie oefeningen waardoor je nog meer uit deze training gaat halen.

Ga jij jezelf voortaan presenteren zoals je echt bent? Dan ben je van harte uitgenodigd als deelnemer voor deze training. 

Klik hier voor meer informatie >> 


Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,

Succes en veel plezier!

Met een sprekende groet,


Doe jouw volgers (en mij) een groot plezier en deel dit artikel met je netwerk. 

Doe jouw volgers (en mij)
een groot plezier en deel
dit artikel met je netwerk. 

Nog een interessant artikel lezen?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *